REKLAMI GEÇ

Talasemi en sık görülen kan hastalığı

Talasemi en sık görülen kan hastalığı

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, Dünya Talasemi Günü nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi hastaları ile doktor ve hemşirelerini ziyaret etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2017 Salı, 09:26

Merkezin sorumlu hekimleri Hematoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli talasemi hastalığı ve Talasemi Tedavi Merkezi hakkında bilgi verdi.
Denizli Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Turgay Besim’in de eşlik ettiği heyet, serviste tedavi gören hastalara hediyeler verdi, hastalarla pasta kesti.

“EN SIK GÖRÜLEN KAN HASTALIĞI”
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, tüm dünyada 266 milyon talasemi taşıyıcısı bulunduğunu belirterek, “Talasemi dünyada en sık görülen, ülkemizde yaygın olarak ‘Akdeniz Anemisi’ olarak bilinen kan hastalığıdır. Anne ve babadan çocuğa geçer. Çocukta 3-4 aylıkken hastalık başlar ve sürekli kan nakli gerektirir. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Türkiye’de sağlıklı Türk popülasyonun da talasemi taşıyıcı sıklığı % 2,1’dir. Yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4500 civarında hasta bulunmaktadır” dedi.

“DENİZLİ, TALASEMİ MERKEZİ BULUNAN ŞANSLI BİR İL”
Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuğun dünyaya geldiğini belirten Öztürk, hastalıktan korunmada toplum eğitimi, hastalığı taşıyan kişilerin tarama yöntemiyle saptanması, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanının çok önemli olduğunu kaydetti.

Öztürk, “Öncelikli amacımız; talaseminin önlenmesidir. Bununla ilgili ilimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün takibinde çalışmalar yürütülmektedir. 2003 yılında 7 yataklı kurulan Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Tanı ve Tedavi Merkezi, 23 çocuk (16 yaş altı), 62 erişkin hastamız olmak üzere toplam 85 kayıtlı hastamıza hizmet veriyor. Her hastamız ortalama 3 haftada bir seans tedavi alıyor. 2016 yılında 1474 seans tedavi uygulandı; 2017’nin 4 aylık döneminde ise seans sayısı 460. Merkezimize; 9 il dışından, 3 de yabancı uyruklu hasta kayıtlı. 8 hasta ise misafir. Türkiye geneli sayısı çok az olan insan hayatında önemli bir yere sahip böyle bir merkez olduğu için Denizli olarak çok şanslıyız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı