REKLAMI GEÇ

“Köy enstitüleri ruhunu yaşatacağız”

“Köy enstitüleri ruhunu yaşatacağız”

Köy enstitülerinin kapatılmasının, bugün işsizliğe, töre cinayetlerine ve özgürlük kavgalarına yol açtığını söyleyen Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Ayşegül Odabaşıoğlu, “Köy Enstitüleri bir özgürlük ve özgürleşme eylemiydi. Köy enstitüsü ruhunu yeniden kazanabilmek için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 17 Nisan 2008 Perşembe, 00:00

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Ayşegül Odabaşıoğlu, Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümünde yaptığı basın açıklamasında, köy enstitüsü ruhunu yeniden kazanabilmek için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Odabaşıoğlu, Köy Enstitüleri’nin, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç tarafından, Türkiye nüfusunun yüzde 80’inden fazlasının köylü olduğu bir dönemde, bugün dahi birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime dönük öğrenimi öngören eğitim kurumları olarak kurulduğunu ifade etti. Odabaşıoğlu, “Köy çocuklarının alındığı bu okullarda, çocuklar amaca uygun olarak eğitildikten sonra geldikleri köylere tarım, iş, sanat, sağlık gibi alanlarda donanımlı öğretmen olarak atanıyorlardı. Köy Enstitüleri eğer kapatılmamış olsaydı, gidilmemiş köy, okulsuz çocuk, işlenmemiş toprak, kullanılmamış su, aç-açık insan kalmayacak. Bugünkü töre cinayetleri işlenmeyecek, bugünkü özgürlük kavgaları yapılmayacaktı. Çünkü Köy Enstitüleri bir özgürlük ve özgürleşme eylemiydi” dedi.

Köy Enstitüleri’nin, yüzyıllardır biriken feodal toplumun üretim ve yaşam biçimini ortadan kaldırmaya başladığını, bilimsel ve felsefi anlamda laik eğitim verilmesini sağladığını ifade eden Odabaşıoğlu, “Köy Enstitüleri, feodal toprak rejiminin değişmesini, sanayi için eğitilmiş nitelikli işgücü oluşmasını sağlamıştır. Köy enstitüleri ile Atatürk’ün özlediği demokratik toplum ve kültür için kurumsal alt yapı oluşmaya başlamıştır. Köy Enstitüleri, ezberci değil, analitik düşünen-sorgulayan birey yetiştiren demokratik ve üretici eğitimi başlatmıştır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı