REKLAMI GEÇ

Denizli desteksiz tartışma yersiz

DSO Başkanı Keçeci, Denizli’nin tarımsal kalkınma programı dışında bırakıldığını ileri sürüp Tarım Bakanı Mehdi Eker’i göreve çağırdı. Programın henüz kesinleşmediğinin belirtilmesi yersiz bir tartışma yarattı.

/ DENİZLİHABER / 20 Eylül 2007 Perşembe, 00:00

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı dışında bırakıldığını açıkladı. Ancak henüz, program kapsamına alınan illerin tam kesinleşmediğini ve Denizli’nin de bu iller arasına alınması için geç kalınmadığını beliren Keçeci, Denizli milletvekillerine ve Tarım Bakanı Eker’e çağrı yaptı.

Denizli için henüz geç kalınmadığını, 2008’de uygulamaya konulması öngörülen program kapsamına alınan illere henüz son şeklinin verilmediğini belirten Keçeci, “Hatadan geri dönülmesi için zaman vardır. Yazdığımız mektupla Denizli milletvekillerimizi bu hatanın düzeltilmesi için birlikte hareket ederek, Denizli’nin Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı kapsamına alınması için gereğinin yapılması konusunda göreve davet ettik” diye konuştu.

Erdoğan: Henüz kesinleşmedi

Keçeci’nin bu açıklamasının ardından konuyla ilgili görüştüğümüz AKP Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Denizli’nin kapsam dışında kalması gibi bir şey olmadığını ancak yine de konuya dikkat çekilmesinin iyi bir olay olduğunu belirtti. Erdoğan, “Bu program aslında, 81 ilin hepsini destekliyor. 2008-2013’de uygulanacak 7. Çerçeve Programı devam ediyor. AB projelerinin amacı, bölgeler arası dengesizliği gidermek. AB Genel Sekreterliği ve Tarım Bakanlığı bir çalışma yapmış ve bunu tartışmaya açmış. Henüz, program içerisine alınacak iller belli değil. 28 ilde uygulanacak diye bir şey yok. Henüz iller kesinleşmedi. Denizli, kuvvetle muhtemel bu program kapsamı içerisine alınacaktır. Yine de bu konuya dikkat çekilmesi iyi bir olay. Ancak Denizli’nin kapsam dışı kalması diye bir şey yok. Örneğin Tarım Bakanlığı da aynı konuda 42 ilde uygulanacak diyor ama o da kesin değil. Bakanlık il sayısını artırmak için çalışmalar yapıyor. Ama bu konuyu gündemde tutmamız lazım” dedi.

Tefenlili: Gözden kaçmamalı

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili de Erdoğan’ın sözlerini destekler nitelikte konuştu. Tefenlili, “AB’ye katılım öncesi mali yardımlar kapsamında yürütülen ve söz konusu edilen programınlar, ilk olarak Köy Bazlı Yatırım Programı ile başladı. Şimdi de bu destekleme programları IPARD adı ile sürdürülüyor. IPARD, 2008’de uygulamaya konulacak. 81 ilin hepsi de bu projeden ve desteklerden yararlanacak. AB, her sene desteklenecek konuları belirliyor. Henüz Denizli’nin, kapsam dışında tutulması diye bir şey yok ama elbette Denizli’nin de bu destekleme programı içerisine yer almasını istiyoruz. Bu konuya dikkat edilmeli, gözden kaçmamalı” dedi.

Platformda gündeme gelecek

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de konunun gündeme getirilmesini olumlu bulduğunu ve gerekirse Denizli Platformu’nu da bu konuda harekete geçirerek, Denizli’nin kapsam içine alınmasına çalışacaklarını söyledi.

‘Gösteride değilim’

Denizli’nin kapsam dışında tutulmasına yönelik açıklamasının ardından, bu açıklama ilgili olarak yapılan diğer açıklamaları değerlendiren DSO Başkanı Keçeci, “Benim bilgi kaynaklarım, AB Genel Sekreterliği kayıtlarıdır. Neticede bu iş AB’nin Türkiye’ye yapacağı yardımlarla ilgili. İller belirlenmiş, Denizli bu illerin içinde vardı, yoktu tartışmasını bir kenara bırakıp, boş durmayalım, çalışalım. Benim bu konuda söylediklerimi, kimileri tenkit olarak kabul ediyorlar. Çünkü konuyu bilmiyorlar. Denizli bu işin içinde yok. Denizli, AB Genel Sekterliği tarafından hazırlanan listede yok. Ben gösteride değilim. Denizli’nin konularına sahip çıkmak istiyorum. Milletvekillerimizin bu konuyla ilgileneceklerine inanıyorum. Çünkü bu iş Denizli’nin meselesi” dedi.

IPARD nedir

Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı hakkında bilgi veren DSO Başkanı Keçeci, “AB’ye katılım öncesi mali yardımlar kapsamında yürütülen ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı’ (IPARD) kapsamında süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze, et ve et ürünleri, su ürünleri sektörlerinin desteklenmesine öncelik tanınmıştır. Öncelik tanınan bu 4 sektörden 3’ünün Denizli ekonomisinde önemli yeri vardır. 4. sektör olan et ve et ürünlerinde ise, yöremizdeki süt hayvancılığına dayalı olarak yürütülen büyük yatırımlar tamamlandığında, kaçınılmaz olarak büyük bir patlama yaşanacaktır. Dolayısıyla Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı tarafından mali katkı yapılan alanlar ya Denizli’nin önde gelen sektörlerindendir ya da en çok gelecek vaat eden sektörleri arasında başı çekmektedirler. Ne var ki Denizlimize, söz konusu destek programında yer verilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Denizli dışarıda tutulurken, sözgelimi ‘Süt ve Süt Ürünleri Destek Programı’ kapsamında aralarında Ankara, Konya, Eskişehir, Kayseri, Afyon, Uşak gibi illerin bulunduğu 28 il yer almaktadır. Hibe miktarı yüzde 50 olan bu program ile 400 bin euroya kadar mali destek verilmektedir. Meyve ve sebze, su ürünleri ve et ve et ürünlerine yönelik destek programları için de aynısı, hatta fazlası geçerlidir. Her ne hikmetse Denizli, Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı dahilindeki sektörlerin tamamının dışında tutulmuştur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı