REKLAMI GEÇ

“Kız Meslek Lisesi aynı yere yeniden yapılmalıdır”

“Kız Meslek Lisesi aynı yere yeniden yapılmalıdır”

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, yıkılan Kız Meslek Lisesi’nin, aynı yere yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Haziran 2010 Çarşamba, 17:54

Yıkılan Kız Meslek Lisesi ile ilgili tartışmalar sürüyor, çeşitli öneriler ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel’in önerisi.

“Kara leke”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel, “Denizli Hükümet Konağı ve yakın çevresi, meydan projesi kapsamında yer alan ve kent gündeminde uzun süredir bir tartışma konusu olan Kız Meslek Lisesi binası geçtiğimiz Cumartesi günü yıkılmıştır. Bu yıkım Denizli Belediyesi tarihinde, Ulu Cami’nin yıkımından sonra, ikinci bir kara leke olarak anılacaktır. Korunması konusunda bir uzlaşma sağlanan, korunmasına gerek olmadığını düşünenlerce bile kabul edilen ve artık tartışmaları sona eren bir konu olarak görülen bu yapı alelacele ortadan kaldırıldı. Ancak tartışmalar ve kentte oluşturacağı sancılar devam etmekte” dedi.

“Yarışma sonucu sorgulanır hale geldi”
Şenel, “Açılan yarışmanın ve yarışma sonucu bu yapıyı koruyan projeyi uygulama projesi olarak belirleyen jüri üyeleri, Jüri Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Danışman Jüri Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve 1. proje müellifi Yavuz Selim Sepin ile yıkım sonrası yaptığımız görüşmelerde, yapının yıkımı sonrası şaşkınlıklar ve üzüntüler karşılıklı olarak dile getirilmiş ve Denizli’nin bir değerini daha kaybettiği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Ayrıca yapılan değerlendirmelerde Denizli’deki tamamlanmış bir tartışmanın bu şekilde yeniden ortaya çıkarılmasının anlamsızlığı ve yarışma ile elde edilen bir sonuca müellifin bilgisi ve onayı olmadan yapılan müdahalenin yanlışlığı da dile getirilmiştir. Çünkü yapının yıkımı sonrası bu projeyi birinci yapan kriterlerden en önemlisi ortadan kalkmakta yarışma sonucu da sorgulanır hale gelmektedir. Bu durum Türkiye’de yarışma ile elde edilen projeler açısından tarihi bir ilk oluşturmaktadır” dedi.

“Suç duyurusunda bulunacağız”
Şenel, “Konunun hukuki boyutu ile ilgili durumlar ise sürmektedir. Çünkü yıkım kararı korunacağına yönelik Valilik, TMMOB ve Mimarlar Odasının imzaları olan protokole aykırı olmakla birlikte yasal izinleri tamamlanmadan yapılmıştır. Proje müellifinin bilgi ve onayı alınmamıştır. Bu durum 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri kanunundan kaynaklanan müelliflik haklarına aykırıdır. Ayrıca ve en önemlisi tescilli bir yapı yanındaki parsellerde yapılacak yıkım işlemlerinin Koruma Kurulu’nun iznine tabi olması yönündeki koruma kurulu kararına aykırı bir işlem yürütülerek bu anlamda da hukuki bir boşluk oluşmuştur. Bütün bu sayılan sebeplerle Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nce kamu ve toplum yararına gördüğümüz çalışmaların bir parçası olarak gerekli makamlara suç duyurusunda bulunulması kararı almış bulunmaktayız” dedi.

“Aynı yere yeniden yapılmalı”
Şenel, konuyla ilgili olarak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, her şeyin yeniden düzenlenmesi ve düzeltilmesi konusunda bir önerileri olduğunu belirterek, Kız Meslek Lisesi’nin aynı yere yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Şenel, “Mademki çürüktü, mademki yolu genişletmek gerekiyordu da yıkıldı, şimdi bütün bu gerekçeleri ortadan kaldıracak şekilde yapı yeniden ayağa kaldırılmalı ve Denizli’ye kazandırılmalıdır. Bütün bu gerilimli ve sonucunda yalnızca Denizli’nin kaybettiği kazananının olmadığı süreç olumlu şekilde sonuçlanabilir. Yetkililerden beklentimiz bütün bu yaşananların yapının yeniden inşa edilerek sonlandırılmasıdır. Bu duyarlılığı tüm Denizli hak etmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı