Denizli’de öğretmenlerden okul saldırısına tepki
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 11 öğrencinin yaralandığı silahlı okul saldırısının ardından Eğitim-İş üyesi öğretmenler Denizli’de eylem düzenledi. Gazi İlkokulu önünde başlayan yürüyüş, Çınar Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.
Gazi Bulvarı boyunca yürüyen öğretmenlere Yeni Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı’nın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da destek verdi.
Çınar Meydanı’nda yapılan açıklamada, öğrencilerin okula ulaşmadan silahlı şiddetin ortasında kaldığı belirtilerek okul güvenliğine ilişkin önlemler sorgulandı. Saldırının yaşandığı okulun “1. derece riskli okul” olarak değerlendirildiğinin öne sürüldüğü açıklamada, bu riske karşı gerekli tedbirlerin neden alınmadığı soruldu.
21 Eylül’de 7 bakanlık arasında öğrencilerin güvenliğine yönelik imzalanan iş birliği protokolünün de hatırlatıldığı açıklamada, “7 Bakanlık bir protokolün altında yan yana gelebiliyorsa, çocuklarımız vurulduğunda sorumluluğun da arkasında yan yana duracak mıdır?” denildi.
Açıklamada, saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen çocuğun daha önce açık liseye geçerek örgün eğitimden uzaklaştığı ve yeniden okula kayıt yaptırmasına rağmen bir hafta boyunca okula gelmediği iddiası da gündeme getirildi. Eğitim-İş Denizli, eğitimden uzaklaşan çocukların takip edilmesi ve okul, aile, sosyal hizmet, sağlık ve güvenlik birimleri arasında koordinasyon sağlanması gerektiğini vurguladı.
Sendika, okul güvenliğinin yalnızca polisiye tedbirlerle sağlanamayacağını belirterek rehberlik öğretmeni, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının sayısının artırılması, zorbalıkla mücadele edilmesi ve öğrencilerin okula aidiyetinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Eğitim-İş Denizli, Turgutlu’daki saldırıda yaralanan öğrencilere acil şifa dileyerek, eğitimde şiddete dikkat çekmek amacıyla üç gün boyunca siyah giyilecek ve yakalara kokart takılacağını açıkladı.
Eğitim-İş Denizli 1 No’lu Şube Başkanı İlker Zengin ve 2 No’lu Şube Başkanı Gökhan Okulu imzasıyla yapılan açıklamada, “Çocuklarımızı koruyamayan bu düzenin sorumlularına ‘istifa’ diyoruz” ifadeleri kullanıldı.
