REKLAMI GEÇ

Pamukkale’ye zam mı geliyor?

Pamukkale’ye zam mı geliyor?

DÖSİM örenyeri ziyaret sayısının ve gelirlerinin arttığını duyurdu ama ötelenen ihale Şubat ayında gerçekleşecek. İhalenin muhammen bedelindeki 82 milyon liralık farkın Pamukkale dahil tüm örenyeri giriş ücretlerine yansıması bekleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ocak 2018 Perşembe, 09:49

Zaten yüksek olan ören yeri giriş bedellerinin daha da artması gündemde. DÖSİM’in tüm Türkiye’deki ören yerlerini yeniden ihaleye çıkaracak olması ve muhammen bedeldeki 82 milyon liralık farkın ihaleyi alan firma tarafından giriş ücretlerine yansıtması endişesi turizm çevrelerince hissediliyor. İşte önümüzdeki dönemde ciddi tartışmaları beraberinde getirecek ihale ve zam olasılığının detayları.

DÖSİM VERİLERİ PAYLAŞTI, FARK ORTAYA ÇIKTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde 2017 yılındaki örenyeri ziyaret sayıları ve elde edilen gelirleri kamuoyu ile paylaştı. DÖSİM verilerine göre bir önceki yıla göre ziyaretçi sayısı yüzde 17 arttı ve 20,5 milyon kişiye ulaştı. Pamukkale’yi ise 1 milyon 495 bin kişi ziyaret etti. Önceki yıl 17,5 milyon kişinin ziyaret ettiği ören yerleri gelirleri de 2017 yılında yüzde 13 oranında arttı. Bu artış ile birlikte DÖSİM’in kasasına toplam 190 milyon lira girdi. Bakanlık yetkilileri açıklamanın devamında 2018 yılı için ziyaretçi oranında yüzde 20’lik bir artış beklendiğini, turist sayısının 25 milyon olarak öngörüldüğünü duyurdu.

O İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ
Aralarında Pamukkale ve Kapadokya gibi eşsiz doğal güzelliklerin yanı sıra Topkapı Sarayı, Efes Antik Kenti ve Ayasofya gibi kültür miraslarının da bulunduğu Türkiye genelindeki 50 ören yerinin ihalesi DÖSİM tarafından geçen yıl Ekim ayında gerçekleştirilmişti. İhalenin muahemmen bedeli 153 milyon lira olarak belirlenmişti. İhale sonunda teklif veren Turkuaz grubu yüklenici firma olarak ilk etapta açıklansa da daha sonra yapılan itirazlar ihale sonucunun ilan edilmesini uzun süre engellemiş, çok sonra bakanlık yetkilileri ihalenin iptal edildiğini duyurmuştu.

YENİ İHALE ŞUBAT AYINDA
DÖSİM’in Şubat ayında yineleyeceği ihale öncesi şartnamede değişikliğe gittiği kaydediliyor. Bununla birlikte ihale bu kez 235 milyon lira mahammen bedelle gerçekleşecek ve tekliflerin durumuna göre ihaleyi alan firmanın daha yüksek bedelle ihaleyi kazanma olasılığı yüksek olarak görülüyor. Turizm çevrelerini endişelendiren konu ise 2018 yılı ören yeri gelirlerinin öngörüldüğü gibi yüzde 20 oranında artması halinde bile ihaleyi alan firmanın bu şartlarda zarar edeceğinin net bir şekilde görülmesi.

SENARYODA NELER OLABİLİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ören yeri gelirlerinin bu yıl 2017’ye göre yüzde 20 oranında artacağı öngörüsünü paylaştı. Bu artış 2017 geliri üzerinden hesaplandığında 2018 yılında giriş hasılatlarının 228 milyon lira olacağını işaret ediyor. Fakat ören yerlerinin 235 milyon liradan ihaleye çıkması, ihaleyi kazanan firmanın işletme giderleri durumunda yüklenici firmanın zarar edeceği, dolayısıyla bu zararın giriş ücretlerine yapılacak zamlarla telafi edeceği endişesi dillendiriliyor.

ZAM MI YAPACAKLAR?
DÖSİM’in ören yeri gelirlerinin büyük çoğunluğunu ise birkaç merkezden gelen hasılatlar oluşturuyor. Her ne kadar ihalede 50’ye yakın ören yerinin adı geçse de bu bölgelerden büyük bir kısmının sınırlı ziyaretçi sayısına sahip oluşu bir kısmının ise giriş ücreti almayışı, gelirin büyük çoğunluğunu toplayan Pamukkale, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Efes Antik Kenti ve Kapadokya gibi gözbebeği turizm merkezlerine dikkati çekiyor. İhaleyi kazanacak firmanın zarar etmemesi için giriş ücretlerine zam yapması durumunda bu merkezlerin gelirlerinin de zamdan ciddi oranda etkileneceği görüşü hakim. Özellikle bu merkezlerde bulunan turizm tesislerinin ve bunlara bağlı sektörlerin 2018 yılındaki durumu; ihalenin hangi firmaya ne kadara verileceği ile belirlenecek gibi. Denizli’de 35 lira olan Pamukkale giriş ücretinin zaten hem yöre insanı hem de özellikle yerli turistler tarafından çok fazla bulunduğunu belirten işletmeciler, zamlı fiyatın 50 lirayı bulabileceği endişesi içinde.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı