Bakanlık, “Denizli’ye hangi tarım yatırımı yapılır?” sorusuna yanıt
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün yıllık olarak hazırladığı İl Yatırım rehberi yayımlandı. Her ilin tarımsal özellik ve fırsatlarının yer aldığı rehberin Denizli bölümünde, avantajlı yatırımlar aktarıldı. Bakanlığa göre Denizli’de jeotermal seracılık, büyükbaş hayvancılık, meyve, sebze ve şarapçılık avantajlı sektörler.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Denizli’nin tarım performansını araştırdı. Her yıl hazırlanan İl Yatırım Rehberi’ne göre Denizli’de tarım alanında yapılacak avantajlı alanlar belirlendi.
DENİZLİ’NİN AVANTAJLARI NELER?
Bakanlığın rehberine göre Denizli’de yatırım yapmanın pek çok avantajları var. Bunların başında şu özellikler geliyor:
* Denizli ilinin yaygın karayolları ağına sahip olması.
* Bakanlığın teşvikleri ve desteklerinin mevcudiyeti
* İlde üzüm, kekik, nar gibi tarımsal ürünlerin üretilmesi ve bu ürünlere yönelik yatırım potansiyellerinin bulunması.
* İlde Jeotermal kaynaklar sebebiyle seracılık potansiyelinin bulunması. · Denizli ilinde nakliye sektörünün gelişmiş olması.
* İlin Ege Bölgesinde birçok ile yakın olması.
* Denizli İlinde çevredeki büyük şehirlere oranla arazi kira ve satış bedellerinin düşük olması.

Bakanlığa göre, “Denizli’de tarım alanında hangi yatırım yapılmalı?” sorusunun yanıtı şu şekilde veriliyor:
JEOTERMAL SERACILIK
Denizli; Sarayköy Kızıldere- Tekkehamam, Buldan Yenicekent-Bölmekaya, Akköy-Gölemezli, Merkez Pamukkale, Karahayıt, Çardak – Beylerli olmak üzere 7 adet jeotermal sahaya sahiptir. Ülkemizin ilk organize sera sanayi bölgesi ilde ilan edilmiştir. Halen 500 da alanda jeotermal ısıtmalı seracılık yapılmaktadır. Mevcut jeotermal kaynakların bulunduğu yerlerdeki toprak ve iklim şartları göz önüne alındığında daha 10.000 da jeotermal ısıtmalı sera kurulabilecek alan mevcuttur. Bu alanlarda yapılan seracılıkta maliyetler normal ısıtmalı seralara göre daha az olmakta ve üründeki kalite ve verim daha fazla olmaktadır.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK
İlde büyükbaş hayvan mevcudu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 42 K.A.S.D.P.(Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi) ve 5 Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere toplam 47 proje ile 3.217 kooperatif ortağına 7.034 adet gebe düve temini ile uygulamış olduğu hayvancılık projelerinin katkısı ile 2021 yılı sonu itibariyle büyükbaş sayısı 295.800 ulaşmıştır. İlde günlük 2.019 ton süt üretilmektedir. İlde üretilen bu sütlerin pazar değerinin arttırılması amacıyla süt üretim potansiyeli olan tüm yerleşim birimlerine süt toplama ve soğutma tankları konulmuştur. İl genelinde süt ve süt ürünleri işleyen 33 tesis mevcuttur. Ülke genelinde Denizli iline ait 18 firma ve 20 ulusal firma ilden süt alımı yapmaktadır. İlde son yıllarda besicilikte artmıştır. Bölgede, Et-Süt Kurumu tarafından 200 adet/gün büyükbaş ve 500 adet/gün küçükbaş hayvan kesim kapasiteli et kombina mezbahası faaliyete başlamış olup bunun haricinde 6 adet modernize edilmiş mezbaha ve 25 adet et işleme tesisi bulunmaktadır. İlde meraların birçoğu ıslah edilmiştir. Kaliteli kaba yem üretiminin ihtiyacı karşılama oranı %73 ‘tür.

MEYVECİLİK
Denizli; üç ayrı iklim kuşağında yer alması, tarım alanlarında rakımın 170 metreden başlayıp 1350 metreye kadar yükselmesi ve sulama imkânlarının fazlalığı nedenleriyle meyvecilik için çok müsaittir. İlde meyve alanları 2021 yılı sonu itibariyle 35.273 hektara ulaşmıştır. Özellikle Baklan, Acıpayam ve Tavas ovalarında toplulaştırmanın tamamlanması ve sulamaya geçişle birlikte en az 40.000 ha alanda daha meyvecilik yapılabilecektir. Son yıllarda kiraz, elma ve nar başta olmak üzere armut, ayva, erik, badem ve ceviz üretim alanlarında büyük artışlar olmuş ve ihracata yönelik meyve üretiminde artış sağlanmıştır.

YAYLA SEBZECİLİĞİ
İlde Acıpayam, Tavas ve Baklan ovalarında rakım 800-1000 metre arasında değişmekte sebzecilik için çok uygundur. İlin turizm bölgelerine yakın olması ve yaz sıcaklarından dolayı sahil bölgelerinde sebze yetiştirmenin güç oluşu bu konudaki önemini bir kat daha arttırmaktadır. Yaz aylarında bu bölgelerde üretilen domates, biber, kavun ve karpuz tüm çevre illere gönderilmektedir. İlde açıkta yayla sebzeciliği yapılan 13.200 hektar arazi mevcuttur.

ŞARAP SEKTÖRÜ
İl 37.391 ha. bağ alanıyla Türkiye’de Manisa’dan sonra ikinci sıradadır. Özellikle Çal, Bekilli ve Güney ilçelerinde 111.084 da alanda şaraplık üzüm yetiştirilmekte il içinde ve il dışında faaliyet gösteren şarap fabrikalarına gönderilmektedir. Bu alanlarda Kalecik karası, Öküzgözü gibi yerli çeşitlerin yanında Cabarnet Savuignon, Syrah gibi yurtdışı kökenli çeşitlerde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. İlde 17 şarap fabrikası ve 2 dolum tesisi mevcut olup özellikle ihracata dönük üretim yapacak şarap fabrikalarına halen gereksinim vardır.
TARIMSAL SANAYİ TESİSLERİ
İlde kekik ve kekik yağı, zeytinyağı, pekmez, salça, elma tasnifleme ve ambalajlama, kiraz soğutma ve tasnifleme, kestane işleme, şarap üretme gibi tarımsal sanayi tesisleri bulunmaktadır.
