REKLAMI GEÇ

Turizmcilerin KDV umudu

Turizmde KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indiren karar, turizmcileri sevindirdi. Bunun yıllardır bekledikleri gelişme olduğunu ifade eden turizmciler, komşu ülkelerle turizmde rekabet edebilmek için iyi bir adım olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Haziran 2007 Cuma, 00:00

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2008 yılı başından itibaren uygulamaya konulacak olan turizmde KDV indirimi, turizmcileri sevindirdi. Turizm sektöründe faaliyet gösterenlerin yıllardır dile getirdiği ve turizmin üzerinde bir yük olduğunu belirtti KDV, sonunda düştü. Turizmde KDV oranının yüzde 18’den 8’e düşmesini sağlayan karar ise 2008 yılından itibaren uygulamaya geçirilecek. Turizmciler, karardan haberdar olduklarını söyleseler de konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıklarını ve henüz açıklığa kavuşmayan noktalar olduğunu söylüyorlar. Tüm bunlara karşın, turizmciler KDV’nin indirilmesinden memnun ve bunun turizme hareket getireceği düşüncesindeler.

“Yansıma Eylül’de”

Skal Kulüp Başkanı Fikret Kocaman, turizmde KDV indiriminin henüz sektöre yansımadığını belirtti. Kocaman, “Henüz, KDV indirimi yapılmadı. 2008 yılı başından itibaren KDV indiriminin uygulamaya gireceği söyleniyor. Nacak KDV indiriminde çelişkiler var. Alkol satan otellerde yine KDV’nin yüzde 18 olacağı söyleniyor. Böyleyse, sanki alkolsüz yerler için çıkarılmış bir kanun gibi. Bu yılın fiyatları zaten çoktan belirlendi. Eylül ayında belki turizmi canlandırmak için fiyatlarda indirim yapılabilir” dedi.

“Rekabet şansımız arttı”
Kalehan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Kaynak, KDV indirimi sayesinde diğer ülkelerle rekabet edebilir hale geldiklerini söyledi. Kaynak, “Komşularımızla, bizdeki yüksek KDV oranları nedeniyle turizmde yarışamıyorduk. Yunanistan’daki 4 yıldızlıbir otelde konaklama 230-250 Euro iken bize geldiğinde aynı hizmet KDV nedeniyle 350-400 Euro oluyor. KDV indirimi ile komşularımızla aramızda denge sağlanmış oldu. Büyük tur operatörlerinin satışlarına, KDV indirimini yansıtması da turistlerin ülkemize olan ilgisini artıracaktır” diye konuştu.

“Turizme artı değer”

DENTUROD Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Koçak, turizmde KDV’nin indirilmesinin bu sektörden daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacağını belirtti. Koçak, “KDV’de yapılan yüzde 10’luk indirim önümüzdeki yıllarda turist sayısının artmasına neden olacaktır. KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşmesi bizi rahatlattı. Günübirlik iş yapan yerler için bu çok iyi oldu. Bu durum, turizme artı değer katar. Türkiye’de, turizmde KDV oranlarının en yüksek olduğu yerlerden biriydi. KDV’nin inmesi ile turizmde kayıt altına girmiş olur” diye konuştu.

“Kalite yükselecek”

DENTUROD Yönetim Kurulu Başkanı Faik Pişkin, “Turizmcilerin yıllardır derdi KDV’nin yüksek olmasıydı. İnmesi çok güzel. KDV indirimi turist sayısını hemen artırmasa da turizmde kaliteyi yükseltir. Yüksek KDV oranı, hizmet kalitesini düşürüyordu. Yüzde 18’lik KDV çok yüksekti. KDV indirimi yeni sezon fiyatlarına yansır. İtalya, İspanya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde KDV oranlarının düşük bizde yüksek olması rekabette sorun yaratıyordu. Turizmci, KDV’nin düşmesi ile para kazanırsa bunu mutlaka bir şekilde hizmetine yansıtır. İçkili yerlerin indirim dışında tutulması ise bence çok önemli değil, önemli olan konaklama ücretlerinde KDV’nin inmesi” dedi.

“Ekstra içkide indirim yok”
Turizmde KDV indirimi turizmciler tarafından olumlu karşılanırken, alkollü içkilerin indirim kapsamı dışında tutulması hem belirsizliklere yol açtı. Turizmciler, henüz bu konuda kesin bir bilgi edinemediklerini belirtirken, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, “Otelde fiyata dahil her şeyin KDV’si yüzde 8 olacak. Ekstra içilen alkollü içkide KDV inmeyecek. Laila’ya da KDV indirimi yok” dedi. Kararname kapsamında, gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler KDV indirimi kapsamı dışında tutuldu. KDV indiriminden yararlanacak mekanlar arasında ise kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler bulunuyor. Ancak bu mekanlarda verilen alkollü içkilere ilişkin faturalara ise KDV indirimi uygulanmayacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı