REKLAMI GEÇ

Konut alacaklar beklemede

Konut kredileri talebinde, Mortgage Yasası’nın çıkmasına rağmen, piyasalardaki belirsizlik nedeniyle beklenen artış yaşanmadı. Garanti Bankası Denizli Şubesi Müşteri İlişkileri Yönetmeni Ebru Kaya, “Herkes yatırımlarını erteledi. Biz de beklemedeyiz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2007 Cuma, 00:00

Konut sektörüne büyük bir canlılık getirmesi beklenen Mortgage Yasası, seçim sürecine girilmesi nedeniyle, sektörde beklenen etkiyi yaratamadı. Konut kredi talebinde, Mortgage’in de yaratamadığı artış, seçimden sonraki duruma endekslendi. Garanti Bankası Denizli Şubesi Müşteri İlişkileri Yönetmeni Ebru Kaya, Mortgage Yasası’nın çıkmasından sonra da konut kredisi başvurularında beklenen artışın yaşanmadığını belirtti.
‘Herkes, yatırımlarını erteledi’
Herkesin yatırımlarını ertelediğini ifade eden Kaya,  “Şu anda faizler eskiye göre daha yüksek. Geçen sene Mayıs ayından önce faizler 1.07-1.06 civarındaydı. Geçen yıl Mayıs’ta dövizde yaşanan yükselişle beraber 1.95’lere, hatta Haziran ayında yüzde 2’lere kadar çıkmıştı. Şu anda, geçen senenin Şubat-Mart ve Nisan ayına göre faiz oranları yüksek, yani yüzde 1.53 civarlarında. Şu an siyasi belirsizlik sebebiyle insanlar borca girmekten korkuyor. Talep hiç yok değil ama eskisi kadar da yoğun değil” dedi.
‘Mart’a göre yüzde 35 oranında düşüş’
Kaya, “Mart’ın ilk haftalarında, Mortgage Yasası’nın çıkması ile konut kredisi başvurularında küçük bir artış oldu ancak şu an seçim nedeniyle yine düşüş var. Konut kredisi talebinde,  Mart’taki başvuru sayısına göre Mayıs ayında yüzde 35 oranında düşüş yaşandı. Haziran’da daha büyük bir düşüş bekliyoruz” diye konuştu.
Mortgage taksitleri değişken olacak
Merkez Bankası, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde faiz oranının, referans alınan faizin veya endeksin değişimine belirli bir marjın eklenmesi suretiyle hesaplandığını bildirdi. Merkez Bankası, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde kullanılabilecek referans endeksin, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olarak belirlendiği hatırlattı. Değişken faizli konut finansmanı sözleşmeleri düzenlenirken, içinde bulunulan aydan iki önceki ayda TÜİK tarafından açıklanan TÜFE yıllık değişim oranı esas alınacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı