İçeriğe geç

Ege’nin elma deposu Denizli’de rekolte beklenenin üzerinde

Elma üretiminde ülkenin ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına karşılayan, Ege bölgesinin elma üretim lideri Denizli’de bu yıl rekolte beklenenin üzerinde. Olumsuz hava şartları nedeniyle düşüş olsa da 120 bin tona yakın rekolte bekleniyor.

BÜLTEN
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: 2 Ekim 2025 - 13:27:38 Güncelleme: 2 Ekim 2025 - 13:27:38

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Denizli Çivril İlçesinde, 2025 yılı elma hasadı başladı. Ülke üretiminin yüzde 2,6’sını karşılayan ve Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer alan Denizli’nin elma üretimindeki lokomotifi Çivril ilçesi, bereketli bir sezon geçiriyor.

Çivril İlçesi Balçıkhisar Mahallesinde 7 dekarlık elma bahçesinde üretim yapan, Ahmet Kurt’a ait elma bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe geniş bir katılım sağlandı.

Elma hasadına, Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, Çivril Kaymakamı Fatih Cıdıroğlu,  İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim ve protokol üyeleri başta olmak üzere, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personel, muhtarlar ve çiftçiler eşlik etti.

VALİ COŞKUN’DAN ÖVGÜ
Hasada katılan Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Denizli’nin toplam elma üretiminin yaklaşık %88’ini tek başına karşılayan Çivril ilçesinde bu yıl 4 bin 700 hektarda yaklaşık 118 bin ton rekolte beklenmektedir. Bu veriler, bölgenin elma tarımındaki iddiasını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bugün başlayan Elma hasadının bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

REKOLTE DE FİYATLAR DA İYİ
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, Denizli ilinin elma üretimi açısından önemini vurgulayarak; “Elma, Denizli ili için önemli bir meyve. Ege Bölgesi’nde 1. sıradayız, Türkiye genelinde de elma üretiminde 8. sıradayız” dedi.

Özellikle Starkrimson çeşidinin hasadının yapıldığı bahçede, üreticilerin memnuniyetine dikkat çekildi. “Bu yıl içerisinde fiyatlarımız iyi, üreticimiz memnun. Tabii ki bizler de memnunuz,” ifadelerini kullandı. Elma üreticilerinin yüzünü güldüren bu sezonda, ilk ürünler toplanarak satışa sunulmaya başlandı. Yüksek rakımda yetiştiği için şeker oranı dengeli olan Çivril elması, hem sofralık hem de ihracatlık olarak büyük ilgi görüyor.

İl Müdürlüğü olarak, Çivril, Çameli ve Buldan ilçelerinde toplam 38 üretici ile 200 hektar alanda yürütülen Elma Entegre Mücadele çalışmalarının meyvesini verdiği, hem verimin hem de ürün kalitesinin artmasında bu bilinçli tarım uygulamalarının etkili olduğu vurgulandı.

HASAT 15 EKİM’E KADAR SÜRECEK
Zayim, “Bölgede iklim şartlarına ve çeşide göre 20 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen hasat, yoğun olarak Starkrimson, Scarlet, Golden delicious, Pink Lady, Granny Smith ve Starking gibi  çeşitleri kapsıyor.

​Denizli, elma üretiminde Türkiye sekizincisi ve Ege Bölgesi birincisi olarak konumunu sağlamlaştırırken, Çivril’den yayılan hasat coşkusu, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor” dedi.

Konuşmasının sonunda tüm elma üreticilerine ve özellikle Çivril’li ve Denizli’li üreticilere yeni sezonun hayırlı olması dileklerini yineleyerek teşekkür etti.

​Konuşmaların ardından Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, beraberindeki heyet ile Elma bahçesine geçerek temsili Elma hasadı gerçekleştirdi. Daha sonrasında üreticiler ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.​

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir