REKLAMI GEÇ

Denizli’ye çöl sıcağı

Geride bıraktığımız kış aylarında havadaki Kükürt dioksit ve Partikül Madde yoğunluğu nedeniyle dünyada kirlilik rekorları kıran Denizli şimdi de Türkiye’nin en sıcak ili oldu. Denizli Çarşamba günü “Afet” sınırlarını da aşarak gölgede 43 derece olacak.

/ DENİZLİHABER / 24 Haziran 2007 Pazar, 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüğü özellikle çarşamba günü için uvatandaşlara uyarılarda bulundu. Çarşamba günü hava sıcaklığı bazı illerde  40 derecelere ulaşacak. Denizli’de ise sıcaklık rekor değerlere ulaşarak 43 derece civarında gerçekleşecek.

Sıcak hava kütlesine bağlı olarak en yüksek sıcaklık değerlerinin Ege Bölgesi’nde (İzmir, Aydın, Manisa, Denizli) 40-43 derece olacağını belirten Meteoroloji yetkilileri sıcaklığın; Marmara Bölgesi’nde (İstanbul, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya) 37-39 derece, Akdeniz Bölgesi’nde ( Adana, Isparta, Burdur, Muğla Antalya ) 36-40 derece, İç Anadolu Bölgesinde ( Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Kırıkkale ) 36-37 derece dolayında olmasını beklediklerini açıkladı.

Uzmanlar,  yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı sağlık problemleri ve muhtemel orman yangınlarına karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiğini söyledi.

“Afrika sıcakları” adı verilen hava kütlesinin önümüzdeki günlerde etkili olacağı bildirilirken, uzmanlar özellikle sıcak ve nemin fazla olduğu yerlerde güneş çarpması riskinin daha fazla olduğunu bildirdi.

Afrika sıcakları” adı verilen hava kütlesinin önümüzdeki günlerde etkili olacağı bildirilirken, uzmanlar özellikle sıcak ve nemin fazla olduğu yerlerde güneş çarpması riskinin daha fazla olduğunu bildirdi.

Uzmanlar, sıcak havada efor gerektiren işlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Böyle bir havada  bir de zorlu bir egzersiz veya çalışma yapılırsa sıcak çarpması ve bitkinlik meydana gelebilir. Çünkü aşırı terleme halinde aşırı su ve tuz kaybı meydana gelir. Bu da vücutta bazı olumsuz belirti ve bulgular ortaya çıkarır” diye konuştu.

 < ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Sıcak veya güneş çarpmasının belirtileri“

Baş ağrısı ve dönmesi, bilinç bulanıklığı, bulantı ve iştah kaybı, terleme, soluk ve nemli cilt,

kol ve bacaklarda kramplar, nabız ve solunum hızında artış.”

Korunma yolları

Aşırı sıcaklarda mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik hastalığı olanlarla yaşlı ve çocuklar çok dikkat etmeli

Sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde dışarıya çıkmak zorunda olanlar mutlaka şapka takmalı, uygun kumaştan açık renkli giysiler giymeli ve yanlarına güneş şemsiyesi almalı. Geniş kenarlıklı şapkalarla açık renkli güneş şemsiyeleri bunun için uygundur,

Bol su ve dengeli miktarda mineralli ve tuzlu sıvılar alınmalı. Gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Su kaybı çok fazla olacağı için ateşli hastalığı olanlara erken müdahale edilmeli,Zaman zaman ılık veya soğuk duş almalı. Beslenmeye dikkat edilmeli, ağır yağlı yiyecekler yerine hafif besinler tercih edilmeli. Çok fazla hareketsiz kalınmamalı.. Terlemeyi azaltan tansiyon, kalp ve psikiyatri ilaçları kullananlar daha dikkatli olmalı.

Güneş altında çalışanların mesai saatleri mümkün olduğunca sıcağın daha az etkili olduğu saatlere göre ayarlanmalı, bunun mümkün olmaması halinde bu kişiler uygun giysiler giyerek bol sıvı almalı.. Sıcak çarpmasına maruz kalanların hemen serin bir yere alınması, bilinçleri yerinde değilse ağızdan herhangi bir şey verilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar “Sıcak çarpmasında koma veya sara benzeri nöbetler görülebilir. Eğer bu kişilerin bilinci yerindeyse su ve ayran gibi sıvılar verilebilir. Tansiyonu düşenler bir yere yatırılarak ayakları yukarıya kaldırılmalıdır” diye uyarıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı