REKLAMI GEÇ

Baraj tehditi altında ve artık nesli tükenmek üzere…

Baraj tehditi altında ve artık nesli tükenmek üzere…

Dünyada sadece Denizli’nin Acıpayam İlçesi’nin Karaismailler ve Suçatı Köyleri’nin arasında yetişiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ekim 2018 Salı, 09:54

Seçmen Çakşırı bölgeye özel endemik bir bitki. Yapılan baraj çalışmaları neslini tehdit ediyor. PAÜ nadir endemik bitkiyi kurtarmak ve neslini sürdürebilmek için başlatılan çalışmalara hız verdi.

Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Seçmen Çakşırı Tür Eylem Planı Çalıştayı” nda, Seçmen Çakşırı hakkında bilgi verildi. Çalıştayda Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol ve Öğretim Görevlisi Dr. Volkan Eroğlu; Seçmen Çakşırı için gerçekleştirdikleri tür eylem planını, bitki türünün özellikleri ve hikâyesi hakkında detaylı bilgi verdi.

Seçmen Çakşırı’nın nesli tehdit altında olduğunu ve sadece Denizli’de yetişen endemik bir bitki türü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gürkan Semiz, bitki türü için hazırladıkları tür eylem planı hakkındaki detayları şu şekilde paylaştı: ‘‘Denizli’nin Acıpayam İlçesi’nin Karaismailler ve Suçatı Köyleri arasında yetişen bu bitki türünün önümüzdeki zamanlarda bu alanda yapılacak olan barajın yataklarında sular altında kalacak olup, bitki türünün nesli bu açıdan ciddi tehdit altındadır. Bu sebeple Tarım Orman Bakanlığı V. Bölge Şube Müdürlüğü’nün verdiği destek ile Ekimiaozcan-secmenii adı verilen bu türün korunması adına geliştirdiğimiz eylem planı ile bitkinin neslinin tükenmemesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Barajın yapılacağı alan muhtemelen sular altında kalacak”

2018 yılının Nisan ayından bu yana proje çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gürkan Semiz, “Seçmen Çakşırı bitkisi dünyada sadece Denizli’nin bu bölgesinde yetişen bir tür, bu proje ile birlikte bu sahada Dalaman Çayı’nın kenarındaki vadilerdeki tüm yamaçları diğer proje ortaklarımızla birlikte taradık. Bu bitkinin popülâsyonunun sadece bu alandaki diğer bölgelerde de yetiştirilebileceği alanlar bulabildik. Bu türü korumak için 2019-2023 yılları arasında sürecek olan beş yıllık eylem planı ile türün devamını sağlamaya çalışacağız. Projeyi destekleyen başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere, V. Denizli Şube Müdürlüğü’müze ve bize destek veren Pamukkale Üniversitesi Yönetimi’ne çok teşekkür ediyoruz. Hangi faaliyetlerde bulunmalı, hangi paydaşlar bize destek olabilir, hangi kurumlar bu konuda paydaş olabilir gibi konularda çeşitli toplantılar yapmaktayız” dedi.

Diğer taraftan ilk toplantının Pamukkale Üniversitesi’ne gerçekleştirildiğini ve ikincisin de ise bütün kamu kurumlarının temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını da kaydeden Prof. Dr. Gürkan Semiz, toplantıda bu gibi türlere ait doğal popülâsyonların nasıl korunacağı, türlerin korunması için hangi stratejilerin geliştirilmesi gerektiği, hangi kurumların paydaş olarak destek sağlayabileceği, sahada yapılacak olan herhangi bir antropojenik (insan etkisi ile) yapılacak faaliyette kurumlar arası iş birliğinin nasıl sağlanacağı gibi konulara yer verileceğini belirtip, Seçmen Çakşırını kurtarmak için operasyona başlayacaklarını dile getirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı