REKLAMI GEÇ

Kent sempozyumunda, rant iddiası

Kent sempozyumunda, rant iddiası

Denizli Kent Sempozyumu’na izleyici olarak katılan Ahmet Divarcı’nın, Vali Hasan Canpolat’a yönelttiği ‘DDH’nın taşınmasında bir rant mı var’ şeklindeki sorusuna Vali Canpolat, “Üslubunuzu koruyarak konuşun” diyerek sert çıktı.

/ DENİZLİHABER / 2 Mayıs 2008 Cuma, 00:00

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği, Kent Sempozyumu, izleyiciler ve yerel yöneticiler arasında geçen bir tartışmaya sahne oldu. İzleyicilerden Ahmet Divarcı’nın,

Vali Hasan Canpolat ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye yönelttiği ‘Denizli Devlet Hastanesi, çok eski bir yapı. Denizli’nin dokusuna uyum sağlamıştır. DDH’nin TOKİ ile takasa giderek bir alışveriş merkezini inşa etmek istemesi kent dokusunu etkilemez mi, acaba bu işin içinde bir rant mı var ?’ sorusu Vali Hasan Canpolat’ı ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’yi kızdırdı. Canpolat, “Üslubunuzu koruyarak konuşun. Karışınızdakinin de kendinizden zeki olduğunu unutmayın. Kulaktan dolma şeylerle hemen konuşmayın. DDH’ye günde 50 bin hasta girip çıkıyor. Bahsettiğiniz doku bunun neresinde. Hastanenin olduğu alana bir yeşil alan ya da bir kongre veya kültür merkezi inşa edilecek. Yeni yapılacak hastane için dünyanın en güzel projesini yaptıracağız. Şehrin önemli cazibe merkezlerinden biri haline getireceğiz” diyerek tepki gösterdi.

‘Rant var diyenler geçmişe dönsün’

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise şehrin bu hale gelmesinde halkın büyük sorumlulukları olduğunu belirterek, “Yerel yönetimlerin kapılarını her zaman ardına kadar açtık. Ancak buna rağmen ‘Rant kararları alınıyor’ diyenler tüm diyaloglarını kesmişlerdir. Denizli’yi son birkaç yılda ne hale getirdiğimizi herkes gördü. Bugün ‘Rant var’ diyenler, yıllar önceki Saltak Caddesi, ardından Atatürk Caddesi ve daha sonra Hürriyet Caddesi gibi birçok caddenin her iki taraflarına yapılan yedişer katlı binaları unutmasınlar” dedi.

Soru-cevap polemiği

Kent Sempozyumu ardından geçilen soru cevap bölümünde ilginç diyaloglar yaşandı. Tahsin Bayar isimli bir mimar, Vali Dr. Hasan Canpolat ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye soru yerine eleştiri yapınca, oturum başkanı Aydın Yücel olaya müdahale etti. Mimar Tahsin Bayar, Vali Dr. Hasan Canpolat’ın, kentin önemli dokularının kaybolmasında mimarların etkisi olduğu yönündeki sözlerini hatırlatarak, “Görev süresi daha 2 yıl bile dolamayan bir valinin mimarları böyle bir şeyle suçlamasını kabul etmiyoruz. Ben bu şehirde 30 yıldır çalışıyorum. Ben buranın taşını toprağını bilirim. Ama daha dün gelen bir vali bizi böyle eleştiriyor” diyerek Vali Canpolat’a tepki gösterdi. Bayar diğer tepkisini ise Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye, “Neden Demokrasi Meydanı’nı, Sümerbank’ı ve Carrefour’un yerlerini sattınız? Hem satıyorsunuz hem de kalkıp buradan mimarları eleştiriyorsunuz” dedi.

‘Uzaydan zembille inmedim’

CHP’li Ahmet Divarcı’dan sonra Tahsin Bayar isimli mimarın bu yöndeki eleştirilerin üsluba uygun bulmadığını ifade eden Vali Canpolat, “Üsluba uygun konuşacaksanız konuşun. Üsluba uygun konuşmayacaksanız o zaman bizde ona göre davranırız. 1,5 yıldır Denizli’deyim ama 20 yıllık bir akademik tecrübem var. Denizli’ye uzaydan zembille inmedim. Yine söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim. Mimarlık fakültesini bitiren bir öğrenci hemen proje çizmemelidir. Okuldan sonra en az 10 yıl eğitim görerek proje çizmelidir. Bugünkü Türkiye’de mimarlarımız işi yanlış yapa yapa öğreniyorlar. Berber dükkânı açmak için bile bir berberin 6 yıl aralıksız çalışması gerekiyor. Özeleştiriden neden kaçıyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı