REKLAMI GEÇ

Bereket yüzde 300 büyüyecek

Bereket yüzde 300 büyüyecek

Devletin enerji konusundaki tüm özelleştirme ihalelerine girmeyi, 5 yılda yüzde 300 büyümeyi, çalışan sayılarını 10 bine çıkarmayı, gerçek anlamda bir dünya şirketi olmayı ama asla Denizli’den ayrılmamayı planlıyorlar. Aldıkları İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımı ihalesiyle Türkiye’nin gündemine oturan Bereket Enerji Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Denizlihaber.com’dan Sedat Kurt’a konuştu.

/ DENİZLİHABER / 2 Ocak 2013 Çarşamba, 15:22

Sedat KURT

Su, rüzgar, güneş, jeotermal ve hatta çöp. Elektrik enerjisinin üretilebilecekleri her alanda ciddi bir deneyim kazanan Bereket Enerji Grubu, artık enerji devi oldu.  Bereket Enerji, Denizli, Aydın ve Muğla’nın ardından, İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımı özelleştirmesindeki başarısıyla Türkiye’nin gündeminde. 1980’de ceplerindeki 6 bin lirayla yola çıkan Denizlili işadamları Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı, bugün 1 milyar 500 milyon doların üzerinde öz sermayesi bulunan dev şirketler topluluğunu yönetiyor.

Grubun lokomotifi enerji sektörü. Ancak, mermer, gıda ve iletişim sektörlerinde de hem üretim hem de ticari faaliyet gösteren şirketlere sahip Bereket Enerji Grubu, yakın gelecekte Türkiye’nin en çok konuştuğu kurumlardan biri olacak.

Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, çalışma ofisini Denizlihaber.com’dan Sedat Kurt’a açtı. Saldanlı, Bereket’in şu ana kadar enerji sektöründe yaptığı yatırımlar, hedefleri ve başarıya nasıl ulaştıklarını Denizlihaber.com okurlarıyla paylaştı.

6 BİN LİRAYLA YOLA ÇIKTILAR
1980’de ellerindeki 6 bin liraya ilave olarak 25 bin lira kredi çekerek oluşturdukları sermayeyle, kiralık bir fabrika binasında ELSAN’ı kuran iki ortak ilerleyen zamanlarda özellikle enerji sektöründe yoğunlaştı. 1990’ların başında hidroelektrik santralleri kurmaya başlayan Denizlili işadamları, diğer taraftan farklı sektörlerde de kent ölçekli sanayi ve ticari yatırımların altına imza attı. Saldanlı ve Yağlı’nın kurduğu şirketler bugün Bereket Enerji Grubu çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Milyonlarca yurttaşın elektirik dağıtımını üstlenen dev şirketlerin sahibi Bereket Grubu, bugün yurt geneline yayılmış 16 Hidro Elektrik Santrali, 3 ayrı bölgedeki rüzgar enerji santralleri ile elektrik de üretiyor. Devletin enerji konusundaki tüm özelleştirme ihalelerine girmeyi, 5 yılda yüzde 300 büyümeyi, çalışan sayılarını 10 bine çıkarmayı, gerçek anlamda bir dünya şirketi olmayı ama asla Denizli’den ayrılmamayı planlıyorlar.

İşte Türkiye’nin konuştuğu isim Ceyhan Saldanlı’nın Denizlihaber.com’dan Sedat Kurt’a konuştukları;

‘Devletin tüm HES’lerine de talibiz’
Bereket Enerji, toplam büyüklükleri 900 megawatt çapında olan 16 Hidroelektrik Santrali yaptı. HES yatırımlarına 90’ların başında başlayan Bereket’in santral sayası, geçen 22 yıllık sürede 16’ya ulaştı. Firmanın Dalaman çayı üzerinde toplam 6, Büyük Menderes Nehri üzerinde ise 1 Hidroelektrik Santrali bulunuyor. Bereket’in, Adana’daki 3 HES’inden Mentaş çalışıyor, Toros Barajı tamamlandı ve kabul bekliyor. Adana’daki bir diğer baraj olan Göktaş’ın yapımı halen sürüyor. Giresun’da Çıraklama Barajı devreye girdi, Dereli Barajı ile Bolu Düzce’de bulunan Hidroelektrik Santrali ise yüzde 95’ler seviyesine ulaştı.

Türkiye’de HES’lerin yıllık elektrik üretim kapasitesi 15 Bin Megawat. HES elektrik üretiminin 900 MW kapasiteyle yüzde 6’sını tek başına gerçekleştiren Bereket’in hedefi önümüzdeki süreçte devletin özelleştirmeyi düşündüğü santralleri de almak. HES’lerde Türkiye’de çok sayıda aktör var. En büyük oyuncu ise devlet. Devletin sektörden çekilmesi sürecini fırsata çevirme düşüncesindeki Bereket Grubu, bu santrallerin tümüne talip!..

Saldanlı, “HES’te çok fazla aktör var. Ancak biz yerimizden memnunuz. Maliyeti yüksek zaman alan mühendislik projeleri olduğu için gücümüz yettiği kadar büyüdük. Ama sektörün en büyüğü devlet. Önümüzdeki günlerde devlet elindeki HES’lerin ihalelerini gerçekleştirilecek orada da yerimizi alacak” diye konuştu.

3 ayrı bölgede rüzgar enerji santralleri var
Türkiye’de son birkaç yıldır enerji sektöründeki yerini alan rüzgar enerjisine de iddialı giren Bereket Enerji, Uşak’ta, Yalova’da ve Kuşadası’nda 53 MW’lik rüzgar enerji santralleri kuruyor. Bereket Enerji, rüzgar santralleri konusunda da sektörün önemli aktörleri arasında olmayı planlıyor.

Güneş Enerjisi’nde büyük oyuncu olmak istiyor

10 ayrı bölgede ölçüm yapıyorlar
Bereket Grubu, güneş alanına da girmeye hazırlanıyor. Almanya’nın 30 bin MW’a ulaştığı, Avrupa ülkelerinde de önemli bir aşama kaydedilen güneş enerjisine yönelik Türkiye’de yasal düzenlemeler tamam. 2013 Haziran’ında devlet güneş enerjisine yönelik 600 MW’lık bir ihaleye çıkıyor. İhaleye hazırlanan Bereket Gurubu, 10 ayrı bölgede ölçümler gerçekleştiriyor.

İhaleyi almak istiyoruz
Ceyhan Saldanlı sektörün Türkiye için yeni olan bu alanına ilişkin, “Türkiye olarak güneşte geç kaldık. Önümüzdeki yıl Haziran ayında 600 MW’lık  bir ihale var. Ona gireceğiz. 10 ayrı bölgede güneşi ölçüyoruz. İhaleyi aldığımız takdirde yatırımlarımızı yapacağız” diye konuştu.

Panelleri kendileri üretecek
Enerji sektöründe elde ettikleri tecrübe nedeniyle, Türkiye’nin yenice gireceği bu alanda yalnız santrallerle değil, santrallerin yatırımlarında kullanılacak teknolojinin üretimi konusunda da iddialı bir hazırlık içinde olan Bereket Grubu, bu santrallerde kullanılacak teknolojinin üretilmesi için 100 milyon liralık yatırım bedeline sahip bir fabrika kurmak için kolları sıvadı.

Türkiye’nin en büyüğü olacak
150 MW üretim kapasitesine sahip olarak planlanan fabrika etaplar halinde devreye girecek. 3 yıl içersinde ilk etabı tamamlanacak olan fabrika ileri teknoloji ve hassas üretim gerçekleştirerek güneş enerji panellerini üretmeye başlayacak. Üretim tesisi,  150 MW kapasiteyle Türkiye’nin alanındaki en büyük yatırımı olacak. Saldanlı, tesisinin yalnızca Bereket Grubu’nun santrallerine değil, Türkiye’deki tüm oyunculara tedarik sağlayacak şekilde kurgulandığının altını çizdi.

Sabancı’yı hayata geçirecek
Tesisin teknoloji yatırımı konusunda Almanyalı bir firmayla anlaşma sağlandı. Yer bulundu. Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet, sosyal ve yeşil alanlarıyla birlikte neredeyse 550 dönüme ulaşan bir arazi üzerine kurulacak olan dev yatırım, 150 kişiye de istihdam sağlayacak.

Yüzde yüz yerli yatırım ve üretim kaygısı
Güneş enerjisindeki yüksek maliyetler ve teknolojisinin henüz gelişiyor olması gibi nedenlerin Türkiye’nin bu alana girmesini geciktirdiğine vurgu yapan Saldanlı, “Güneş enerjisinde ARGE de çok önemli. Bereket Grubu olarak ARGE’ye de giriyoruz. Güneş üretimine girmenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Yenilebilir enerjide yerli üretim Türkiye’ye döviz sağlayacak. Bunların teçhizatını da yaparsak hem kurulumda hem de üretim safhasında yerli sermayeyle ilerlemiş oluruz” diye konuştu.

Sarayköy’ü jeotermal ile ısıtıyor
Sarayköy’ün ısınmasını sağlayan jeotermal enerji santrali de Bereket Şirketler Gurubu’na ait. Grup enerjinin bir başka ayağında, yani biogazda da çalışmalarını sürdürüyor. Denizli katı atık entegre tesisinde LFG isimli şirketin santrali, her gün yüzlerce ton atığı dönüştürerek elektrik elde ediyor.

Türkiye’nin elektriğini dağıtmaya talipler
AYDEM ile bir süredir Aydın, Denizli ve Muğla’daki 1 milyon 500 binden fazla abonenin elektrik dağıtımını gerçekleştiren Bereket Grubu, grup şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumla geçtiğimiz günlerde Gediz Elektrik yani İzmir ve Manisa’nın da elektrik dağıtımı ihalesini kazandı. 2 milyondan fazla aboneye sahip elektrik dağıtımıyla birlikte 3 milyon 500 binden fazla bir abone sayısına ulaşan Bereket Grubu, bu ihaleyle birlikte elektrik dağıtımında Türkiye’nin yüzde 8’lik bölümüne ulaştı.

Dağıtım bölgesinin elektriğini üretecekler
Bereket Grubu olarak enerji sektöründe iddialı hedeflere sahip olduklarının altını çizen Ceyhan Saldanlı, hem üretim hem de dağıtımda 5 yıl sonra Türkiye’nin yüzde 10’a ulaşmak istediklerini söyledi. Grubun, 5 yılın sonunda dağıtım işini aldığı İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla’nın ihtiyacı olan elektrik üretiminin yüzde yüzünü gerçekleştirmeyi hedeflediklerini de aktaran Saldanlı, “Biz üretim ve dağıtımda 5 yıl içinde Türkiye’nin yüzde 10’a ulaşmak istiyoruz. Toplamda Türkiye’nin dağıtıma baktığımızda yüzde 8’e ulaştık. Bu bölgedeki dağıtımı yapılan enerjinin tamamını üretir hale geleceğiz” dedi.

Çalışan sayısı 10 bine çıkacak
5 yıllık planlamaların ışığında Bereket Grubu için yüzde 300’lük bir büyüme hedefi koyduklarını dile getiren Saldanlı, “Şirket bu 5 yıl içinde yüzde 300 civarında büyüyecek” dedi.  Grup şirketlerinde şu an 4 bin kişinin çalıştığına vurgu yapan Saldanlı, 5 yılın sonunda Bereket’in çalışan sayısının 10 bine çıkacağını vurguladı.

Parasal yatırımlar 3’e katlanacak
Grubun hedefinde parasal yatırımları da 3’e katlamak yatıyor. AYDEM her yıl 140 milyon TL, Bereket Grubu ise 100 milyon dolar civarında yatırım yapıyor. Saldanlı, Gediz Enerji’nin önümüzdeki yıl yatırımının 200 milyon TL olacağını belirtirken, “Yılda 600 milyon TL’ye yaklaşan yatırımız var. Bu yatırımlarımızda 5 yılın sonunda yüzde 300 artacak”  dedi. Grup bünyesindeki şirketlerin öz kaynakları şu an için 1 milyar 5 milyon doların üzerinde. Söz konusu yatırımlarla birlikte öz kaynaklar önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde katlanacak.

İzmir’in ihalesini aldık, ertesi gün yemekte yine pırasa vardı
Ortağı Ali Yağlı ile birlikte Denizli’de Türkiye’nin enerji sektöründe zirveye oynayan bir marka yaratan Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, grubun bugünlere planlı ve gayretli çalışmayla ulaştığının altını çizdi.

“Biz her şeyi planladık. İstedik. Gayret gösterdik. Şansın da rolü var. Siz ne kadar çalışırsanız çalışın şansınız da yardım etmiyorsa olmuyor. Biz çok çalışmaya ve başarı düzeyi ve ortalamasını yüksek tutmaya çalıştık”  diyen Sadanlı, “Yaptığımız işi iyi yapmaya çalışıyoruz.

İyi yapılınca, sonuçlar da iyi olunca finans çevrelerin güveni artıyor. Güveni boşa çıkartmayınca finans konusunda sıkıntınız olmuyor” diye konuştu.

Mütevazi bir yaşam süren Saldanlı, şu ana kadar iş dünyasında elde ettikleri bütün kazanımları tekrar işin içine koymayı tercih ettiklerini söyledi. Türkiye’de gündem yaratan Gediz Enerji özelleştirmesindeki başarının yaşamlarını ne kadar değiştirdiği sorusuna ise Saldanlı, “İzmir’in ihalesini aldık, ertesi gün yemekte pırasa vardı” sözleriyle yanıt verdi. Başarılı grubun geldiği noktada iyi bir ekip çalışmasının da yattığını vurgularken, “Bireysel değil bu başarı. Ekip çok önemli. Gayretler birleşince hedeflere ulaşmak daha kolay oluyor” dedi.

“Ne siyaset ne iş finansman!.. Biz halka yakın olacağız”
Hızla büyüyen ve artık ulusal bir değer haline gelen Bereket Enerji Grubu hakkında şüphesiz en çok merak edilen konulardan biri de yönetim merkezinin Denizli’de kalıp kalmayacağı. Saldanlı, hiçbir şekilde merkezi farklı bir kente taşımayı düşünmediklerini söyledi. “Daha geçenlerde bir dostum ‘büyüdünüz Denizli’ye sığmazsanız. Finansmana yakın olacaksanız İstanbul’a, siyasete yakın olacaksanız Ankara’ya taşının’ dedi. Ama biz halka yakın olmak istiyoruz. O yüzden Denizli’den ayrılmaya niyetimiz yok” diye konuşan Saldanlı, iletişim ve ulaşımın eskisi gibi olmamasına vurgu yaparak, “Artık bunlara gerek olmadığını düşünüyorum” dedi.

Saldanlı, iş dünyasında kümelenmeyi doğru bulmadığının altını da çizerken, “Ben kümelenmenin sağlıklı olacağı kanaatinde değilim. İnsanımız her yerde var. Biz o insanlarla her yerde çalışabiliriz. Örneğin ABD’de bu kümelenme yok. Enerjide iyi olan Almanya’da da kümelenme söz konusu değil. Uçağa binince 2 saat sonra İstanbul’daki toplantı adresinde olabiliyoruz. Biz işe yakın olacağız, halka yakın olacağız dedi.

16 milyon Nijeryalıya elektrik götürecekler
Bereket Grubu geçtiğimiz yıl ilk uluslar arası deneyim için Nirjeya’da da elektrik dağıtım ihalesine girmiş, tam 16 milyon nüfusu bulunan bir bölgede konsorsiyumla ihaleyi almıştı. Nijeryalı bir yerli ortakla bu dev proje içine dahil olan Bereket Enerji, yıllardır Türkiye’de elde ettiği hizmet ve teknoloji deneyimlerini Nijerya’ya taşımayı hedefliyor. Saldanlı bu konu ile ilgili olarak, “Biz o bölgede teknik ve operasyon işlemlerinden sorumlu olacağız. O bölgelerde bizim bu güne kadar yaptığımız hizmetlerin geliştirilmesine ihtiyaç var. Deneyimlerimizi oraya taşıyacağız” diye konuştu. Saldanlı, henüz farklı bir ülkeyle ilgili yeni bir ortaklık ya da proje içinde olmadıklarını da vurgularken, “Henüz uluslar arası piyasalara ilişkin şu an yeni ortaklıklar yok. Ancak şartlara göre başka aktörlerle ortaklık yapabiliriz” dedi.

ELSAN Türkiyenin en eyisi
Saldanlıs ve Yağlı ikilisinin ilk göz ağrıları ELSAN, üretimini günümüzde de sürdürüyor. Yıllık 20 bin ton üretim kapasitesine ulaşan ELSAN bugün sektörün Türkiye’deki lideri. TÜMAŞ Mermer fabrikası da her geçen gün sektörün önemli kurumlarından biri haline geliyor. Saldanlı’ya göre, mermerle uğraşmak, sanatla uğraşmak gibi. Saldanlı, “O sektörde sanatsal yön ağır basıyor. Bize büyük bir keyif veriyor” diye konuştu.

“Sürekli tetikte ve takipteyiz”
“Dünya hareket içinde, bu hareketler bizi olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Tüm bu değişimleri analiz ediyoruz. Analizler sonucunda olumsuz etkileme olasılıklarına risk, olumlulara fırsat diyoruz” sözleriyle, aslında grup olarak hem tetikte, hem de takipte olduklarının altını çizen Saldanlı, grup olarak riskleri zamanın görüp, fırsatları kovaladıkları için başarıya ulaştıklarını vurguladı. Saldanlı,  “Önemli olan risklerden uzak durmak, fırsatları değerlendirmek. Aynı hareket hem risk yaratır hem fırsat. Risklere karşı alınabilecek önlemler, fırsatların doğru değerlendirmesi konularını ne kadar iyi bilirseniz o konuda başarılı olursunuz” diye konuştu.

Güncel kalabilmek ve zamanı yakalayabilmek için sürekli bilgilerini güncellediklerini aktaran Saldanlı, “Bu güne kadar bu yönetimi fena idare etmedik. Dünyanın geleceğinde büyük fırsatlar görüyoruz. Bunların değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İleride inşallah bu dikkatimiz sürer” dedi.

Türkiye’nin en çok danışan firmalarının başında
Bereket grubu, ulusal ve uluslar arası piyasaların doğrudan etkilediği enerjide her geçen gün büyürken, yatırımları için ulusal ve uluslar arası danışmanlık şirketleriyle yoğun mesai yapıyor. Saldanlı’ya göre, belki de Türkiye’nin en fazla danışmanlık hizmeti alan firmalarından biri Bereket Grubu. “Biz hiç kuşku yok belki de en fazla danışmanlık alan firmalardan biriyiz” diyen Saldanlı, “Yurt içi ve dışı firmalarından sürekli olarak danışmanlık hizmeti alıyoruz. Başka düşüncelerden faydalanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

GALIP DURU   -  Bağlantı 6 Ekim 2016, 11:49

Bereket boyle giderse yuzde 300 buyur ama bir gunde de cokebilir. Tum yumurtalari ayni sepete koyuyor; Nijerya riskli bir yer, Bereket’in Balkanlara yerlesmesi lazim; Avrupa topraklarinda buyumesi lazim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı