45 yıllık Keskin dönemi sona erdi
Adnan Keskin… Her ne kadar desteklediği isimler şu ana kadar birçok kez kaybetmişse de O, girdiği hiçbir parti içi yarışta yenilmedi. Ta ki Pazar gününe kadar. Kurt siyasetçinin, 1970’lerin ve 30’lu yaşlarının en başında CHP İl Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla başlayan Denizli’nin yaklaşık 45 yıllık Keskin dönemi, ön seçim sandığıyla son buldu. 5 dönem vekillik, genel sekterlik, genel başkan yardımcılığı ve bakanlık gibi çok önemli görevlerde bulunan Keskin’in örgütlü mücadelesinin sonunu, örgütün kararı belirledi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2015 Pazartesi, 16:00
Siyasete 1960’lı yıllarda memleketi Çivril’de başladı.. Şahin siyaseti, sert üslubu ve örgütle kurduğu sıkı bağ, O’nu çok kısa süre içinde Denizli İl Başkanlığı’na hemen ardından milletvekilliğine çok geçmeden Türkiye’nin sosyal demokrat hareketinin en önemli isimlerinden biri haline getirdi. CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Denizli örgütünün büyük desteğini alarak başladığı ulusal siyaset koşusunda, örgütünden deyim yerindeyse kırmızı kart görerek sonlandırmak durumunda kaldı. Yıllar sonra ön seçimle tekrar aktif siyasete dönme kararı aldığı 2011’de ön seçim sandığından ilk sırada çıkan Keskin, 4 yıl sonra listenin son sırasına düştü.
Daha önce beş kez milletvekili seçilen Keskin, gediklisi olduğu parlamentoya bir dönem daha gitmek için girdiği ön seçim yarışında ancak 2 bin 869 oy alabildi. Kendi ilçesi Çivril’de bile 476 oyla dördüncü sırada kalan Keskin, böylece girdiği ön seçim yarışlarında ilk kez kaybedenler arasında yer aldı.
1977’DE MİLLETVEKİLİ OLDU
Genç yaşta politikada sivrilen Keskin, 1942 Çivril doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin bitiren Keskin, CHP’de birçok kademede görev aldıktan sonra İl Başkanı oldu. 1977 genel seçiminde, henüz 35 yaşındayken milletvekili seçildi. Ancak, 12 Eylül 1980 darbesiyle 16. dönemi tamamlayamadan siyasi yasaklılar arasına girdi.
SODEP İL BAŞKANLIĞI, YENİDEN MİLLETVEKİLLİĞİ
Siyasi yasakların kalkmasının ardından Erdal İnönü liderliğindeki SODEP İl Başkanı olan Keskin, daha sonra SODEP ile HP’nin birleşmesi sonucu kurulan SHP’de yer aldı.1987 seçimlerinde de milletvekili oldu.
BAYKAL İLE YOL ARKADAŞLIĞI
SHP’de Deniz Baykal ile birlikte hareket eden ve İnönü’ye karşı bayrak açan grupta yer alan Keskin, PM Üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Baykal’ın sağ kolu olarak gösterilen Keskin 1991’de üçüncü kez milletvekili seçildi.
CHP’NİN GENEL SEKRETERİ OLDU
1992’de CHP’nin yeniden açılmasıyla da Deniz Baykal ile birlikte eski yuvasına dönenler arasında yer aldı. SHP-CHP birleşmesinde aktif rol alan Keskin, 1995 genel seçiminde yeniden milletvekili seçildi. 1995-1999 yılları arasında CHP Genel Sekreterliği yaptı. Bu dönemde örgütler üzerindeki etkisiyle Baykal’ın SHP kökenliler ile girdiği mücadeleyi kazanmasını sağladı.
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI
Baykal ile yakınlığı, DYP lideri Tansu Çiller’in başbakanlığındaki 52. hükümete Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak girmesini sağladı. Keskin, 30 Ekim 1995 ile 6 Mart 1996 tarihleri arasında bakanlık görevinde bulundu.
BAYKAL’LA AYRILIK, VEKİLLİĞE 3 DÖNEM VEDA
1999 genel seçiminde CHP’nin yüzde 10 barajını aşamayıp meclis dışında kalmasıyla CHP içinde başlayan kavga, yıllarca kol kola yürüyen Baykal ile Keskin’in yollarını ayırdı. Bir daha da bir araya gelmediler. Bu ayrışma nedeniyle genel başkan olduğu süreçte Baykal, Keskin’e milletvekilliği vizesi vermedi.
İŞ BANKASI YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ
Aktif siyasetten uzak kalan Adnan Keskin, eski lideri ile aralarındaki buzların erimesi sonucu 2007 yılında CHP kontenjanından İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğine getirildi. Bu görevi 2011 genel seçimine kadar sürdürdü.
KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDUĞU SEÇİM
Kaset olayının ardından Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan ayrılmasıyla Adnan Keskin’e bir kez daha siyasete dönüş yolu açıldı. Denizli’de yapılan ön seçime giren Keskin, en fazla oyu alarak birinci sırayı elde etti. Haziran-2011 seçiminde de beşinci kez milletvekili seçildi.
ÖNCE DANIŞMAN, ARDINDAN 2. ADAM
Keskin’in yeniden milletvekili seçilmesi “küllerinden yeniden doğdu” şeklinde yorumlanırken, kısa sürede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun güvenini kazandı. Önce Kılıçdaroğlu’na danışman oldu. Temmuz 2012’de yapılan CHP Kurultayı’nda ise en fazla oyu alarak Parti Meclisi’ne girdi. Bu sonuç O’nu, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına taşıdı ve 1995-1999 döneminden sonra bir kez daha partinin “2. Adam” konumuna yükseldi.
YEREL SEÇİM YENİLGİSİYLE GÖZDEN DÜŞTÜ
Mustafa Sarıgül’ün yeniden CHP’ye dönmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesinde etkili olan, ayrıca Türkiye genelinde belediye başkan adaylarını belirleyen beşli komisyonda görev alan Keskin, 30 Mart yerel seçimlerindeki başarısızlığın faturasını Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’ndan alınmasıyla ödedi.
PM’YE ADAY OLMADI
Partinin son yapılan olağanüstü kurultayında da Parti Meclisi’ne aday olmayan, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı adayı gösterilmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Keskin’in siyasi kariyerindeki düşüşü hızlandı.
KAYBETMENİN FİNALİ ÖN SEÇİMDE YAŞANDI
Yıllarını siyasete veren, sosyal demokrat hareketin önde gelen isimleri arasına giren Adnan Keskin, hızlı düşüşün finalini 29 Mart Pazar günü yapılan ön seçimle yaptı. Çok değil daha dört yıl önce ön seçim sandığından çıkarak üç dönem uzak kaldığı siyasete hızlı dönüş yapan Keskin, Denizli’de yedi milletvekili adayın belirlendiği ön seçimde, aldığı 2 bin 869 oyla 7. sırada kendisine yer bulabildi.
Kendi ilçesi Çivril’de bile 476 oyla ancak dördüncü sırada yer alabilen Adnan Keskin, il genelinde 2 bin 869 oyla kendisine, ancak son sıralarda yer bulabildi. Keskin’in ön seçim yenilgisinin ardından nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.
Yorumlar
Keskin, Baykal, Sav … ; artık yeter yav.