Honaz Belediyesi’nin örnek projesi Mübadele Evi açıldı
Honaz’da, 1924’teki mübadele ile Yunanistan’dan Anadolu’ya gelen ailelerin hatıralarını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen Mübadele Evi, düzenlenen törenle açıldı. Hisar Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılışta duygu dolu anlar yaşanırken, Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, mübadillerin zorlu yolculuklarını anlattı.
Honaz Belediyesi tarafından geçmişin izlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hayata geçirilen Mübadele Evi, 1 Kasım Pazar günü saat 14.00’te gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı. Hisar Mahallesi’nde düzenlenen programa CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Honaz Kaymakamı Vahit Yılmaz, CHP Denizli İl Başkanı Ayhan Oran, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, mübadil ailelerin torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
1924 yılında Yunanistan’ın Grebene bölgesindeki Kastro ve Vraşno köylerinden Honaz’a gelen mübadillerin beraberlerinde getirdikleri sandıklar, fotoğraflar, ev eşyaları ve aile yadigârları, Mübadele Evi’nde koruma altına alınarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

KEPENEK: “BURASI O İNSANLARIN RUHUNUN HUZUR BULACAĞI BİR YER”
Açılışta konuşan Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, projenin kendisi için büyük bir manevi anlam taşıdığını belirterek yapının her ayrıntısıyla yakından ilgilendiklerini söyledi.
Mübadele döneminde yaşanan acılara değinen Kepenek, 1924 yılında ata topraklarından ayrılmak zorunda kalan ailelerin zorlu yolculuklarını anlattı.
Mübadillerin evlerinden ayrılırken yanlarına alabildikleri birkaç eşya ve umutlarıyla yola çıktıklarını ifade eden Kepenek, Selanik Limanı’ndan Anadolu’ya uzanan yolculuk sırasında yaşanan kayıplara dikkat çekti.

Yolculuk esnasında yaşamını yitiren insanların denize bırakılmak zorunda kalındığını anlatan Kepenek, bu acıların mübadil ailelerin hafızasında nesiller boyunca yaşamaya devam ettiğini belirtti.
Konuşması sırasında duygulanan Başkan Kepenek, Mübadele Evi’nin yalnızca geçmişten kalan eşyaların sergilendiği bir yapı olmadığını, aynı zamanda büyük acılarla yeni bir hayat kuran insanların hatıralarına sahip çıkılan bir mekân olduğunu vurguladı.

“ONLARIN GETİRDİĞİ HER BİR PARÇA BİZE VE TARİHE EMANET”
Mübadele Evi’nde sergilenen eşyaların taşıdığı manevi değere dikkat çeken Kepenek, bu hatıraların gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı.
Projenin mahalle sakinlerinin desteğiyle hayata geçirildiğini belirten Kepenek, belediye çalışanlarına ve ailelerinden kalan eşyaları Mübadele Evi’ne emanet eden vatandaşlara teşekkür etti.
Mahalle sakinlerinin yıllardır korudukları sandıkları, fotoğrafları ve aile yadigârlarını güvenle teslim edebilecekleri bir mekâna kavuştuğunu ifade eden Kepenek, Mübadele Evi’nin ilerleyen dönemlerde sosyal ve kültürel buluşmalara da ev sahipliği yapacağını söyledi.

102 YILLIK AĞACIN HİKÂYESİ DUYGULANDIRDI
Başkan Kepenek’in konuşmasındaki dikkat çekici bölümlerden biri de Mübadele Evi’nin yakınında bulunan 102 yıllık ağacın hikâyesi oldu.
Yapım çalışmalarına başladıklarında kurumak üzere olduğunu belirttiği ağacın, projenin tamamlanmasıyla yeniden filizlendiğini anlatan Kepenek, bu durumu mübadillerin hatıralarıyla yeniden buluşmasının simgesi olarak değerlendirdi.
Kepenek, “Çünkü biliyor ki sevgililer buluşunca hikâye tamamlanıyor. İşte biz bu hikâyeyi tamamladık.” sözleriyle yaşadığı duyguları dile getirdi.

VAROL: “O SANDIKTA, O BAVULA SIĞMAYAN HİKÂYELERİ GÖRECEKSİNİZ”
Mübadele Evi Proje Koordinatörü Emrah Varol da açılışta yaptığı konuşmada, projenin temellerinin 2019 yılının ocak ayında atıldığını belirtti.
Mübadele döneminde Anadolu’ya gelen insanların yaşadığı acıların ve geride bıraktıkları hatıraların unutulmaması gerektiğini ifade eden Varol, ziyaretçilere sergilenen eşyaların taşıdığı anlamı anlattı.
Varol, “İçeride dokunduğunuz, baktığınız her şeye lütfen maddi olarak bakmayın, bir obje olarak bakmayın. O sandıkta, o bavula sığmayan hikâyeleri göreceksiniz. O saatte geçen zamanın sıkıntılarını göreceksiniz.” dedi.
Başlangıçta kurdukları hayalin çok ötesinde bir yapının ortaya çıktığını belirten Varol, projeye verdiği destek dolayısıyla Belediye Başkanı Yüksel Kepenek’e teşekkür etti.
KARACA: “SİZLER BU TOPRAKLARDA YABANCI DEĞİLSİNİZ”
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise konuşmasında mübadillerin yaşadığı acılara ve toplumsal hafızanın korunmasının önemine dikkat çekti.
Mübadele Evi projesinin 2019 yılında Yüksel Kepenek’in belediye başkan adaylığı döneminde hazırlanan projeler arasında yer aldığını hatırlatan Karaca, verilen sözün yerine getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mübadillerin yeni yerleştikleri topraklarda zaman zaman kendilerini yabancı hissettiklerini belirten Karaca, şu ifadeleri kullandı:
“Sizler bu topraklarda yabancı değilsiniz. Sizler bu devletin, bu toprakların kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetleri ve onun hemşerisi olarak bizim soydaşlarımız, yurttaşlarımızsınız.”
Karaca, mübadil ailelerin yıllardır sakladıkları hatıraları gelecek kuşaklara ulaştırmalarının büyük önem taşıdığını belirterek projeye katkıda bulunan vatandaşlara ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.
Konuşmasında Honazlı yazar Kemal Yalçın’ın Emanet Çeyiz adlı eserine de değinen Karaca, mübadele döneminde yaşananların kayıt altına alınmasının tarihsel hafızanın korunması açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
