REKLAMI GEÇ

Estetik kâbusunuz olmasın!

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Uz Aktekin, steril ortamlarda yapılmayan dövme ve piercing uygulamalarının, enfeksiyon hastalıklarından ölümcül hastalıklara kadar pek çok konuda tehdit unsuru olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 27 Kasım 2007 Salı, 01:00

Çağın modası haline gelen ve özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan piercing ve dövme tehlike saçıyor. Uzman olmayan kişiler tarafından uygulandığında birçok riski beraberinde getiren piercing ve dövme ciddi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Uz Aktekin, piercing uygulamasının kaş ya da kulakta sinir zedelenmelerine, kulak kıkırdağında iltihaplanmalara, hatta tetanos, kalp enfeksiyonları, beyin apseleri, diş çürümeleri ve diş kayıplarına varıncaya kadar pek çok hastalığa sebep olduğunu söyledi. Dr. Alptekin, iğnelerle vücudun herhangi bir yerine uygulanan dövmenin ise Hepatit B ve C, HIV, frengi, tüberküloz, bakteriyel enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara davetiye çıkardığını belirtirken insanları dikkatli olmaya çağırdı.

‘Piercing ölümcül hastalıklara neden olabilir’

Nuran Uz Aktekin, “Vücudumuzun herhangi bir yerine takılan piercing ile AİDS, Hepatit B gibi kronik ve ölümcül olabilen hastalıklar bulaşabilir, metaller zorlanınca deride yırtılmalar olabilir. -10º’den fazla soğuklarda piercing bölgesel donmalara neden olabilir. Özellikle gençlerimiz piercing taktırmak istiyorlarsa, steril ortamlarda ve uzman hekimlere yaptırmalılar. Böylece tehlikenin boyutu azalmış olur. Ancak risk tamamen ortadan kaldırılamaz. Piercingin diğer organların yanı sıra dile takılması ayrı bir risk taşıyor. Çünkü dilde, önemli organlara mikrop taşıyabilecek damarlar var” diye konuştu.

‘Dövme psikolojik sorunların habercisi olabilir’

Vücuduna dövme yaptıran kişilerde psikolojik problemlerin bulunabileceğine dikkat çeken Aktekin, “Steril bir ortamda, standart derinlikte pigment ve özel iğnelerle profesyonel olarak yapılan dövmenin daha güvenli olmasına rağmen sıradan iğnelerle, amatörler tarafından yapılan dövmeler birçok riski de beraberinde getirir” diye konuştu. Aktekin, sıradan iğnelerle amatör kişiler tarafından yapılan dövmenin Hepatit B ve C, HIV, frengi, tüberküloz ve alerjik reaksiyonlara neden olduğunu ifade etti. Dr. Alptekin, vücudun büyük bir kısmına yapılan dövmenin katkı maddesine bağlı olarak ölümcül olabilen alerjik reaksiyonlar ve kronik zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Dövmeden kurtulmanın dövme yaptırmaktan daha pahalı olduğunu belirten Aktekin, “Dövmenin vücuttan çıkarılması için derinin soyulması gibi cerrahi yöntemlerin yanı sıra pahalı lazer teknikleri uygulanabiliyor. Dövmenin risklerini en aza indirmenin yolu uzman ellerde ve steril ortamlarda yapılmasıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı