Tarımda üretici fiyat endeksi yüzde 12,93 oldu
Tarım ürünlerindeki fiyat değişimlerini raporlayan Türım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi eylülde düyüy gösterdi. Yıllık yüzde 12,93 artan endeks, eylülde yüzde 2’ye yakın azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2026 verilerini yayımladı.
Tarım-ÜFE’de (2020=100), 2026 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,99 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,93 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 30,64 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,66 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,75 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 9,93 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 0,03 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 8,37 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,00 artış gerçekleşti.
Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 61,07 artış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 14,69 azalış ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.
