Kartla yapılan altın alışverişi ocakta rekor kırdı
Enflasyonist ekonomilerdeki en güvenli liman olan altına akın sürüyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre ocak ayında kuyumculardan kredi kartı ile kuyumculardan yapılan alışveriş 2 katına çıktı: 69 milyar 142 milyon TL oldu.
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların kartlı alışveriş alışkanlıklarını belirgin şekilde etkiledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı banka ve kredi kartı verilerine göre, kuyumcularda kartla yapılan harcamalar 2026 Ocak ayında 69 milyar 142 milyon liraya ulaşarak aylık rekor seviyeye çıktı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık iki katına denk geliyor.
Ortalama işlem tutarı da çarpıcı bir sıçrama yaptı. 2025 Ocak’ta 15 bin 158 lira olan ortalama harcama tutarı, 2026 Ocak’ta 29 bin 667 liraya yükselerek yıllık bazda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi.
ŞUBAT’TA DA İVME DÜŞMEDİ
Yükseliş Şubat ayında da devam etti. 13 Şubat’la biten haftaya ait verilere göre, kuyumculardaki kartlı harcama tutarı ayın henüz ortasında 33 milyar lirayı aştı. Böylece yılın ilk 7 haftasında kartlarla kuyumcularda toplam 102 milyar liralık harcama gerçekleşti. Altın fiyatlarındaki artışın sepet büyüklüğünü yukarı çektiği görülüyor.
TEMEL İHTİYAÇLARA YÖNELİM ARTTI
Haftalık harcama verileri ise tüketim alışkanlıklarında dikkat çekici bir değişimi ortaya koydu. 6 Şubat haftasında toplam kartlı harcama 548,4 milyar lira iken, 13 Şubat haftasında 521,3 milyar liraya geriledi. Buna rağmen gıda harcamalarının payı yükseldi.
Market ve alışveriş merkezlerinin toplam harcamadaki payı yüzde 19,8’den 21,5’e, yemek harcamalarının payı ise yüzde 5,7’den 6,2’ye çıktı. Bu üç kalemin (market, alışveriş merkezi ve yemek) birleşik payı yüzde 32,4’ten yüzde 35’e yükselerek harcamaların temel tüketim maddelerine doğru kaydığını gösterdi.
Sözcü Gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, altın fiyatlarındaki artışın yanı sıra vatandaşların temel ihtiyaçlara daha fazla yönelmesi, tüketim kompozisyonunda belirgin bir değişim yarattı.
