REKLAMI GEÇ

Ev eşyaları haczedilen esnaftan suç duyurusu

Ev eşyaları haczedilen esnaftan suç duyurusu

Denizli’de oto yedek parça satıcılığı yapan ve işyeri bir ay önce çıkan yangında tamamen yanan Turan Alakuş, ödeyemediği borçları yüzünden evine icra gelmesi ve ev eşyalarının haczedilerek götürülmesi üzerine haczi yaptıran alacaklı ve avukatı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

/ DENİZLİHABER / 10 Nisan 2013 Çarşamba, 12:49

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)

Denizli’de 2’nci Sanayi Sitesi’nde oto yedek parça satıcılığı yapan 31 yaşındaki Turan Alakuş’un işyerinde 3 Mart gecesi yangın çıktı. Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında işyeri kullanılmaz hale gelen Bülent Alakuş, yaklaşık 400 bin lira zarara uğradı.

İşyeri tamamen yandığı için piyasaya borçlarını ödeyemeyen bir çocuk babası Turan Alakuş, alacaklılarını arayarak işyerinin yandığını, borçlarını bir süre ödeyemeyeceğini belirterek, süre istedi, icra işlemi yapılmamasını rica etti.

İşyeri sigortalı olan Alakuş, sigorta işlemlerinin tamamlanarak zararının ödenmesini beklerken bir alacaklısı 16 bin lira borcu için evine haciz gönderdi. Alakuş’un evinde haciz işlemi uygulandı. Bulaşık makinesi, televizyon, su sebili ve uydu cihazı haczedilerek yediemin olarak Turan Alakuş’a teslim edildi.

İlk hacizden bir hafta sonra bu kez Alakuş’un Ankara’dan yedek parça aldığı toptancı 7 bin 900 lira alacağı için haciz işlemi başlattı. Denizli 4’üncü İcra Müdürlüğü yetkilileri ile eve gelen avukat, Alakuş’un evindeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, su sebili ve koltuk takımını haczetti.

YAŞAM İÇİN ZORUNLU EŞYALAR HACZEDİLDİ
Tüm itirazlarına rağmen evindeki zorunlu eşyaların haczedilerek götürüldüğünü ileri süren Turan Alakuş, 4’üncü İcra Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi, savcılığa da avukat ve alacaklısı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yasal düzenlemeyle evdeki yaşam için zorunlu olan eşyaların haczedilemeyeceğini söyleyen Alakuş, “İtirazlarıma rağmen evimdeki eşyaları haczettiler, götürdüler. Televizyonum, çamaşır makinem, bulaşık makinem haczedildi. Üç yaşında kızım var. Televizyon seyretmek istiyor ama tek televizyonum haczedildiği için seyredemiyor. Komşudan ödünç olarak küçük bir televizyon aldık. Haczedilen eşyaların bir bölümü de daha önce haczedilip yedi emin olarak bırakılmıştı. İşyerim yandı, her şeyimi kaybettim. Borçlarım için sigortadan para alıncaya kadar süre istedim ama evime iki kez haciz getirildi. Kanuna aykırı olarak eşyalarım haczedildi. Hakkımı arayıp savcılığa suç duyurusunda bulundum” diye konuştu. Eşi Ayşe Alakuş ise eşyaları haczedildiği için çamaşırları ve bulaşıkları elinde yıkamak zorunda kaldığını söyledi.

Yorumlar

göksel   -  Bağlantı 14 Mayıs 2015, 23:06

Selamlar bu gün ayrı yaşadığım ancak henüz resmen ayrımış olmadığım eşimin evine ki benim mernis afresim değildir benim botcumdsn dolayı hacize gelinmiş evdeki 2 tv ile salondaki halılar tost makinası meyve sıkacağı alınıp gidilmiştir

umut ufuk   -  Bağlantı 7 Kasım 2013, 09:47

Yargitay karari son noktayi koydu.
6352 sayili yasa dogrultusunda Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için “lüzumlu” olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Bu konuda, haciz konusu malın borçlunun haline uygun olup olmadığı ölçütü değerlendirmeye alınamaz.

Yukarıdaki yargitay kararinda yapilan haciz islemini incelersek,borcluda bulan ayni amcla kullanilan esyalarin ikincisinin Ve ucuncusunun haczine ve diger tek olan esyalarin haczinin reddine karar verilmisdir.

“Somut olayda 10.07.2012 tarihinde borçlunun evinde yapılan haciz sırasında bir kısım ev eşyaları haczedilmiş, borçlunun haczedilmezlik şikayeti üzerine haciz tarihi itibariyle uygulanmas…ı gereken 6352 Sayılı Kanunla değişik İİK’nun 82/3. fıkrasına göre; şikayetin kısmen kabul kısmen reddedilerek borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan ev esyalirindaki haciz kalkmisdir. ”

Kismen red;ayni amacda kullanilan esyanin2.si icin gecerli. Kismen kabul ise itirazin kabulu yani tek olan ev esyalarindaki haczin iptalidir. Isde esyalar : Haciz tutanağının incelenmesinde haczedilen ……. marka tüplü televizyonun borçluya bırakılıp aynı amaca hizmet eden değeri daha yüksek olup satışı kolay olacak olan “….” marka LCD televizyonun haczedilmesi, yine aynı gerekçe ile …… marka tüplü bilgisayarın ve kasasının borçluya bırakılıp “…..” marka bilgisayar kasası ve LCD bilgisayar monitörü ile …..marka tablet bilgisayarın ve …… marka dizüstü bilgisayarın haczi gereklidir.

DİKKAT BURADA AYNI AMAÇ İÇİN KULLANILAN EŞYALARDAN İKİNCİSİ YADA ÜÇÜNCÜSÜNÜN HACZİNE KARAR VERİLMİŞ OLUP,TEK OLAN EV EŞYALARININ HACZININ OLMADIGI KARARI ÇIKMIŞDIR. (ör. 2 ADET TV, 2 ADET BILGISAYARIN BUNLARDAN BİRERTANESINI BIRAKIP 2.SINI HACZOLUNABILIYOR.)
TEK OLMAK KOSULU ILE HACZEDILEMIYECEGINI ACIKCA BELIRTMIS.
Gerekli ev esyalari olan ve tek olmak kosulu ile haczi yapılamaz (tv,bulasik makinasi,camasir makinasi,hali koltuk takimi,buzdolabi,bilgisayar,..)
Bunun disinda iki adet olanlar ve ihtayac olmayanlar haczedılmısdır ( Örnegin, kosubandi.yazici.fotokopi makinasi luzumlu esya olarak gorulmemisdir.)

umut ufuk   -  Bağlantı 7 Kasım 2013, 09:46

T.C
YARGITAY
12.HUKUK DAİRESİ
ESAS NO: 2012/27279
KARAR NO: 2013/11536
KARAR TARİHİ: 26.03.2013

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Dr.Şanver Keleş tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;

İİK’nun 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”

Aynı maddeye 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile eklenen son fıkraya göre; “İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.” Bu hüküm icra memurunun mal ve hakların haczi konusunda değerlendirme ve takdir yetkisine sahip olduğunu belirtmektedir. İcra müdürü hangi malların haczedileceği konusunda takdir yetkisini kullanırken uyacağı ilkeler anılan maddenin gerekçesinde yazılmıştır. Gerekçede; “Maddeyle alacaklı ile borçlu arasındaki menfaat dengesinin sağlanması, temel hak ve özgürlüklerinin korunması, hacizde ekonomik yarar bulunmayan ya da muhafazasında ve satışında güçlük çekilen eşyaların hacizlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Düzenlemeye göre, …. borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın … haczedilemeyeceği hükme bağlanmaktadır” ifadesi yer almaktadır.

İcra müdürü yukarıda belirtilen ilkeler çerçevesinde takip alacağına yetecek miktarda haciz yaparken yokluğu borçlunun günlük hayatını devam ettirmesinde en az sıkıntı verecek ve haczi muhafaza ve satışı en kolay olan mallara öncelik vermek zorundadır. Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için “lüzumlu” olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Bu konuda, haciz konusu malın borçlunun haline uygun olup olmadığı ölçütü değerlendirmeye alınamaz. İİK’nun 6352 Sayılı Kanunla değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasında lüzumlu eşya da olsa aynı amaçla kullanılan birden fazla eşya olması halinde bunlardan biri dışında diğerlerinin haczedilebileceğini öngörmektedir. Bu halde diğerine oranla daha düşük değerli ve satılması ve paraya çevrilmesi zor olan mal, haciz dışında bırakılıp diğer malların haczi gereklidir.
Somut olayda 10.07.2012 tarihinde borçlunun evinde yapılan haciz sırasında bir kısım ev eşyaları haczedilmiş, borçlunun haczedilmezlik şikayeti üzerine haciz tarihi itibariyle uygulanması gereken 6352 Sayılı Kanunla değişik İİK’nun 82/3. fıkrasına göre; şikayetin kısmen kabul kısmen reddedilerek borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan ütü ve fırın üzerindeki haczin kaldırılmasına, diğer mallara yönelik haczedilmezlik şikayetinin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Haciz tutanağının incelenmesinde haczedilen ……. marka tüplü televizyonun borçluya bırakılıp aynı amaca hizmet eden değeri daha yüksek olup satışı kolay olacak olan “….” marka LCD televizyonun haczedilmesi, yine aynı gerekçe ile …… marka tüplü bilgisayarın ve kasasının borçluya bırakılıp “…..” marka bilgisayar kasası ve LCD bilgisayar monitörü ile …..marka tablet bilgisayarın ve …… marka dizüstü bilgisayarın haczi gereklidir. Ayrıca yukarıda belirtilen ilkeler uyarınca lüzumlu eşya sayılmayan ….. marka koşu bandı, ….. marka yazıcı, ….. marka fotokopi makinesinin haczi isabetlidir.

Şu duruma göre mahkemece, lüzumlu eşyalardan olan …… marka tüplü televizyon ve …… marka tüplü bilgisayar ile kasasının haciz dışı bırakılması gerekirken haczedildiği için bu mahcuzlar üzerindeki hacizlerin de kaldırılması yerine, yazılı gerekçe ile hüküm tesisi isabetsizdir.

KARAR : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

hakan   -  Bağlantı 21 Ekim 2013, 18:47

, bugün evime icra müdürü geldi, evi gezdi ve sadece ankastıre set yazdı dediğide şu, bu benim evimde bile yok bende tutanağı imzalamadım ne yapmalıyım teşekkürler konu ile bağlantı yada bilgisi olan arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum bi önceki yazdığım soru ve şimdiki sorularımın cevabını şiddetle acilen yapılırsa beni sevindirirsiniz aynı icra müderü yine geldi daha önceki yazılmayan masa östü bilgisayarıda yazdı ve avukat yardımcısını yanında evime soktu ve benim ona söylediklerimi tehdit ettin beni diyerek tutanak yazdım savcıya verecem dedi bende sizi vercem dedim ne yapmalıyım şimdiden teşekkküler..

umut ufuk   -  Bağlantı 4 Ekim 2013, 09:12

Haberi okudugunuzda çift eşya olmadıgını ve haczedılen esyaların neler oldugunu gormekdeyız.Her evde olan her an kullanılan esyalar.
Kanunda “LÜX” kelimesi geçmemektedir.”SÜS” kelimesi geçmektedir.Ve kanun kıymetli olanları özellikle belirlemişdir. “ antika ve süs eşyası gibi “ diyerek evde kullanılan eşa değil süs eşyası olanların altını çizmişdir.Ayrıca “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş” diyerekde kıymetli olanları belirlemişdir. İşte bunlar haczedilebilir.

Eşyalar içinse “borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri” diyerek evde kulalnılan eşyaların haczedilemiyeceğinin altını çizmişdir.Lütfen dikkat “SÜS” olarak duran eşyalar demiyor evde kullanılan eşyalar olarak belirtiyor.

Hiçbir kimse kalkıpta bazı eşyalar için bunlar LÜX dür haczedilebilir demesin.Kanunun neresinde LÜX kelimesi geçmektedir.

Ayrıyetten LÜX lük bir eşyadan ikitane olması durumda oluşur zaten kanunda buda şu şekilde belirtilmişdir “aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri”

Kanun çok açık,diyorki:“Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,”

Geçici 11.madd:
5 Ocak’ta yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu’nun ilgili maddesi gereği icra daireleri harekete geçiyor.

İcra daireleri, depo ve garaj ve yediemindeki malların geri alınması için ilgililere resen bildirim yapıyor.
Haczedilebilecek ev eşyalarının sınırı daraltılmış ve lisanslı yediemin dönemi başlatılmıştı.

İcra ve yediemin depolarında yeni döneme geçiliyor. Birçok yediemin deposunda muhafaza edilen ancak hukuken artık tutulmasına gerek kalmayan mallar, 5 Ocak’tan itibaren gerekli bildirimler yapılarak ya satılacak ya da imha edilecek. Adalet Bakanlığı, uygulama için icra müdürlükleri ve icra mahkemelerini yazıyla uyardı.

umut ufuk   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 17:32

Haberı dıkkatlıce okursanız tek olan esyalarımı aldılar denıyor ve alınan esyalarıda saymıs.
Kanunda “LÜX” kelimesi geçmemektedir.”SÜS” kelimesi geçmektedir.Ve kanun kıymetli olanları özellikle belirlemişdir. “ antika ve süs eşyası gibi “ diyerek evde kullanılan eşa değil süs eşyası olanların altını çizmişdir.Ayrıca “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş” diyerekde kıymetli olanları belirlemişdir. İşte bunlar haczedilebilir.

Eşyalar içinse “borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri” diyerek evde kulalnılan eşyaların haczedilemiyeceğinin altını çizmişdir.Lütfen dikkat “SÜS” olarak duran eşyalar demiyor evde kullanılan eşyalar olarak belirtiyor.

Hiçbir kimse kalkıpta bazı eşyalar için bunlar LÜX dür haczedilebilir demesin.Kanunun neresinde LÜX kelimesi geçmektedir.

Ayrıyetten LÜX lük bir eşyadan ikitane olması durumda oluşur zaten kanunda buda şu şekilde belirtilmişdir “aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri”

Kanun çok açık,diyorki:“Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,”

DURSUN ALİ AKGÜN   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 15:39

herkes kanun ve nizamlara uymak zorundatır kim kanunlara karşı geliyorsa devlet o kişilerin cezasını vermek zorundatır.3.yargı paketiyle ev eşya haczi kaldırılmıştır yetki icra müdürlüğüne verilmiştir.görülüyorki burda icra yetkilisi kanunlara uymamış keyfiyatını kullanmıştır.burda icra yetkilisinin hakkında suç duyurusunda bulunmak en doğru olanıdır kimse kendisini kanun üstünde görmesin.zaten kaldırılan bu eşyaları icra dairesi icra mahkemesi geri iade edecektir.çünkü icra memuru kanuna uymamış suç ihlali yapmıştır cumhuriyet başsavcılığı gereken incelemeleri yapacaktır.herkes çıkan yasaya uymak zorundatır.herkes yasaları kendi kafasına göre uygulayamaz.kanun o zaman ne için vardır.halen yeni çıkan kanuna uyma alışkanlığını kazanamadık halen eski kanunlara göre haciz işlemi yapılması vatandaşın mağdur edilmesi kanunen suç olduğu kadar manaviyatlada uyum sağlamaz bu yapılan haciz işlemi kanunsuz olduğu halde yapılıyorsa artık bize ne demek düşer

jasmin atıcı   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 15:34

merhaba, okudum ama merak ettim icra memuru neden şikayet edilmemiş diye:) Artık haczedilecek malların haciz edilip edilemeyeceğinin takdiri memurlara bırakıldı çünkü.icra takibi tarihini bilmek lazım.O tarihe göre karar verilebilir bu konuda ama ben kaldırmazdım,en azından haczedip yediemin olarak bırakırdım, yeni kanuna göre çift eşyadan biri alınır,borçlunun çmşır maklnesi çiftmiydi veya diğerleri.ilk haciz makbul, borçlunun yaşamını idame ettlrmesi için gerekli olmayanlar haciz edilebillr,sonucunu ben de merak ettim:)

umut ufuk   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 15:17

Buradıkı yazıyı okudugumuzda evınde çift eşya olmadıgını ve haczedılen esyalara baktıgımızda ıse haczı mumkun olmayan eşyalar.Celal Beyın bahsettıgı gıbı adalet bakanlıgına ve diğer ilgili kuruluslara aktarılacakdır. Ayrıca Emin Beyınde bahsettıgı gıbı yaptıkları masraf bır yana esyalarla borcu karsılama şansları kesınlıkle yok.

Celal Toparlaklı   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 14:25

Şu anda yolda olduğum için geniş bir yorum yapamıyorum ancak olay kanunsuz ve rüşvet kokuyor.
Bugün bu konuyu başbakanlığa adalet bakanlığına ilgili milletvekillerine aktarılacaktır
sanırım ilgili icra dairesi ve avukat hakkında hemen soruşturma başlatacaktır.
Tekrar ediyorum TAMAMEN KANUNSUZ hareketi
Aile gerekeni yapmış.Bana düşen üst seviyeye aktarmak.
Geçmiş olsun.

EMİN ŞAHİN   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 13:33

şimdi her şeyden önce bu işte bir tuhaflık var tuhaf olan şey nedir derseniz haciz tutanağını okuyup bakmak lazım sebep ise belki haczi tutanağında gerçekten o evde çift eşyalar var veya haczi tutanağına çift eşyalara belirtilmiştir sebebini sorarsanız bir icra memuru böyle bir HATA yapmasını düşünemiyorum ( bu birinci mesele ) bunların olmadığı var sayalım o haciz olup yediemin deposuna kaldırılan eşyalar şatışı istense bile toplam 400. TL bile yapmaz şimdi bu eşyalar sırf muhafaza altına almak için alacaklı vekilinin yaptığı masraf 600. TL sırf bilgi fotoğraf olarak veya kişinin şifahi beyanı değerlendirmek olmaz İŞİN DOĞRUSU İCRA HACİZ TUTANAĞINA BAKMAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM bir icra memuru her ne kadar avukat hukuki ve cezai sorumluluk tarafımıza AİT DESE bile o icra memuru bu talebi RET etmesi lazım YOKSA İCRA MEMURUNUN BAŞI DERTTEN KURTULMAZ ? SAYGILARIMLA

umut ufuk   -  Bağlantı 3 Ekim 2013, 11:30

Üstün olan sadece KANUNDUR. Bir çok meslek guruplarında,mesleğini saygı çerçevesinde kanunlar doğrultusunda yapan bir çok kişi bulunmaktadır.Bunların yanında bir kaçtane mutlaka kendilerini kanun sanıp,kendi çıkarlarını gözeterek hareket eden kişerde olacaktır. ne yazıkkı bazen menfaat ve doymazlık duygusu bazılarında üstün gelmekde ve bu bütünlükten uzaklasmaktadırlar.Siz saygı deger Başbakanımız ve bakanlarımız ülke menfaatini ve halk arasındaki dengeyi korumak ve bizlerin menfaati için yasaları düzenlemekdesiniz. Bu yasaların uygulanıp uygulanmıdıgı takıbı ıse yetkılı kurumların yanı sıra bız halkada düşmektedir.Belirlemiş olduğunuz yasaları kendı menfaatleri için çiğneyenleri biz halk olarak sizlere ve gerekli kurumlara bıldırmek zorunlulugu ıcersınde olmalıyız ki görülemiyen,farkedilemiyen hatalaraı duzeltebılmelı ve kasıtlı hareket edenleri engelleye bılmelıyız.
Düzenlenmiş olan 3.Yargı paketi 6352 sayılı icra kanunu ile borç altında ezilen borçluların nefes alarak borçlarını ödemesinde kolaylıklar getırıldı.Artık borçlu için;ailesinin yaşımını zorlaştırmadan,ekonomik yapısını bozmadan hareket edılerek kazanç saglanmasının önü açılarak ödeme kolaylıgı getırılmısdır.Böylelıkle alacaklı daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşacakdır.
Dünden bugune kadar yapılan ev haczındekı esyalar ıle hiç bir borç ödenememiş olup aksıne birçok yuva dagılmış,ıntaharlar meydana gelmış,olayın borç ödenmesınde hiçbir yaptırımı olmamışdır.Aksıne borçluya ödeme kolaylıgı saglayan alacaklı ve vekıllerı ilk olarak borçlarını tahsıl etmıslerdır. Ev eşyası haczi ile hiçbir borç ödenemediği gibi,zarar gören borç sahibi değil aynı çatı altında yaşayan Anneler,çocuklar olmuşdur.Piskolejik dengeleri bozulmuş,yaşama küsmüş,geleceği pırıl pırıl evlatların – öğrencilerin geleceği kararmışdır.Yeni kanun çerçevesinde artık insanlar borçlarını daha rahat ve hızlı bırsekılde ödenebilmesi düşünülmüşdür.
Peki neden bazıları halen baskılar yapmakta ve neden kanunları kendı menfaatleri gibi söylenmekde yanlış yol izlemektedir? Kanun il-ilçe ve kişilere göre değildir.neden farklı ugulamalar yapılmakta?Kanunda Lüks kelimesi yazmaz iken esyaları nasıl Lüks sınıfına ayırabiliyorlar?
Kısaca bahsedecek olursak 6352 sayılı kanunda ; borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşyalar haczedilemez (Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç ve aynı amaçla kullanılan birden fazla eşya hariç )
Haczedilecekler: Para, kıymetli evrak, altın, gümüş,antika ve aynı amaçla kullanılan eşyanın ikincisi.
Bir çok gazate ve haberde rasladığımız kanunlarla örtüşmeyen haciz haberlerini duyduğumuzda üzelmekteyiz.Halen bu çagda bu kadar küçük hesaplarla uğraşabilenlerin olması ayrıca üzücü bir olay.Tabikide yalnız borçlu değil alacaklının menfaatlerıde gözetilmeli.Buradaki konu yanlış anlaşılmamalı.Kısaca burada kanunlar dısında işlem yapanları,eşya almakla borcun ödenmeyeceğini ve ailenin dağılmasına neden olduğunu belirtmek.
Yukarıdaki haber buna bir örnekdir.Bizler halk olarak sizlerin belirlediği yasalara uymayanlara karşı duyarsız kalmak yerine,bu tür yanlışların düzeltilmesi için sizlere bildirmenin dogru olduğunu düşünmekteyiz.
Saygılarımla

kenan sever   -  Bağlantı 7 Eylül 2013, 22:44

böyle muğlak yasa yaparlarsa avukatlarda haciz memurlarıda yasayı kendı kafalarına göre yorumlayıp en azından şansımızı deneriz bakarsın mahkeme eşyaları bize verır mantığı ıle hareket edip yasa dışı haciz yaparlar..
bu konuda adalet bakanlığı net açık bir dille tebliğ yayınlamalıdır hangı eşyaların haciz edilebileciğini yazmalıdır..aslında luzumlu ev eşyalarından 2adet varsa 1 tanesı haciz edilemez deniyor yasada bu var ama bizim sivri akıllı bazı haciz memurları ve avukatlar bulaşık makınası gereksız elinde de yıkarsın deme gibi bir mantıkları var..bunuda sırf haciz yapmak için söylüyorlar..gereksizse niye haciz yapıyorsun o laf maksat parasal degerıdır evde bulunan her eşya luzumludur bir ihtiyaç için alınmıştır bunu hazmedemıyorlar bunlar eskı haciz kafasıyla hareket ediyorlar..

mahmut   -  Bağlantı 12 Haziran 2013, 23:48

haciz memuru ıyı bır avanta almış..yasa acık luzumlu ev eşyaları çamaşır makınası luzumludur çamaşır yıkar..sen ona karşılık sen elınde yıka dıyemessın zevk ürünü degıldır..bulaşık makınası yıne bulaşık yıkar..bunları alacaklı kaldıramadıgı ıcın avukat kaldıramadıgı ıcın ıcra yaptırıyor yada alacak para yok..artık avukatlarda ıcra memurlarıda bu yasayı seve seve hazmedecekler..yasa acık ne nettır luzunmlu ev esyası hacız edılemez 2 tane varsa bu esyadan bırı alınabılır dıyor kımsenın evınde 2 tane bulaşık makınası olmaz cıkan sonuç aslında şudur ev eşyası haczı bıtmıştır..memur içeri girer bakar kaydadeger bır eşya maddı olarak tek kalemde borcu kapatacak bır esya varsa almalıdır..300 tl ye alına tuplu tv nın yada 7 yıllık bulaşık makınasını goturse ne işine yarıyacak..

deniz uzun   -  Bağlantı 10 Nisan 2013, 23:52

sayın arkadaşım;icra müdürü ve haciz yapan icra personeli hakkında suç duyurusunda bulun…

Erol EGEMEN   -  Bağlantı 10 Nisan 2013, 17:14

Evde aynı eşyadan 2 tane varsa 1 ini alabilir haciz memurları.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı