REKLAMI GEÇ

BELEDİYENİN 142. YILINI KUTLARKEN

1 Kasım 2018 Perşembe

 

30 Ekim günü, Denizli’mizin belediyelik oluşunun 142. gününü kutladık. 1986 yılında düşünmüştük ki, Denizli’nin kurtuluş günü gibi bir özel kutlama günü yoktu. Şükür ki yoktu, çünkü İstiklal Savaşı devam ederken, Yunan orduları Sarayköy’e, Menderes Nehri’nin öteki kıyılarına kadar gelip yerleşmişlerdi. Denizli’ye kadar gelip dayanmış olan bu işgal girişimine, derme çatma silahlarla toplanan sivil halk onları geri püskürtmüş ve korkutulan Yunan ordusu, soluğu Nazilli’de almıştı. Böylece Denizli bir düşman işgaline maruz kalmamış, sonuçta bir kurtuluş günümüz olmamıştır.

Bizler de 1986 yılında düşündük ve 1876 yılında belediyelik olan Denizli için bir kuruluş günü kabul edilsin deyip kutlayalım demiştik. 1986 yılı Cumhuriyet Bayramı gecesi bayram kutlamaları yapılırken biz, Delikliçınar Meydanı’nda bir açıkhava konseri düzenleyip, kuruluş kutlamalarını başlatmıştık. Küçük bir orkestra ile gerçekleştirilen meydan konserine gelen Denizlilileri görmek lazımdı. Törenin sunuculuğunu yapan Rahmetli Abdülgaffar Nemutlu hayretini gizleyememiş ve “ne bu kalabalık başkan?” diye sorup durmuştu. Böylece başlatılan “110. yıl kuruluş yılı kutlamalarını” 32 yıldır sürdüren gelip geçmiş tüm başkanlarımız bu günün kutlamalarını geliştirilerek sürdürülüp gelmişlerdir. Bu yüzden tüm başkanlarımıza şükranlarımı arz etmek isterim.

Son yıllarda bu kutlamaları, vefat etmiş eski başkanlarımızı anmak gayesiyle, kabristan ziyaretlerine ağırlık verilmektedir. Bu yılki kabristan ziyaretimiz sadece İlbade Kabristanı’na ayrılmış ve bu tarihî kabristandaki gömülü değerleri araştırma ve derleyip düzenleme çalışmalarını yerinde görme fırsatını yakaladık.

Onlarca genç ilim elemanının görev yaptığına şahit olduğumuz çalışmalar, İlbade Kabristanı’nı adeta bir açıkhava müzesi haline getirmeye başlamış.

Birçok tarihî belge niteliğindeki ve yıllarca toprak altında kalmış kabir taşları ve yapıları, bir bir hayata getirilmektedir. Böylece pek çok bilgi toprak yüzeyine çıkartılmaktadır. Aynı zamanda tarihî olayları belge halinde sunan o yazıtlar, kırık dökük olsa bile bir araya getirilip hayata geçiriliyor.

Aslında o birkaç saatlik ve bizler için çok yüzeysel geçen bu araştırma ve değerlendirme gezisi, daha derinleştirilirse, akla hayale gelmeyecek bilgilere ulaşılabilecektir. İlbade Kabristanı asırlar öncesinin bilgi ve belgelerini saklayan bir kütüphane gibidir. Dileriz bir gün gelir bu çalışmalarla bu bilgi ve belgeler detaylı bir şekilde yazılıp kitaplaştırılırsa, Denizli’nin bilinmeyen pek çok tarihî geçmişi, gelecek nesillere daha iyi bir şekilde aktarılabilir diye düşünürüm.

Bir kuruluş yılı macerasının bizleri getirdiği noktaya baktığımızda, böylesi girişimlerin faydalarını daha iyi anlamak mümkün oluyor. Dileriz bu girişim ve çalışmalar ileriki yıllar ve dönemlerde de sürdürülür de, yaşadığımız bölge ve insanlarına daha yararlı hizmetler sunmak mümkün olabilir. Çalışmalarından dolayı başta Denizli Büyükşehir Belediyemizin Başkanı Sayın Osman Zolan olmak üzere, tüm çalışanlarına başarılar dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı