REKLAMI GEÇ

Delice konuştu Denizli yıkıldı!

ART TV’de yayınlanan ‘Tartışmasız’ programında Sedat Kurt ve Murat Acar’ın konuğu olan Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Delice, yabancı yatırımcıların Türkiye kazançlarından vergi alınamadığına dikkat çekip, “Su içindeki timsahlardan kaçan Öküz Başlı Antilop gibiler..” diye konuşurken, Avrupa’daki vergi sistemini örneklerken İngiltere’de vergi kaçırdığını itiraf etti.

/ DENİZLİHABER / 17 Ocak 2008 Perşembe, 01:00

Devleti timsaha, yabancı yatırımcıyı öküz başlı antiloplara benzetti… İngiltere’de vergi kaçırdığını itiraf etti…

Sedat Kurt ve Murat Acar’ın hazırlayıp sunduğu ART TV’de yayınlanan ‘Tartışmasız’ programının konuğu olan Denizli Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Delice, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vergi meselesinin enine boyuna masaya yatırıldığı programda sistemi eleştiren Delice, yabancı sermayeye ‘öküz başlı antilop’ benzetmesi yaptı. İzleyicilere oldukça keyifli dakikalar yaşatan 2008’in ilk ‘Tartışmasız’ı, yine gündem yarattı… İşte o programdan çarpıcı başlıklar:

Öküz başlı antilop benzetmesi

Ülkemizdeki yüksek faiz oranlarından yararlanarak büyük gelirler elde eden yabancılardan vergi alınmamasına değinen Denizli Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Delice, sistemi oldukça ağır bir dille eleştirdi. Yabancı sermayeyi, timsah dolu bir nehirden su içmeye çalışan öküz başlı antilop sürüsüne benzeten Delice, “Öküz başlı antiloplar, su içmek için nehre gelirler. Ama o nehirde timsahlar da vardır; yani biz! Eğer timsahlar öküz başlı antilopları ürkütürse, bir daha o nehre su içmeye gelmezler. Ama bir diğer yandan bu öküz başlı antiloplar, içlerinden birkaç tanelerini feda ederlerse, sürünün geri kalanı rahatlıkla su içebilir. Ayrıca timsahlar asil hayvanlardır. Yemeyecekleri hayvanları öldürmezler. İşte biz timsahlar olarak, bu antilopları ürkütmemeye çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’den daha yüksek faiz veren bir yer yok, yani kar elde etmek için buraya gelmek zorundalar. Yakında onlardan da vergi almaya başlamalıyız” ifadelerini kullandı.

‘Af yok, olmaması lazım’

Son günlerde ortalığı kasıp kavuran ‘af’ söylentilerine son noktayı koyan Vergi Dairesi Başkanı Delice, canlı yayında açık ve net konuştu: Af yok, olmaması da lazım! Geçtiğimiz hafta gazete ve televizyonların haber bültenlerine yansıyan “Vergi borçlarına af geliyor” iddiasının, kesinlikle doğru olmadığını söyleyen Başkan Delice, çıkacak olası bir vergi affının, son derece adaletsiz olacağına dikkat çekti. Eskiden olduğu gibi hükümetin her canı istediğinde vergileri artıramadığının altını çizen Delice, “Şimdilik rutin artışların dışında her hangi bir vergi arştı yok. Millet af bekliyor ama biz böyle bir olaya ihtimal dahi vermiyoruz. Bizim tahsilâttan kaynaklanan bir takım sorunlarımız var, belki bunları çözmeye yönelik bir takım çalışmalar yapılabilir. Vergi borçlarını ödemede kolaylık sağlanabilir ya da taksitlendirme yapılabilir. Ama vergi affı, vergisini ödeyen mükelleflere yapılacak en büyük haksızlık olur, sistemi zedeler” dedi.

‘Kredi kartıyla vergi ödeme

Başka bahara kaldı’

Kredi kartıyla vergi ödeme sisteminin bir türlü hayata geçirilememesinin, kendileri için de çok büyük bir sorun olduğunu söyleyen Delice, bankaların istediği yüksek komisyon oranlarının, devlet tarafından karşılanmasının zor olduğunu belirtti. Kredi kartıyla vergi ödeme sisteminin kendilerini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade eden Başkan Delice, piyaza nakit sıkıntısı olması nedeniyle mükelleflerin borçlarını ödemede zorluklar yaşadığını kaydetti. Delice, “Hükümet, konuya ilişkin birkaç görüşmede bulundu fakat bankalar, kredi kartıyla vergi borcu ödenebilmesi için çok büyük oranda komisyon istiyor. Devletin bu komisyonu ödemesi mümkün değil. Ama diğer yandan da ortada para yok. Bu yüzden de arayışlarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Devletin yaptığı yasal değildi’

Geçtiğimiz aylarda yaşanan E-Haciz uygulamasının ardından pek çok mükellefin mağdur duruma düştüğünü söyleyen Delice, suçun kendilerinde değil, bankalarda olduğunu belirtti. Vatandaşların, bu gibi durumlarda haklarını araması gerektiğini hatırlatan Delice, “vadesi geçtiği halde vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin borçlarının cebren takibine izin veren yasalar var. 2006’da belirli kurallar çerçevesinde, banka hacizlerine başvuruldu. Bu, dün de oldu, bugün de oluyor ve yarın da olacaktır. Ama son uygulamada bazı aksilikler yaşandı. Bankalar, mükelleflerinin bankadaki hesaplarının tamamına el koydu. Aslında sadece borç tutarı kadar olan bir miktara el konulması gerekiyordu. Vatandaşlar da, böyle durumlarda haklarını aramalı. Ama bir diğer yandan devletin, alacağından fazla bir tutarı bloke etmesi yasal değil. Ne yazık ki böyle bir olay yaşandı” diye konuştu.

‘Vergi kaçıran çok,

Personel yok!’

Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın, memur alımını durdurması nedeniyle Denizli Vergi Dairesinin yaşadığı personel sıkıntısına da değinen Delice, bu nedenle mükellefleri takip konusunda bazı zorluklar yaşadıklarını aktardı. Özellikle de Denizli’nin bir gayrimenkul cenneti olmasına rağmen, sadece yüzde 20 oranında kira vergisi aldıklarına dikkat çeken Başkan Delice, mükelleflerin bir bölümünün eksik beyanda bulunduğunu, bir bölümünün ise hiç beyanda bulunmadığını söyledi. Personel sıkıntısı nedeniyle kayıt dışıyla mücadele konusunda çok fazla yol alamadıklarının altını çizen Delice, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam etmeye çalışıyoruz. Ama kayıt dışı, illegal bir durum olduğu için buna ilişkin yeterli verileri elde edemiyoruz. Üstelik personel sıkıntımız hat safhaya ulaştı. Tüm bunlara rağmen elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. 2008, bizim için kayıt dışıyla mücadele yılı olacak” dedi.

‘Mükelleflerin çoğu vergi kaçırıyor’

Geçmişte devletin topladığı vergileri iyi değerlendirememesinden dolayı vatandaşların kolay kolay vergi ödemek istemediğine dikkat çeken Delice, devletin, halktan topladığı vergileri halk için harcadığını göstermesi gerektiğini belirtti. Devletin, şeffaf bir kurum olması gerektiğini sözlerine ekleyen Delice, vergi kaçakçılığın önlenmesinin tek yolunun, eğitim olduğunu dile getirdi.

Tüm bireylerin vergi ile ilgili temel bilgileri alması hakkının, anaokulundan itibaren öğretilmesi gerektiğini aktaran Delice, sözlerine şöyle devam etti:

“Her suçlunun başına bir polis dikemeyeceğimiz gibi, her mükellefin de başına bir vergi memuru dikemeyiz. Vatandaşların vergi ödeme konusunda bilinçlenebilmesinin tek yolu, küçüklükmten itibaren bu eğitimi almasından geçer. Son zamanlarda vergi oranları oldukça aşağıya çekildi. Ama buna rağmen vatandaşlarımız hala, vergi ödemekten kaçınıyor. Gelişmiş ülkelerde vergi kaçakçılığına çok sert cezalar var. Bizde de var ama uygulayamıyoruz. Bizim cezalarımız yeterince caydırıcı değil. Ama yine de biz cezayı, ikinci planda tutuyoruz. Vergi borcunu ödemeyen mükellefleri önce uyarıyoruz, daha sonra da vergilerini ödemeleri için telkinlerde biliniyoruz eğer tüm bunlara rağmen vergi borçlarını ödemezlerse, son çare olarak ceza uyguluyoruz. Bu yöntem gerçekten de işe yarıyor.”

‘Artık fiş sesi gelmiyor’

Yeni yürürlüğe giren ‘Asgari Geçim İndirimi Sistemi’nden de bahseden Vergi Dairesi Başkanı Delice, getirilen sistemin, sosyal adaleti sağlayacağını dile getirdi. Asgari Geçim İndirimi ile Vergi İadesinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Delice, Asgari Geçim İndirimi Sistemi’nin, kayıt dışı ekonomiyi artıracağı yönündeki söylemlere katılmadığının da altını çizdi. Zaman zaman tatil günlerinde sivil olarak gittiği iş yerlerinde, hiç fiş kesilmediğine şahit olduğunu söyleyen Delice, tüm işyerlerine, ‘Lütfen Fişinizi Alınız’ şeklinde bir tabela asma zorunluluğu getirmeyi planladıklarını kaydetti.

Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Delice, Türkiye’de vergi mükelleflerinin üzerine çok gidilmediğini ilginç bir örnekle anlattı. Bir dönem İngiltere’de kaldığını dile getiren Delice, devletin orada televizyon izleme, oturma vergisi gibi ilginç vergiler aldığını ifade etti. “Ben televizyon izlediğimiz için İngiltere’de vergi ödedim” diyen Başkan Delice, İngiltere’de vergi kaçırdığını da itiraf etti. “Oradayken belediyeden gelen mektupla oturma vergisi ödemem gerekiyordu. Eyim ve varsa çocuklarım içinde ayrı ayrı yasalar gereği oturma vergisi ödemem gerektiğini öğrendim. Önce gittim eşim burada oturmuyor diyerek ödediğim vergimin bir kısmını aldım. Sonra öğrenciyim diyerek diğer kısmını da aldım. Vergiler çok yüksek gelmişti eşe dosta danışarak her türlü yöntemi öğrenip indirebildiğim kadar indirdim” diye konuşan Delice, Türkiye’ye dönerken soluğu yine belediyede alıp, geride kalan aylar için ödediği vergi ücretini de geriye aldığını dile getiren Delice, “Türkiye’de yine vatandaş vergiler konusunda Avrupa kadar sıkıştırılmıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı