REKLAMI GEÇ

Anketler doğru mu?

Geçtiğimiz günlerde bir firma tarafından yapılan son seçim anketlerinden bir tanesini, (hemen hemen bütün siyasi partilerin güvendikleri anket firmasının) Türkiye genelinde yapmış olduğu anketin sonuçlarını – anketlere inanmasam da- vermeye çalıştım. Bu firma, olmadık zamanlarda ve durduğu yerde anket yapan ve sanırım biraz da maddi kaygıları ön plana alarak sık sık Türkiye gündemine oturmak için çabalıyor. Ulusal bazı kanallarımız da bu anket firmasının yaptıklarını…

/ DENİZLİHABER / 1 Şubat 2010 Pazartesi, 22:45

Geçtiğimiz günlerde bir firma tarafından yapılan son seçim anketlerinden bir tanesini, (hemen hemen bütün siyasi partilerin güvendikleri anket firmasının) Türkiye genelinde yapmış olduğu anketin sonuçlarını – anketlere inanmasam da- vermeye çalıştım.
Bu firma, olmadık zamanlarda ve durduğu yerde anket yapan ve sanırım biraz da maddi kaygıları ön plana alarak sık sık Türkiye gündemine oturmak için çabalıyor. Ulusal bazı kanallarımız da bu anket firmasının yaptıklarını zaman zaman yayınlayarak, kamuoyunun yönlendirilmesine çanak tutuyorlar.

Ama anket şirketlerinin ardı ardına yaptıkları bu anketlerden bir tanesinin Denizli ile ilgili olan bölümüne baktım. İlimizde -Denizli’nin ne kadar nabzını tutar bilemiyorum- 279 kişi ile konuşmuşlar. Çok enteresan ve bir o kadar da çok ilginç sonuçlar ortaya çıkmış.
Ben sonuçların ham konumlarına göz gezdirdiğimde ağzım açık kaldı. Çünkü Denizli bazında yapılan anketler ile yayınlanan anketler hiç mi hiç birbirini tutmuyor. Yani sonuçlar açıklandığı gibi değil. Belki de, tüm illerin verileri toplandıktan sonra ortaya çıkan son neticeyi açıklıyor olabilirler. Ya da, fısıltı gazetelerinden duyduğumuz kadarı ile, “parayı veren, anketi yaptıran siyasi partimizin ön plana çıkarılması için verilerde son yönlendirme yapılmış olabilir.
Tam bilemiyorum….

İlimizde, anket yapılan kişilere sorulan;
“Bugün seçim olsa kime oy verirdiniz? Neden? (parti ismi gözetmeksizin 14 milletvekili adayı sıralanmış ve sorulmuş) Bugün seçim olsa hangisinin Denizli milletvekili olmasını istersiniz? Ve Neden?” soruları çok dikkatimi çekti.
Bu soruların sonuçlarında AKP yüzde 28, MHP yüzde 22, CHP yüzde 19 ve diğerleri ise (kararsızlar dahil) yüzde 31 oranında çıkmış. Ama yüzde 31’lik oran içinde DP, TP, TDH ve BBP başta olmak üzere irili ufaklı bütün siyasi partilerimiz sıralanmış. Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Hareketi ve Abdullatif Şener’in Türkiye Partisi ise, yüzde 31’lık bölüm içersinde yüzde 5 ve yüzde 8 ile dikkatleri çekiyor. DP’de yüzde 31’lik bölüm içersinde yüzde 6 gibi bir oranla yerini almış.

Bu üç siyasi hareket, biliyorsunuz yeniden yapılanma sürecinde olduklarından anket yönetimi tarafından ciddiye alınmıyor olsa ki; anketin “diğer” bölümünde yer alıyor. Tabi, anket sonuçları yayınlanınca bunlar dışarıya çıkartılıyor ama, neye göre çıkartılıyor bilemiyorum.

Bana göre, son ekonomik kriz, açılımın yanlış olması ve Ergenekon meselelerinden dolayı AKP iktidarına, CHP ve MHP’ye kırgın, küskün ve kızgın olan Türk Milleti, yeni arayışların içersine girmiş bulunuyor. (Bu kez, Recep Tayip Erdoğan’ın alternatifi yok) söylemleri de tutmuyor.
İşte bu aşamada, ANAP ile birleşmesi ile güçlenen ve tekrar tabana inmeye başlayan DP, AKP içinde üçüncü adam durumunda olan ve partisinin iktidarı kaçınılmaz iken aniden istifa ederek Türkiye Partisi’ni kuran Abdullatif Şener ile Türk solunda aksamaların ve lider sultasının olmasından dert yanarak, solu iktidar yapmak için harekete geçen Mustafa Sarıgül’ün değişim hareketi gerçekten beklenilenden fazla ilgi gördü. Bu siyasi partileri görmemezlikten gelmek abesle iştigaldir.

14 ünlü siyasetçimizin sıralandığı “Kimi Denizli Milletvekili görmek istiyorsunuz” sorusunda, ilimizde başarılı işlere imza atmış, partisinin yük akı olmuş bir siyasetçimizin milletvekili sıralamasında yüzde 65 ile birinci sırada olmasının yegane sebebinin “Başımızdan gitsin de, nereye giderse gitsin” anlamında; oy verenlerin yüzde 87’nin oyunu alması bana çok manidar geldi. Denizli tarihinde ikinci kez olan bu iş, insanların yaptıkları işlerin hiç öneminin olmadığını da gösteriyor.

Kısaca; yapılan anketlerin sonuçları öylesine birbirinden farklı ki, hangisine inanacağımızı bilemiyorum. Gerçekler farklı, açıklanan sonuçlar farklı…
Bu konu da yorumu yine siz değerli okuyucularıma bırakıyorum..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı