REKLAMI GEÇ

Hekimlerden “Nöbet tutmayacağız” resti

Hekimlerden “Nöbet tutmayacağız” resti

Denizli Tabip Odası Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan doktorlara Acil Servis nöbeti tutturulmasını protesto için eylem yaptı. Hekimler, “Dayatma” olarak nitelendirdikleri nöbeti tutmayacaklarını belirten dilekçeleri de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne teslim etti.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2014 Salı, 15:56

Denizli Tabip Odası üyeleri, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde eylem yaptı. Eylemin nedeni ise Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan doktorlara, Acil Servis nöbeti uygulaması getirilmesi.

Doktorlar adına açıklama yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gökhan Önem, ASM hekimlerine nöbetin bir dayatma olduğunu belirterek, bunun için hukuki mücadele ve haklı bir direniş başlattıklarını söyledi. Prof.Dr. Önem, “Sağlık Bakanlığı, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarına 6514 sayılı Torba Yasa ile kamu hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında “ayda asgari sekiz saat” nöbet uygulaması getirmiş; nöbetin usul ve esasları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 09.04.2014 tarihinde ilan edilmiştir. Halk Sağlığı Müdürlükleri ASM sağlık çalışanlarına Mayıs ayı içinde nöbet listesi hazırlıklarını başlatmış, bazı illerde bunu yayınlanmıştır. ASM çalışanlarını, kamu hastane acillerinde veya 112 istasyonlarında nöbet tutmaya zorlamanın, sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarının gaspı anlamına geleceğini, yasallık kazandırmak adına yapılan düzenlemelerin evrensel sağlık hizmet anlayışına uygun olmadığını ve acilden hizmet alan halkın bu uygulamadan zarar görebileceğini bir kez daha söyleme gereğini duyuyoruz. ASM çalışanları, Sağlık Bakanlığının acil nöbet dayatmalarına karşı aylardır süren kararlı bir direniş başlatmış, birinci basamak sağlık hizmet alanı dışında dayatılan hiçbir görev ve sorumluluğu kabul etmeyeceklerini ilan etmiştir. Bu amaçla birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirilmiş, bu uygulamaya dayanak teşkil eden yasa maddelerinin iptali için TTB Anayasa Mahkemesi’ne başvuru girişimlerde bulunmuştur. Yine ‘Nöbet genelgesinin’ iptali için gerekli hukuki girişimler başlamıştır” dedi.

“NÖBET TUTMAYACAĞIZ” DİLEKÇESİ
Hekimler, nöbet tutmayacaklarını bildiren dilekçeleri de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne teslim etti. Denizli Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gökhan Önem, ASM hekimlerine bu haklı mücadelelerinde halkın da destek vermesini ve anlayış göstermesini istedi. Prof.Dr. Önem, “Dayatılan nöbetleri tutmayacağımızı gerekçeleriyle bildiren dilekçelerimizi Halk Sağlığı Müdürlüğüne iletmek için bugün buradayız. Bu tepkimizi ayrıca 3 Mayıs 2014 Cumartesi günü saat 12:00 de Ankara da Sağlık Bakanlığı önünde toplanarak bir kez daha göstereceğiz. Bu haklı, onurlu ve meşru mücadelemizi kendi temel haklarımızı korumak ve toplumun sağlık hakkını savunmak için kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu haklı mücadelemizde halkımızın yanımızda yer alacağına inanıyoruz. Sağlık yöneticilerini, sesimize kulak vermeye, yanlış sağlık politikaları ve uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı