REKLAMI GEÇ

Dünya Çevre Günü kutlandı

5 Haziran Dünya Çevre Günü ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

/ DENİZLİHABER / 6 Haziran 2007 Çarşamba, 00:00

Daha sonra Beylerbeyi’ndeki Akça Makine Otomotiv San. Ve Tic A.Ş. Volvo tesislerinde tören düzenlendi. Törene Denizli Valisi Dr.Hasan Canpolat, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Vali Yardımcıları Kemal Özgün ve Hasan Kayhan, Sarayköy Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, Akça Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akça, Daire Müdürleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Ulusal Çevre Andı Denizli’li izciler tarafından okundu.

Akça Şirketler topluluğu adına konuşan Semra Akça Acar, sürdürülebilir bir yaşam için doğa ve çevrenin korunmasının önemine işaret ederek, bireylerin olduğu kadar şirketlerin de doğanın korunması konusunda üzerlerine düşeni eksiksiz yapmalarının, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak açısından önemli olduğunu söyledi.

Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, son otuz yıl içerisinde çevre ile ilgili bir çok toplantı ve konferans yapıldığını ve önemli kararlar alındığını belirterek, “Yapılan bütün toplantılar çevrenin korunmasına yönelikti. Endüstride meydana gelen gelişmeler, insanlığın rahatını sağlarken bir taraftan da çevreyi hızla kirletmektedir. Endüstri ve teknolojinin gelişmesi elbette insanlığın yararınadır. Ama bu sağlanırken çevrenin kirletilmesi önlenmeli, doğal denge bozulmamalıdır” dedi.

Belediye Başkanı Zeybekçi de kendi kuşağından ve çocukluğundan örnekler vererek yaptığı konuşmasında, son otuz kırk yıl içerisinde yaşanan çevre felaketlerinin tüm dünyayı bir felaketin eşiğine getirdiğini ve artık dünyada yaşamanın daha da zorlaştığını belirterek, “ Biz çok şanslı bir nesiliz. Benim çocukluğumda köyümde kartallar vardı, leylekler vardı. Bahar aylarında mantar toplardık. Artık şimdi kartallar uçmuyor, leylekler gelmiyor. Doğanın dengesi çok bozuldu. Gezdiğim bir çok ülkede de aynı manzara ile karşılaştım. Bu durum gelecek nesiller için hiç iyi bir durum değil ve o nesillere çok bedel ödetecek. Ülkemizin ve Denizli’mizin kaynaklarına artık sahip çıkalım ve doğayı katletmeyi engelleyelim. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak biz büyüklere düşüyor. Doğaya yapılan her türlü haksızlıktan bir an önce dönmeliyiz. Dünyamızı yaşanmaz hale getirmek hiç kimsenin hakkı değil. Yaptığımız arıtma tesisi sayesinde artık Denizli’nin atık suları çok büyük bir oranda arıtılarak Menderes’e karışıyor. Bunu daha da geliştirerek Denizli’nin atık sularının tamamını çok daha iyi arıtarak doğaya salacağız. Artık Geleceğimizi kirletmek istemiyoruz” dedi.

Vali Hasan Canpolat, insanoğlunun son elli yılda doğayı çok tahrip ettiğini ama artık bunun bilincine vardığını ve yapılan tahribatların düzeltilmesi yönünde çalışmalar yaptığını belirterek, “ Kaynaklar sınırlı ihtiyaçlar sınırsızdır denir. Artık bunun tersine çevirmemiz lazım. İnsanoğlunun ihtiyaçları sınırlandırılmak zorunda. Dünya yüzünde dünyayı kirleten tek canlı insanoğlu. Bu özelliğimizi sınırlandırmazsak, doğa insanlığın sonunu getirecek. Eşiğinde bulunduğumuz küresel felaket, çok hızlı bir şekilde ilerliyor. İçinde bulunduğumuz Ege bölgesi bu yıl geçen yıla nazaran %50 oranında az yağış aldı. Bu belki de gelecek yıllarda artarak sürecek. Artık insanlık doğaya ve onun kirletilmemesine dikkat etmek zorunda. İnsanlık doğayı kirleten fosil yakıtlardan temiz ve yenilenebilir enerjiye yönelmek zorunda. Rüzgar, Güneş, Jeotermal ve hidroelektrik enerjisi doğayı kirletmeyen ve yenilenebilir enerji kaynakları. Eğer bu enerji kaynaklarını kullanırsak hem daha ucuza mal ederiz hem de doğayı kirletmemiş oluruz” dedi.

Denizli’de kirliliğin önlenmesi, doğanın tahrip edilmemesi konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Vali Canpolat, “ Denizli’de kirliliğin önlenmesi için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bir çevre planı yaparak bütün sektörlerin bu plan çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacağız. Bu plan çevrenin kirletilmesinin önüne geçilmesi açısından çok önemli. Bunun yanında şehrimizde doğalgazın gittiği yerlerde doğalgaz kullanılması zorunlu. Vatandaşlarımızın bunu bilmelerini istiyorum. Büyük Menderes’in kirletilmesinin önlenmesi için Menderes Havzası Birliği’ni kuruyoruz. Bu Menderes konusunda bir duyarlılık yaratacak ve Menderes nehri temizlenecek. Menderes bu bölgenin can damarı olan bir nehir. Ayrıca bütün ilimizin toprak haritasını çıkartarak toprağın kirletilmesini de engelleyeceğiz. Denizli’deki gençlerimizi ve çocuklarımızı çevre konusunda iyi bir şekilde bilinçlendirirsek, bu nesillerle çevre konusundaki amacımıza ulaşırız” dedi.

Konuşmaların ardından Esman Doğan Demircioğlu 3-F sınıfı öğrencileri çevre konusunu ele alan bir besteyi seslendirdiler ve çevre konulu bir skeç sundular. Öğrencilere çevre konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Zeybekçi tarafından plaket verildi.

Vali Canpolat da çevre ve çevrenin korunması konusunda yaptıkları çalışmalar nedeniyle Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Vali Yardımcısı Kemal Özgün, Yusuf Ziya Bekiroğlu (Denizli Çimento Sanayi), Nergül Atik (Çev-Sa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım), Mehmet Ecirli, Erol Akça (Akça Şirketler Topluluğu), Tarık Kumral’a plaket verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı