REKLAMI GEÇ

Bayramda et tüketimine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Zeliha Gökçe, Kurban Bayramı’nda yapılacak et tüketiminde aşırıya kaçılmaması uyarısında bulundu.

/ DENİZLİHABER / 18 Aralık 2007 Salı, 01:00

Kurban Bayramı öncesi açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Zeliha Gökçe, et tüketiminde tüketilen miktarın, pişirme şeklinin, hangi besinlerle tercih edildiğinin ve kişinin mevcut metabolik hastalıklarının önemli olduğunu söyledi.

“Et ile birlikte C ve E vitamini tüketilmelidir”

Kurban Bayramı’nda tüketilen etlerin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminlerin de kaynağı olduğunu hatırlatan Gökçe, “Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir. Kişisel farklılıklar olmakla beraber, yetişkinlerin günde 100–150 gram et tüketmesi sağlık açısından daha uygundur” diye konuştu. Et ile birlikte mutlaka C ve E vitamini yönünden zengin yiyeceklerin yanı sıra posa desteği sağlayan sebzelerin tüketilmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Gökçe, bayramda et tüketiminde aşırıya kaçılmamasını gerektiğinin altını çizdi.

“Et pişirilirken ilave yağ kullanılmamalıdır”

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Zeliha Gökçe, “Eti pişirirken ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Etler pişirilirken; kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağ içeriği yüksek katı yağlar kullanılmamalıdır” diye konuştu.

“Taze etlerin sindirimi zordur”

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Zeliha Gökçe, “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratırken hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle mide ve barsak problemleri olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, et buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra haşlama veya ızgara olarak tüketilmelidir” dedi. Gökçe, özellikle şeker, kalp-damar, hipertansiyon, böbrek, sindirim sistemi rahatsızlıkları olan hastaların et tüketiminde daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı