REKLAMI GEÇ

Uzmandan göz uyarısı

Uzmandan göz uyarısı

Servergazi Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Mustafa Suat Alıkma, kendini yenileyemeyen tek organın göz olduğunu belirterek, özellikle yabancı cisim batması ve kimyasal madde ile temas halinde kalıcı körlük riskinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Nisan 2017 Perşembe, 11:43

Servergazi Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Mustafa Suat Alıkma, yabancı cisim batması veya kimyasal teması halinde doktora ulaşıncaya kadar geçirilen birkaç dakikanın göz sağlığı açısından son derece kritik olduğunu belirtti.

Yanlış müdahalenin kalıcı körlüklere neden olabileceğini ifade eden Alıkma, “Çalışma hayatında çeşitli sebeplerde dolayı kazalar meydana gelebilmektedir. Bunlardan en başlıcası uçan cisimlerin göze çarpması, kimyasal maddelerin göze teması, radyasyon içeren ışınların göze gelmesiyle meydana gelmektedir. Gözle ilgili karşılaştığımız en büyük iş kazaları; genellikle uçan bir cismin göze gelmesidir. Daha çok %62 bir oranla üretim sektöründe, %40 gibi bir oranla da inşaat sektöründe ki çalışanlarımız bu tip kazalarla karşılaşmaktadır. Yapılan araştırmalarda iş kazalarına uğrayan insanların %60’ının göz ekipmanı kullanmadığı, %40’ının da uygun olmayan göz ekipmanı kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple iş kazalarına bağlı göz yaralanmalarında uygun koruyucu ekipmanların kullanılması çok önemlidir. Bilinmesi gereken özellikle çalışanların ve işverenlerin bu tip durumlarda acil müdahale için bir göz hekimine mutlaka gitmeleri gerekliliğidir. Çünkü uçuşan cisimler; metal parçalarla olan göz yaralanmalarında gözün ön duvarları parçalanarak gözün arkasına zarar gelebilmekte ve erken dönemde tedavi etmek zorunluluğu olmaktadır” diye konuştu.

GÖZ YARALANMALARINDA İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
Kimyasal maddeler ile gözün direkt teması esnasında yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Uz. Dr. Mustafa Suat Alıkma, “Kimyasal maddeler ile gözün direkt temasında göz hekimine ulaşmadan önce yapılması gereken acil müdahaleler vardır. Böyle bir durumda mutlaka bol su ile gözün yıkanması gerekmektedir. Hiçbir zaman göz hekimine ulaşana kadar zaman kaybedilmemesi gerekmektedir. Bu yapıldığı takdirde kimyasal göz yaralanmasından gözün alabileceği zarar en aza indirilmiş olur. Göz kesinlikle ovalanmamalıdır. Yabancı cismin gözü daha fazla çizmesine veya derinlere gitmesine neden olunmamalıdır. Öncelikle çalışanların iş güvenliği ve kullanmaları gereken koruyucu donanımlar konusunda bilgi eksikliği giderilmeli ve gerekli eğitimler verilmeli, devamında bu konuda gerekli özen gösterilmelidir. Ancak eğitimler verildikten ve uygun ekipmanlar sağlandıktan sonra kullanmamakta çalışanın kendi sorumluluğundadır. Unutulmamalıdır ki; en ucuz tedavi her zaman koruma tedavisidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı