REKLAMI GEÇ

İşte seçim günü yapılmaması gerekenler

İşte seçim günü yapılmaması gerekenler

Yüksek Seçim Kurulu 7 Haziran’da genel seçimin huzur içinde gerçekleşmesi amacı ile bir dizi yasak kararı aldı. İşte vatandaşın dikkat etmesi gereken o yasaklar…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Haziran 2015 Cumartesi, 13:03

Türkiye yarın; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milleti temsil edecek 25. dönem milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidecek. Genel seçimlerin huzur ortamı içinde yapılabilmesi amacı ile Yüksek Seçim Kurulu da bir dizi yasak kararı aldı. İşte yarın için geçerli olacak yasak kararları…

 

ALKOL SATIŞI VE TÜKETİLMESİ YASAK
Seçim günü umuma açık yerlerde içki satanlar ve içenler 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Açık ya da kapalı şişelerde içki alıp satanlar da aynı yasağa takılacak.

Seçim günü güvenlik güçlerinin dışında silah taşımak da yasaklandı. Bu yasağa aykırı hareket edenler hakkında 25 günden az olmamak kaydı ile hapis cezası verilebilecek bunun yanı sıra para cezası da uygulanacak. Her iki yasak seçim günü saat 24:00’e kadar sürecek.

KAHVEHANELER KAPALI OLACAK
YSK seçim günü eğlence merkezlerine de sınırlama getirdi. Buna göre kahvehane ve internet kafeler gibi halka açık eğlence yerleri oy kullanma işlemi süresince kapalı olacak. Ayrıca eğlence niteliğindeki lokanta ve restoranlar da bu yasak kapsamında değerlendirilecek. Lokantalar sadece yemek satışı yapabilecek. Eğlence merkezlerini kapsayan yasak oy kullanma işleminin sona ermesinden sonra kalkacak.

 

OY KULLANIRKEN DİKKAT
Denizli’de 712 bin 973 seçmen sabah saat 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasında oy kullanma işlemini gerçekleştirecek. seçim günü siyasi partilerin reklamları da yasak olacak ve bu reklamların yayınlarına da engel olunacak.

 

SANDIK BAŞINDA DURANA CEZA
Oyunu kullandıktan sonra uyarılara rağmen sandık başından ayrılmayanlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Oy kullananlara herhangi bir müdahale ya da tavsiyede bulunanlar da aynı ceza ile yargılanacak.

 

BAŞKASI ADINA OY VERMEK YASAK
Seçme yeterliği olmadığı halde oy vermeye çalışanlar ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden ya da oy verenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

 

MÜKERRER OYA CEZA
YSK’nın yasakları arasında mükerrer oy kullanan ya da buna teşebbüs edenleri de ağır cezalar bekliyor. Mükerrer oy kullanmaya teşebbüs edenler hakkında 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını değiştirenler, sahte tutanak düzenleyenler de aynı cezaya çarptırılacak. Eğer bu suç resmi görevliler tarafından yapılırsa ceza daha da artacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı