REKLAMI GEÇ

Denizli’den giden ve zemine döşenen mermer parçasında milyon yıllık insan fosili fark edildi

Denizli’den giden ve zemine döşenen mermer parçasında milyon yıllık insan fosili fark edildi

Denizli’den Avrupa’ya traverten mermer gönderildi. Zemine döşenen mermerde 700 bin ila 1 milyon 800 bin yıllık olduğu tahmin edilen insan çenesi fosili bulundu. Bilim insanlarını heyecanlandıran olay dünyanın gündemine girdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2024 Çarşamba, 12:42

Kireç taşının bir türü olan traverten mermer, Denizli’nin önemli doğal ve ekonomik kaynaklarından biri. Bu oluşum milyonlarca yıl sürdüğünden, içinde farklı canlılara ait fosiller bulunması mümkün. Daha önce dünya tarihine Denizli İnsanı diye geçen 1,2 milyon yıllık insan fosili bulundu. Bu bulundu, Anadolu’daki en eski insan izi olarak kabul ediliyor.

Şimdi Denizli travertenindeki bir fosil yine dünya gündemine girdi. Reddit’te gündeme gelen konu, kısa sürede dünyanın en önemli gazetelerinin haberlerinde yer aldı. The Washington Post, konuyu bilim insanlarının görüşleriyle gündeme getirdi.

Uluslararası paylaşım sitesi Reddit’te Kidipadeli75 isimli kullanıcı ilginç bir mermer görseli paylaştı. Diş hekimi olduğunu söyleyen kullanıcı, ailesinin yeni tadilat yaptırdığı evini gezerken, zemin döşemesinde bir gariplik fark etti.

Mermer zeminde insan çene yapısına benzeyen oval bir yapı olduğunu gören diş hekimi inceleme yaptı. Bunun insan çene kemiği ve dişleri olduğunu fark edince heyecanlandı. Durumu Reddit’te paylaşarak gündeme getirdi.

Haberde ise Pamukkale Üniversitesi’nden profesörlerinden bilimsel ekibin bir parçası olan Mehmet Cihat Alçiçek’in görüşlerine yer verildi. Alçiçek’e göre, bu mermer Türkiye’nin batısındaki Denizli Havzası’ndaki bir taş ocağından geldi ve taşın daha önce 1,8 milyon ila 0,7 milyon yıl öncesine tarihlendirildi. Alçiçek çene mermer içindeki çene kemiğini incelemek istediğini de söyledi.

Wisconsin Üniversitesi’nden paleoantropolog John Hawks, ise konuyla ilgili blog yazısının başlığını şöyle açıkladı: ” Kaç banyonun fayanslarında Neandertaller var? ”

Denizli, eski çağlarda Tetis denizi içinde yer alıyordu. Zamanla kenti kaplayan büyük bir iç göl bölgeye can verdi. Milyonlarca yıl önce Denizli ve çevresinde dinazordan zürafaya kadar çok çeşitli hayvan varlığı olduğu biliniyor. Bu da mermer bloklardan çıkan fosillerden net anlaşılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı