REKLAMI GEÇ

İşçi, fabrikayı değil tarlayı tercih ediyor

İşçi, fabrikayı değil tarlayı tercih ediyor

Denizli’de işsizlik ödeneği için başvuranların sayısındaki artış sanayiciyi tedirgin ederken, İŞ-KUR İl Müdür Yardımcısı Ahmet Sert, bu durumu asgari ücretin düşük olmasına bağladı. Sert, işçinin asgari ücretle 12 ayda kazandığını tarlada çalışarak 4 ayda kazanabildiğini belirterek, “Son yıllarda vatandaşlar, tarlada çalışmayı tercih eder duruma geldi” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2014 Cuma, 09:54

Denizli’de işsizlik ödemesi için başvurular her geçen ay artıyor. Haziran ayında işsizlik ödeneği için binin üzerinde işçi başvururken, Ağustos ayında bu sayı 3 bin 600’e ulaştı.

İŞKUR Denizli İl Müdür Yardımcısı Ahmet Sert, Ağustos ayı istatistik raporlarına göre İŞKUR’a yaklaşık 5 bin kişinin iş için, 2 bin 500’ün üzerinde de işçi için başvuru olduğunu belirtti.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, işsizlik ödeneği için başvuru sayısının kendilerini endişelendirdiğini belirterek, “Bir yanda işçi bulamamaktan yakınan sanayicilerimiz varken bir yandan işsiz kaldığı gerekçesiyle Devletimize başvuran insanlarımız var. İş var ama demek ki beğenen yok. Bu dengesizlik bizim için toplumsal bir yaradır” diyerek sanayicinin endişesini dile getirmişti.
denizli-iskur-fabrikayi-degil-tarlaya-ic-1

İŞKUR DOĞRULADI
İŞKUR Denizli Müdür Yardımcısı Ahmet Sert, sanayicilerin endişelerini destekleyerek, “Denizli’de işsizlik sorunu keyfi tercihlerden kaynaklanıyor. Vatandaş ya iş beğenmiyor, yada çalışmamayı tercih ediyor. İşsizlik ödeneği için başvuruların artmasının nedeni, asgari ücretin düşük olması. İşçi bir yıl çalıştığında işsizlik ödeneği almaya hak kazanıyor. Ve çalışma süresine göre en az 6 en fazla 10 ay işsizlik ödeneği alıyor. Ayrıca işsizlik ödeneği, 400 ile 700 TL arasında değişiyor. Yani bir asgari ücret tutarında işsizlik ödeneği alıyor. Bu da istihdamı olumsuz etkiliyor” dedi.

TARLADA ÇALIŞMAYI TERCİH EDİYOR
Denizli istihdamını tekstil ve mermer sektörlerinin oluşturduğuna da dikkat çeken Sert, “Vatandaşlar asgari ücretle ağır koşullarda çalışmak istemiyor. Daha çok masa başı iş istiyor. Ancak şöyle bir gerçek de var. Vatandaş, asgari ücretle 12 ay çalışarak kazandığını, tarlada 4-5 ay çalışarak biriktirebiliyor. Son yıllarda vatandaşlar, tarlada çalışmayı tercih eder duruma geldi” diye konuştu.

denizli-iskur-fabrikayi-degil-tarlaya-ic

“ASGARİ ÜCRET YENİDEN BELİRLENMELİ”
Tekstil sektöründe 15 yıl işçi olarak çalışan 30 yaşındaki Ayşe Türkeş, eşi ile birlikte çalıştığı işyerinden ayrılarak kendi işlerini kurmak için mücadele veriyor. İŞKUR’un desteklerinden yararlanmak üzere kuruma gelen Türkeş çifti, “Fabrikalarda ücret adaletsizliği yaşanıyor. Yeni giren bir işçi ile 5-6 yıl çalışan bir işçi aynı ücreti yani asgari ücreti alıyor. Bu adaletsizliği ortadan kaldırmak gerek. Bunun için asgari ücret kademeli olarak belirlenmeli. Patronlar da kıdemli elemanı tutmak istemiyor. Kıdem tazminatı vermemek için işten çıkartıyor. İşte bu ve bunun gibi sorunlar nedeniyle vatandaşlar tekstil sektöründe çalışmak istemiyor. İşsizliğin tek sorunu iş beğenmeme değil. İşverenlerin tutumu da işsizliği tetikliyor. Biz, yaşanan bu adaletsizlik nedeniyle işten ayrılıp kendi işimizi kurduk. Tabi işçi bulma sıkıntısını şu an biz de yaşıyoruz” diyerek hem işçinin hem de işverenin sorununu özetledi.

Yorumlar

cihan yılmaz   -  Bağlantı 29 Ağustos 2014, 15:08

iş kur sitesi iş ilanlarına bakın.her türlü sosoyal hak vardır.iş görüşmesine gidince hangi sosyal hak anlamadım gitti.AGİ maaşına dahil asgari ücretten biraz üstte.EV KİRALARINDAN HABERİNİZ VARMI işçi iş begenmiyor .SANAYİCİLER EDEB YA HU.

cihan yılmaz   -  Bağlantı 29 Ağustos 2014, 14:53

Sn sert;denizli sanayisinde teknik tecrübe ve birikimi olan işçi olarak işsizim. işveren öyl
e bir iş tanımı yapıyor ki özetle uçanla kaçan elinden kurtulacakmış gibi istekte bulunyor.soruyorum ücret ne asgari ücretten biraz fazlası.NASILLLLLLLL

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı