Türkiye, yem bitkileri dışında kendine yetenin fazlasını üretiyor
Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Ürün Denge Tablolarını yayımladı. Ülkenin bitkisel üretiminin kendine yetip yetmediğini gösteren tablolar genel anlamda olumlu. Tahıl, baklagiller, sebze ve meyvede üretim fazlası olan Türkiye, yem bitkilerinde kendine yetemiyor.
TÜİK’in Bitkisel Ürün Denge Tabloları, 2025 verileri ülkenin tarımdaki yeterliliğini gözler önüne serdi. Genel karşılama tablosu yüzde 91,1 olurken, tablonun geneli olumlu veriler gösterdi.
Tahıl ürünleri toplamı için 2024-2025 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 91,1 olarak gerçekleşti.
TAHILDA DURUM İYİ, YEM BİTKİLERİNDE YETERSİZ
Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 104,3 (durum buğdayında yüzde 202,0, diğer buğdayda yüzde 92,3); yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 84,6, mısırın yeterlilik derecesi yüzde 73,1, soyanın yeterlilik derecesi ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşti.

MEYVE GRUBUNDA KAYISI LİDER
Meyveler ve içecek bitkilerinde 2024-2025 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 594,9 ile kayısı ve zerdalide gerçekleşti. Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında üretimin kendine yeterli olduğu görüldü. Yeterlilik derecesi çayda yüzde 96,1, muzda yüzde 80,7, cevizde yüzde 82,8 oldu.
SEBZEDE TÜKETİM FAZLASI VAR
Sebze ürünleri toplamı için 2024-2025 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 108,8 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik dereceleri sakız kabakta yüzde 116,2, hıyarda yüzde 115,7, domateste ise yüzde 112,3 olarak gerçekleşti.
