REKLAMI GEÇ

Gönenç: “Gazeteci kendi hakkını koruyamıyor”

Gönenç: “Gazeteci kendi hakkını koruyamıyor”

Avukat Zafer Gönenç, DGC Akademi’de gazetecilere haklarını anlattı. Başkalarının haklarını savunmak için eylem takip eden, haber yazan gazetecilerin kendi haklarını bilmediğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ocak 2019 Pazartesi, 12:35

DGC Akademi’nin ‘Kent Gazeteciliği’ başlıklı eğitim projesi sürüyor. Enerya’nın desteklediği çalışmada Denizli Barosu avukatlarından Zafer Gönenç ve stajyer avukat İdil Uzunoğlu, “Basın İş Hukuku ve İş Hukuku’ konularında eğitim verdi.

Denizli’de çalışan gazetecilerin katıldığı eğitim etkinliği Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Avukat Zafer Gönenç, sunumlarla zenginleştirdiği eğitim çalışmasında gazetecilere özlük haklarını anlattı, işveren ile yaşanan ihtilaflarda bilmesi gerekenleri hatırlattı.

Gönenç eğitim çalışmasına Türkiye’de gazetecilik mesleğinin tanımını yaparak başladı. Güçlü demokrasilerde gazetecilik mesleğinin önemine dikkat çeken Gönenç, “Demokrasilerin geliştiği ülkelerde basın son derece güçlüdür. Bu durum dördüncü güç olarak tanımlanıyor” dedi.

Gazetecilerin meslek örgütlerine üye olmaları gerektiğini, bu yolla sivil toplum kuruluşu olarak daha güçlü olabileceklerini kaydeden Gönenç eğitime, gazetecilerin 212 Sayılı yasa olarak bildiği Basın İş Kanunu’nu anlatarak başladı.

Basın İş Kanunu’nun 5953 Sayılı Yasa ile düzenlendiğini hatırlatan Gönenç bu yasanın 1952 yılında yürürlüğe girdiğini günümüze küçük değişikliklerle geldiğini vurguladı. Yasa içeriğinin esaslı bir değişime ihtiyaç duyduğunu anlatan Gönenç, “Bu yasanın değişip güncellenmesi gerekiyor. Meslek örgütlerinin bu yasanın değişmesini talep etmesi gerekir” diye konuştu.

Yasa hükümlerinin 1952 yılından bu yana tam olarak uygulanmadığına da değinen avukat Zafer Gönenç; “Yasa yeterince hayata geçmiş durumda değil” dedi.

GAZETECİLER HAKLARINI BİLMİYOR
Gazetecilerin de hem kendilerini ilgilendiren Basın İş Kanunu hem de özlük haklarına ilişkin yeterince bilgi sahibi olmadığının altını çizen Gönenç, “Tekstilde çalışan bir işçi sizden daha fazla iş hukuku bilir” dedi. Gazetecilerin sık sık haklarını arayan işçilerle ilgili haberler yaptığını hatırlatan Gönenç, “Başka meslek mensupları haklarını ararken onların yanında yer alır, onların haklarını korumaya çalışırsınız ama kendi iş hukukunuz hakkında bilgiye sahip değilsiniz. Kendi haklarınızı bilmiyor, kendi hakkınızı savunamıyorsunuz” dedi.

“Terzi kendi söküğünü dikemezmiş” diyerek sözlerini sürdüren Gönenç, “Özlük hakları konusunda eksikliğiniz var” diye konuştu.

BAŞLIKLAR HALİNDE ANLATTI
Gazetecilerin işverenleri ile yaşadığı sorunlar ve açılan davalar üzerinden gazetecilere haklarını anlatmaya gayret eden Gönenç, iş akti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, hastalık ve hamilelik durumlarında çalışma ve ücretlendirme, ölüm tazminatı, fazla mesailer, resmi tatillerde mesaiye kalma, işe iade davaları gibi pek çok konuda bilgi verdi. Zaman zaman bu konularda açılan davaların seyri ve sonuçlarına ilişkin de bilgi paylaşan Zafer Gönenç, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Stajyer avukat İdil Uzunoğlu da açılan davalar hakkında verilmiş Yargıtay kararlarını gazetecilerle paylaştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı