REKLAMI GEÇ

SAVUNMASIZ KALMAK

23 Şubat 2012 Perşembe

Ergenekon davasına bakan özel yetkili mahkeme dört yıldır tutuklu yargılanan İşçi Partisi genel başkanı Doğu Perinçek ve avukatları Hasan Basri Özbey ve Vural Ergül hakkında 17 Şubat günü davanın sonuna kadar duruşmalardan men cezası vermiş. Perinçek ve avukatları sadece son savunma duruşmasına katılabilecekler.

Bundan sonra yapılacak yargılamaya yargılanan kişi ve avukatları katılamayacaklar. Savunmasız yargı yani. Adalet üç ayaklı masa gibidir. İddia, Savuma ve Yargı. Savunma çıkınca geriye kim kalıyor? İddia makamı ve mahkeme heyeti. Oh ne güzel, adil yargı tam da böyle olur. İki bacağı kalan masa gibi. Peki niye?

Perinçek, izin almadan ayağa kalkmış ve konuşmuş, bu şekilde mahkemeye müdahale etmiş. Duruşmayı aksatacak davranışlara devam edeceği anlaşılmış. Avukatlar meslek etiğine aykırı şekilde, savunma sınırını aşan, düzen bozucu sözler söylemişler. Daha ne olsun…

Aynı mahkeme Perinçek hakkında savunma yaparken işlediği hakaret ve tehdit gibi suçlardan 11 ayrı suç duyurusunda bulunmuştu evvelce. Geçtiğimiz günlerde, Silivri Sulh Ceza Mahkemesinde ‘hakaret’ suçundan görülen 5 ayrı davada toplam 16 yıl 7 ay 28 gün hapisle cezalandırıldı.

Doğu Perinçek hukukçudur, hem de Doç.Dr. unvanına sahip bir hukuk hocasıdır. Kırk yıldır tonla davada yargılanmıştır. Ömrü savunma yapmakla geçen bir hukuk hocası raconu bilmez mi? Bilir elbet.

Perinçek’in Silivri yargılamalarında yaptığı savunmaların -hani 16 yıl ceza almasına yol açan- video kaydı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 99 dakikalık bir kayıt. İbretlik savunmaları herkes izlemeli. “Kahramanları intihar eden bir ülkenin yargısı başka bir devletin infaz memurluğuna dönüşür. Türk hukuku adeta esir alınmıştır. Manzara budur” diyor Perinçek.

Avukat Özbey ile mahkeme başkanı arasında geçen ve ceza almasına neden olan tartışmanın metni yayınlandı. Avukata 15 dakika süreyle savunma için verilen konuşması sırasında mahkeme başkanı tam 16 kez sözünü kesip müdahale ediyor, uyarıyor, ‘otur oturduğun yere’ gibi sözler söylüyor. Avukat sabır taşı. Sakin, ama cezadan kurtulamıyor.

Hukuk adına, adalet adına, özgürlükler adına son derece kaygı verici gelişmeler bunlar. 26 yılını hukukla geçirmiş biri olarak söylüyorum. Ne yazık ki bu gidişin sonu aydınlık değil. Adaleti savunmak için, Doğu Perinçek ve partisinin görüşlerine katılmak ya da hak vermek gerekmiyor.

Adalet herkese gerekli. Adalet devletin temeli ise, savunma hakkı da adaletin temelidir. Savunmanın özgür olmadığı bir ülkede, ne adalet kalır, ne devlet!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı