REKLAMI GEÇ

DESAV ÖLDÜ VE DEFNETTİLER

26 Şubat 2016 Cuma

YAŞASIN SANAT
Sil baştan tekrar etmeye gerek var mı bilemiyorum. Aslında DESAV’ı unutturmaya çalışan birileri, belki de kısa zaman içinde bu emellerine ulaşamayacaklar. Çünkü DESAV’lı yıllar, kolay kolay hatıralardan çıkmayacaktır.

DESAV’lı yıllar deyince aklıma, çalışmalarımı sürdürdüğüm dördüncü kitabım aklıma geldi. Belki kısa sürede bitmez, ama DESAV’lı yıllar kitaplaşmaya başladı bile. 10 Yıl süren DESAV başkanlık dönemimde başımızdan geçen ve 10 yıl sonra hüsranla biten macerayı bu kitapla ölümsüzleştirmeye çalışıyorum. Beğenilir veya beğenilmez, hatta gocunalar da olabilir, ama bu 10 yıl yaşantımda, karşılıksız en uzun hizmet dönemim olarak anılacaktır.

1994 Yılında büyük ümitlerle kurulan Denizli Vakfı (DEVA), hedefsizlikler sonucu iflas etmiş hallerde Ankara merkezli olarak asılıp kalmıştı. Bundan tam 16 yıl önce 2000 yılında valimiz Sayın Yusuf Ziya Göksu’nun gayretleri ile bu Vakfın merkezi Denizli’ye alınmak suretiyle yeniden hayata geçirilmişti. Yeniden düzenlenen yönetmeliği, Denizli Turizm, Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (DESAV) olarak revize edilmiş ve 2000 yılı Temmuz ayında görev bizlere bırakılmıştı. Görev bırakılıp terk edilmemiş, Sayın Valimizin çabaları ile DESAV, emekleme döneminden, koşar adım ilerleme dönemine kadar gelebilmişti.

Bu çabalar sonrasında Denizli sanat açısından neler görmüş, neler kazanmıştı? Denizli Musikî Derneği ve Belediye Konservatuar çalışanlarına verilen destekle birlikte, Ege Üniversitesi Konservatuar topluluklarına kadar ulaşılıp, dev konserler icra edilmişti. Umut Akyürek, Dilek Şafak Çakar, Elif Güreşçi ve Samime Sanay gibi ünlü Türk Müziği sanatçıları konserler vermişlerdi. Güzel Sanatlar, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlükleri, DESAV sayesinde Denizli’yi mesken tutmuşlardı. İlk defa ve defalarca Opera ve Bale sanatı Denizli’ye gelebilmişti. Borusan dahil, pek çok Devlet filarmoni orkestraları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni ve Silahlı Kuvvetler armoni mızıkası toplulukları hafızalara kazınan konserler vermişlerdi. Rus Ordu Korosu ve Rus Balalayka Topluluğu, Ziya Tıkıroğlu Sanat Merkezi gibi koca Açıkhava Tiyatrosunu dolduran izleyenlere konserler verebilmişlerdi. Fazıl Say, Suna Kan, İdil Biret gibi dünyaca ünlü sanatçılarımızı Denizli’de konserler verdirtebilmiştik. 10 Yılda, 170 tane dev konser, gösteri ve sanat olayları yanında, sayısız resmî ve özel tiyatrolar defalarca Denizli’ye gelebilmişti. Her biri özellikli bu olaylar, yüzlerce sanatçı tarafından gerçekleştirilmiş, onların tüm gereksinimleri ve ağırlanmaları, Denizli’nin varlıklı sanatsever insanlarının destekleri elde edilmek suretiyle sağlanabilmişti.

Arkadaşlarımın büyük çoğunluğu ile beraber DESAV’ın başından ayrılmak zorunda kaldığımız 2010 yılından bu yana, DESAV olarak Denizli Sanatseverlerine ne gibi sanatsal olay sunulabildi diye sorulacak ve not verilecek olursa, ancak sıfıra yakın bir derecelendirme yapılabilir. Görevi terk etmek zorunda kaldığımız yılın ertesinde, zamanın Rektörü Prof Dr. Necdet Ardıç’ın sayesinde birkaç olaya şahit olabilmiştik. Aradan 6 yıla yakın geçen boş süreden sonra DESAV, tek bir defa bir Türk cazz topluluğu konseri ile henüz ölmediğini kanıtlamaya çalışmış ve son genel kurulu ile de son nefesini vermiş gitmiştir.

Belki bu yazıyı yazdım diye bazıları çıkıp “sen de kim oluyorsun” diye çıkışmaya ve de bu hale getirdikleri DESAV için, “vakfı bu hale getirenler, bırakıp kaçanlardır” diye hezeyana kapılabilirler. Torbanın ağzını açacak olursak, ortaya daha çok şeyler saçılabilir. Onun için daha fazla uzatmadan demem odur ki, DESAV ÖLDÜ ve DEFNETTİLER diyerek sözlerime son vermek istiyorum. DESAV’ı bu hale getirenler bundan böyle kendi başlarına İngiltere veya Amerika gibi ülkelere gidip, oralarda opera veya bale izleyebilirler. Olan Denizli’ye ve Büyükşehir olmuş Denizli’nin insanının geleceğine olmuştur. Yazıklar olsun…

Not: Köşe yazılarımızın altına not düşülüp, (Yazılar ile ilgili hukukî sorumluk yazarların kendilerine aittir) denilmektedir. Bu zorunlulukla ne hallere geldiğimiz çok iyi anlaşılmaktadır. Hayırlısı olsun demekten başka ne gelir elden.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Bekir İnce   -  Bağlantı 5 Mart 2016, 13:00

Sayın Tıkıroğlu, DESAV konusunu geçenlerde Seval Hanım da kaleme almış, anlaşılan şu ki, geçmişte valilik ve üniversitenin desteği olduğu dönemlerde DESAV iyi işler yapmış, asıl çalışması gereken sivil inisiyatif ise hiç çalışmamış, sorun bu

CM   -  Bağlantı 5 Mart 2016, 05:32

Gercekten bu duruma gelinmis olmasi hem uzucu hem de dusundurucu. Sanatsiz yasanamayacagina gore bu sehrin aydinlik yuzleri bir care/ alternatif dusunecektir.

mustafa   -  Bağlantı 26 Şubat 2016, 11:17

DESAV güzel işler yapmıştı denizli için…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı