REKLAMI GEÇ

DDH’da bebeklere ter testi

DDH’da bebeklere ter testi

Denizli Devlet Hastanesi’nde Yenidoğan bebeklerde ‘ter testi’ ile “Kistik fibrozis” hastalığının teşhisi yapılmaya başlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2017 Çarşamba, 14:06

Denizli’de bebeklerde ter testinin sadece Denizli Devlet Hastanesi’nde yapıldığı öğrenildi.

Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr.Mahya Sultan Tosun, özellikle akraba evliliğinin fazla olduğu ülkemizde Kistik fibrozis gibi ölümcül hastalığın sık görüldüğünü söyleyerek, ter testi ile bu rahatsızlığı tanı koyduklarını söyledi. Tosun, “Hastalar genellikle bebek yaşlarda tekrarlayan bronşit, tekrarlayan ve sürekli hastaneye yatırılmayı gerektiren akciğer enfeksiyonları, sık sinüzit, sık otit, astım şikayetleri gelmektedirler. İkincisi kistik fibrozis bir pankreas yetmezliği de yarattığı için bu hastalar kronik ishal ve malabsorbsiyon dediğimiz gelişme geriliği tablosu ile de bize başvurabilmektedir. O nedenle geçmeyen akciğer enfeksiyonları, ishaller, büyüme gelişme geriliği yaşayan her çocukta ter testini artık istiyoruz. Çünkü ne kadar erken tanı ve erken tedaviye başlanırsa çocukta çok sağlıklı ve sorunsuz bir büyüme gerçekleştirilebilir” dedi.

Ter testinin Denizli’de sadece DDH’nde yapıldığını söyleyen Mahya Sultan Tosun, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, özel hastaneler ve aile hekimlerinin de ter testi için çocukları DDH’ne sevk ettiğini sözlerine ekleyerek, “Günde 5 çocuğa ter testi yapıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı