REKLAMI GEÇ

Yıldırım Beyazıt Han’dan günümüze

Yıldırım Beyazıt Han’dan günümüze

Milli Eğitim Müdürlüğü projelerinden, Bilim Şenliği METEF çerçevesinde, Halk Eğitim Merkezi’nde “Yıldırım Beyazıt Han’dan Günümüze Yöresel Kıyafetler” defilesi gerçekleştirildi.

/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2010 Cuma, 16:23

Defileye PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı, Buldan Kaymakamı, Milli Eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Buldan Ali Tunaboylu METEM Giyim Üretimi Teknolojisi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Yıldırım Beyazıt Han’dan Günümüze Yöresel Kıyafetler” defilesi, Yıldırım Beyazıt’ın kızının gelinliğinin Buldan’da dikilmiş olması gerçeğinden yola çıkılarak hazırlandı. Kıyafetler hazırlanırken, o dönemlerin bütün özellikleri ayrıntısıyla araştırıldı ve kıyafetlerin birebir gerçeğe uygun olmasına özellikle dikkat edildi.

Defilede kumaş olarak Buldan ipeği, Buldan bürümcüğü, kadife, saten, tafta, ipek, dastar kullanıldı ve süslemelerde suzeni, kabartma tekniği ile kordone, lase nakışları, sanayi makinesi nakışları, pul ve boncuk işleme ağırlıklı olarak kullanıldı. İçlerinde proje tabanlı beceri yarışmasında derece alan kıyafetlerin de bulunduğu 35 ürün sergilendi. Yöresel kıyafetlerde de kumaş olarak Buldan yöresinde kullanılan peştamal kumaşı ve kahverengi peştamal kumaşı (üslük), dastar kumaşı, Buldan ipeği kullanıldı.

Final bölümü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti ve bağımsızlığımızı simgeleyen Türk bayrağı ve Türkiye haritasıyla birlikte, Atatürk’ ün kadına verdiği önemi gösteren: “Türk kadını, sen omuzlarda yükselmeye layıksın” sözünün yazılı olduğu kıyafetle yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı