REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca Türkiye Varlık Fonu’nu sordu

CHP’li Karaca Türkiye Varlık Fonu’nu sordu

CHP Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, bazı kurumların Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesini değerlendirdi, referandum öncesinde neden böyle bir karar alındığını sordu. Karaca, “Bizde ne olur bilmem ama diyerek Malezya örneğini verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Şubat 2017 Pazartesi, 16:46

Ziraat Bankası, Botaş, PTT, Türksat, TPAO, Eti Maden ve Çaykur’un Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasını değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, “Durup dururken, tam da referandum arifesinde neden böyle bir karar alındığı” diye sordu.

Türkiye Varlık Fonu’nun sahip olduğu geniş yetkileri hatırlatan ve kötüye kullanılmasının da mümkün olduğunu belirten Karaca, yaşanabilecek tehlikeleri Malezya örneği ile değerlendirdi.

Karaca, “En basit şekliyle oy satın almak, destekleyicileri ödüllendirmek ve siyasi patronaj için kullanılabilmektedir. Malezya’da aynı yetkilerde kurulan Ulusal Varlık Fonu benzer sonuçlara neden olmuştur. En belirgin örneği ise Malezya’nın 1MDB adlı Kalkınma Fonu ile ilgili olarak ortaya çıkan skandaldır. Malezya Başbakanı’nın, bu fondan milyonlarca doları seçim kampanyalarında kullandığı, kişisel ve yakınlarının hesabına büyük miktarda paralar aktardığı, ayrıca 2009’da kurulan bu fonun, 6 yıl içerisinde 12.9 milyar dolar zarar ettiği, bu dönemde fonun üst düzey yetkililerinin 3.5 milyar dolardan fazla bir miktarı zimmetine geçirdiği, elde edilen bu paraların bir çok ülkede kara para aklamak suretiyle harcandığı bildirilmiştir. Bu fonla ilgili olarak halen 10 ayrı ülkede soruşturma yürütülmekte, kara para aklama iddiasına konu olan kurumlar kapatılmaktadır” dedi.

Bu yapılanmada şirketin riskleriyle siyasi risklerin iç içe gireceğini ifade eden Gülizar Biçer Karaca, “Bu yapıda ortaya çıkacak bir yolsuzluğun iktisadi ve siyasi bir kriz doğurması da mümkündür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı