REKLAMI GEÇ

Ayrıştırma evlerde başlayacak

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında 7’ncisi Denizli’de gerçekleştirilen “Ambalaj Atıkları Yönetimi ve Uygulamaları”´ konulu seminer ile her evin bir ayrıştırıcı tesis gibi çalışmasını sağlamak amaçlanıyor.

/ DENİZLİHABER / 10 Aralık 2007 Pazartesi, 01:00

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında uygulamaya konulan ‘Ambalaj Atıkları Yönetimi ve Uygulamaları’ konulu seminerin 7’ncisi Denizli PAM Otel’de gerçekleştirildi. Seminere, Çevre ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Aydın Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanlığı Şube Müdürü Emine Aydınoğlu, Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, Ege Bölgesi’ndeki illerin çevre orman müdürleri, belediyelerin temizlik işleri müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Seminerde, insanların evsel ve endüstriyel faaliyetleri sonucu oluşan atıkların, yaşam standardının yükselmesi ve teknolojideki gelişmeler sonucunda büyük artış gösterdiğine dikkat çekildi.

Seminer ile ilgili bilgiler veren Çevre ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Aydın Yıldırım, “Türkiye’de 3 bin 225 belediye var. Bunlar evsel atıkları toplamak için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. 2003 yılında Bakanlığımız tarafından atıkların ayrıştırılması ve toplanması için çalışma başlatılmıştır. Çalışmalar kapsamında 200 civarında entegre atık toplama tesisi kurulması planlanmıştır. 1300 belediye, 108 birlik altında birleşerek 29 tesis kurdu. Diğer birlikler de bu tesislerden kurmak için çalışma içerisindeler. Bu tesislerde günde 57 milyon insanın 53 milyon ton atığı ayrıştırılıyor. Ayrıca, Ambalaj Atıklarının Kontrollü Ayrıştırılması Yönetmeliği hazırlandı. Bakanlık tarafından ambalaj atıklarının kendi yerinde ayrıştırılması için 30 Haziran 2007 tarihinde konuyla ilgili genelge yayınlandı. Bu kapsamda yaptığımız bölge toplantılarının 7’ncisini de Denizli’de gerçekleştiriyoruz” dedi.

Ambalaj atıklarının, büyüyen kentlerde atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin büyük bir kısmını oluşturduğunu kaydeden Yıldırım, “Ambalaj sanayinin gelişmesi ve ambalaj türlerinin artması da bu süreci son derece hızlandırdı. Ancak, ambalaj atıklarının büyük bir kısmı geri kazanılabilir malzemelerden oluşması sebebiyle geri dönüşüm imkanları da mevcuttur. Türkiye’de birçok ambalaj atığının geri dönüşümü yapılmaktadır. Buna ilave olarak ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması çok önemlidir. Bu görev, özellikle belediyelerin kuracakları ve yaygınlaştıracakları ayrı toplama ya da bu atıkların merkezde ayrıma işlemine büyük önem vermeleri gerekir” diye konuştu.

Bu tür seminerler ile her evin bir ayrıştırıcı tesisi gibi çalışmasını hedeflediklerini kaydeden Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, “Çevre ve Orman Bakanlığı ambalaj ve atıklar ile ilgili başarılı bir projeye imza attı. Bu projenin bir ayağının da Denizli’de yapılması bizleri sevindirdi. Son dönemlerde toplumumuzda çevre konularına büyük ilgi gösterilmektedir. Ülke gündeminde de önemli bir yeri var. Öncelikle ambalaj dediğimiz zaman insanların aklına kağıt geliyor. Oysa bunun içerisinde cam, pet şişe ve kağıt çeşitleri yer almaktadır. Bu proje ile ambalajların geri dönüşümünü sağlamak amaçlanıyor. Denizli’de şu an net bir tespitimiz yok ancak ülkemizde 3.2 milyon ambalaj atığı tespiti var. Bu da çok önemli bir rakam. Bu kapsamda Denizli Belediyesi, 2004 yılında 3 mahallede başlattığı çalışma sayısını 30’a çıkardı. Kısacası amacımız bu proje ile Denizli’de ve ülkemizde bulunan tüm evlerin bir ayrıştırıcı tesis gibi çalışmasını sağlamaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı