REKLAMI GEÇ

Atıklar koyunları öldürdü iddiası

Atıklar koyunları öldürdü iddiası

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Akalan Beldesi’nde Başbakan Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Aynes Süt ve Yem Fabrikasının, atıkları ile çevre katliamı yarattığı iddia edildi.

/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2009 Perşembe, 19:28

Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ne bağlı Akalan Beldesi yakınlarında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı, süt ve yem fabrikası olan Aynes Süt Ürünleri ile Ayyem Yem Fabrikası’nın, Yumrutaş Beldesi’nde bıraktığı kimyasal atıkların, çiftçiye ve doğaya zarar verdiği iddia edildi. Geçen seneden buyana traktörler ve kepçelerle kimyasal atıkların şahış arazilerine, bir boruyla ise Dalaman Çayı’na bırakıldığını iddia eden çiftçiler, atıkları yalayan birçok havyan ile ağaçların ve tarım arazilerinde bulunan mahsullerin zarar gördüğünü iddia ettiler. 6 koyunun öldüğünü ve iki koyunun ise hastalığa yakalandığını söyleyen Çoban Şaban Erdoğan, Aynes’ten gelen atıkların kendisini perişan ettiğini söyledi. Her gün ölü koyun topladıklarını belirten Şaban Erdoğan, “Başbakan burayı açtı. İyi de yaptı. Biz iş gelecek derken dert geldi. Koyunlarımız buralarda telef oluyor” dedi. < ?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

Arazi sahibi Ferhat Yurtsev ise, kimyasal atıkların tarlalara döküldüğünü ve boruyla da Dalaman Çayı’na gittiğini belirterek, “İnsan sağlığını, hayvan ve doğa sağlığını tehdit ediyor böyle şeyler. Arazimize ne kavun karpuz ekebiliyoruz ne de kiraya verebiliyoruz. Bizim arazimizi resmen işgal etmişler. Şikayetçiyiz” diye konuştu.

Acıpayam Muhtarlar Derneği eski Başkanı Ali Gökçen ise, kendi arazisine tıbbi atıkların döküldüğünü bir yıldır söylemesine karşın, kimsenin aldırmadığını dile getirdi. Ali Gökçen, “Kimyasal atıkları döküyorlar. Kaymakamdan belediye başkanına, İnsan Hakları Mahkemesi’nden TBMM’ye, hatta yeni Bakan Selma Aliye Kavaf’a bile söyledim. Ancak kimse aldırış etmiyor. Aynes’i AKP iktidarı açtı diye kimsenin sesi çıkmıyor. Akalan eski Belediye Başkanı Muzaffer Yılmaz ve muhtar, ‘Kimyasal atıklar boşaltılmıyor ve Dalaman Çayı temiz’ diye imza atmış. Bunlar nasıl uyuyorlar merak ediyorum. Çiftçiyi öyle korkutmuşlar ki, çiftçi kirli gördüğü suya kirli diyemiyor. Savcılığa bu konuda da suç duyurusunda bulundum. Geçen sene balıklar zehirlendi hala da zehirleniyor. Birileri buna dur desin. Dalaman Çayı’ndan 18 köy su alıyor. İçme suyu olarak kullanmasalar bile tarla suyu olarak kullanıyorlar ve mahsul elde edemiyorlar. Etseler bile bu zehirli mahsuller halde ya da pazarlarda satılıyor. Kimse buradan gelen malları almasın. Havuç, turp, sebze ve meyve. Bunların hesabını kim verecek merak ediyorum. Tüyü bitmemiş çocuğumun hakkını bunlara yedirtmem. Şirketin arıtma tesis var, çok masraflı diye çalıştırmıyorlar” dedi.

Denizli Valiliği, İl Çevre Müdürlüğü, Acıpayam Kaymakamlığı ve Acıpayam Jandarma Karakol Komutanlığı’na dilekçeyle başvuran ve aynı zamanda TBBM’ye kadar şikayet dilekçesini gönderen Ali Gökçen, Acıpayam Jandarma Karakol Komutanlığı’na da şikayette bulunduğunu ancak sadece tutanak tuttuklarını belirtti. Gökçen, “Onlar sabah tutanak tutuyor. Aynes gece atıklarını bırakıyor. Bu nasıl iş, adalet?” dedi.

Yumrutaş Belediye Başkanı AKP’li Muzaffer Yılmaz, katı atıkların tarım arazisine dökülmesi konusunda bilgisinin olmadığını iddia ederken, Acıpayam Kaymakamı Numan Hatipoğlu, kendilerine yazılı şikayette bulunulması üzerine jandarmanın harekete geçerek söz konusu arazide tutanak tuttuğunu söyledi. Hatipoğlu, “Jandarmanın tuttuğu tutanak İl Çevre Müdürlüğü’ne gönderildi. Bundan sonraki aşamada İl Çevre Müdürlüğü gerekli yasal işlemleri yapacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı