REKLAMI GEÇ

Yeni doğan bebeklerde işitme testi şart

Yeni doğan bebeklerde işitme testi şart

Denizli Devlet Hastanesi’nde, “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Projesi” konulu bir konferans düzenlendi. Toplantıda yeni doğan bebeklerde işitme azlığının tespiti için mutlaka işitme tarama testi yapılması gerektiği vurgulandı.

/ DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2008 Cuma, 00:00

Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Projesi İl Sorumlusu ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Aktaş ile aynı zamanda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç konuşmacı olarak katıldı.

Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Projesi İl Sorumlusu ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Aktaş, yeni doğanlarda işitme taramasının önemine değinerek, Denizli Devlet Hastanesi İşitme Tarama Ünitesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.Op. Dr. Uğur Aktaş, “Denizli Devlet Hastanesi’nde doğan her bebeğe işitme taraması basit bir şekilde yapılabilmektedir. İşitme bozukluğu tespit edildiği zaman doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde işitme cihazı uygulanmalı. Bu sayede bebeğin gecikmeden konuşmayı öğrenebilmesi, normal biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim sürecine ulaşabilmesi, eğitim olanaklarından yararlanabilmesi, sonuçta mutlu ve üretken bir birey olarak topluma kazandırılması sağlanır. Bu pratik testin ülke çapında yaygınlaştırma çalışmaları sürdürülmektedir. Denizli Devlet Hastanesi dışında doğan ve işitme tarama testi yaptırma olanağı bulamayan ailelerinde, doğumdan sonra ilk 3 ay içinde bebeklerini test için hastanemize getirmelerini öneriyoruz. Bu basit test ile bebeğinizde olası bir işitme kaybının erken tanısı konur ve erken müdahale ile normal bir bireyin gelişim sürecine kavuşması sağlanır” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç da, işitme kaybının meydana gelme süreci, işitme cihazı ve koklear implant (yapay iç kulak) uygulamaları konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Ardıç, yeni doğanlarda yapılan işitme tarama testinin en ucuz yöntem olduğunu belirterek, bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci izlemesi için ailelere önemli görevlerin düştüğünü hatırlattı. Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural ise 2005 yılında 26 il, 33 hastanede başlayan Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Kampanyası kapsamında Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’nde 2005 yılında 3 bin 304, 2006 yılında 4 bin 331, 2007 yılında 5 bin 253, 2008 yılının ilk 3 ayında ise 1367 bebeğe işitme tarama testi yapıldı. Taramadan geçen 76 bebek ileri tetkik için Pamukkale Üniversitesi’ne sevk edilirken, 14 bebekte işitme kaybı olduğu tespit edildiğini söyledi. Canural, Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Projesi İl Sorumlusu ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Aktaş, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve Denizli Devlet Hastanesi İşitme Tarama Ünitesi hemşirelerine teşekkür ederek çiçek takdim etti.

                                                          

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı