“Beş yaşındaki çocuklar riske atılıyor”

2012–2013 eğitim öğretim yılı başladı. 17 milyon öğrenci ders başı yaptı. Okul öncesi eğitimin yok sayıldığını iddia eden Eğitim İş Denizli Şube Sekreteri Gökhan Okulu ise “5 yaşındaki çocuklar kalabalık sınıflarda riske atılıyor” dedi.
/ DENİZLİHABER / 17 Eylül 2012 Pazartesi, 15:51
2012-2013 Eğitim yılının başlamasıyla bu yıl yürürlüğe giren eğitim sisteminin, eğitim ve bilim çalışanlarının sorunları ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Eğitim İş Denizli Şube Sekreteri Gökhan Okulu “4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya konulmasıyla birlikte bugün içinden çıkılamaz hale getirilmiştir” dedi. Yeni dönem eğitim sisteminin bilim insanlarının ve eğitim örgütlerinin uyarıları dikkate alınmadan, yeterli hazırlık ve altyapı çalışmaları yapılmadan uygulamaya geçildiğinin altını çizen Okulu “İleri sürülen bütün itirazların AKP Hükümetince yok sayılması ve tamamen ideolojik hedefler doğrultusunda hareket edilmesi, yeni eğitim sisteminin uygulaması aşamasında birçok sorunu beraberinde getirmiştir. 4+4+4 eğitim sistemi ile 8 yıllık temel eğitim 4 yıla indirilmiş, kız çocuklarının, yoksul çocukların, köy çocuklarının ve engelli çocukların üst öğrenime devam etme olanakları ortadan kaldırılmıştır. Uygulama, çocuk işçiliğini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve ayrımcılığı, sınıfsal ayrışmayı, köy-kent kutuplaşmasını teşvik etmekte, çocukların toplumsallaşarak gelişiminin önünü kapatmaktadır” diye konuştu.
Okul öncesi eğitim yok sayıldı
Zorunlu ilköğretime başlama yaşının bir yıl öne alınmasının, çocukların gelişim ve eğitimine ilişkin bilimsel verilere uygun olmadığını iddia eden Okulu “MEB’in 2010-2014 Stratejik Planı’nda hedef, “Okul öncesi eğitimde yüzde 33 olan net okullaşma oranını dezavantajlı çocukları gözeterek plan dönemi sonuna kadar yüzde 70’in üstüne çıkarmak” şeklinde belirlenmesine rağmen, yapılan yasal değişliklerle okul öncesi eğitim yok sayılmıştır.Açıklanan müfredat programına göre dört yıllık ilk bölüm fiili olarak üç yıla indirilmiş olmaktadır” diye konuştu.
Okulu “Anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayacak olan çocuklar yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadığından ilköğretimde sunulan becerileri edinemezler. Bu yaş çocuklarının önemli bir bölümünün henüz tuvalet alışkanlığı kazanmamış, kural algısı oluşmamış, kalem tutma becerisi edinmemiş, oyun çağındaki çocuklardan oluştuğunu defalarca belirttik. Ancak, eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların bu yöndeki uyarılarına kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, 66-71 aylık 600 bin çocuğu otomatik olarak ilkokula kaydetmiştir. Böylece çocuklarımız, renkli ve eğlenceli anaokulu yerine yoğun müfredatlı, kalabalık sınıflara mahkûm edilmektedir. 5 yaşındaki çocuklar kalabalık sınıflarda riske atılıyor” dedi.