REKLAMI GEÇ

Acıpayam’da esrarengiz patlama

Acıpayam’da esrarengiz patlama

Acıpayam’ın Yazır Mahallesi’nde sabah erken saatlerde meydana gelen şiddetli patlama vatandaşları uykusundan uyandırdı. Mahallede panik yaratan patlamanın kaynağı bulunamadı, akıllara yine sonik patlama ihtimalini getirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Nisan 2019 Pazar, 12:11

Acıpayam’ın Yazır Mahallesi’nde vatandaşlar yataklarından saat 07.37’de meydana gelen şiddetli bir patlamayla kalktı.

Vatandaşlar yerin altından geldiğini düşündüğü patlama nedeniyle büyük panik yaşadı, herkes evlerinden çıkarak patlamanın nedenini öğrenmeye çalıştı.

Ancak, yalnızca Yazır Mahallesi’nde duyulan, yakın yerleşim yerleri Dodurga ve Kumafşarı gibi mahallelerde fark edilmeyen patlamanın nedeni anlaşılamadı.

SONİK PATLAMA MI?
Acıpayam’daki patlama sesi, akıllara 28 Mart Perşembe günü Çal’da meydana gelen benzer bir olayı getirdi. Burada da çok şiddetli bir patlama sesi duyulmuş, kısa süre sonra buna yüksek hızla alçaktan uzan bir jetin yarattığı sonik patlamanın neden olduğu ortaya çıkmıştı.

SONİK PATLAMALAR NEDİR?
Sonic patlama, jet uçaklarının ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir durum. Uçaklar hareket halinde iken genişleyen küresel ses dalgaları oluşur. Uçak bu hıza ulaştığı anda sesle aynı hızda ilerlediği için ses duvarının da tam sonuna dayanmış olur ve oluşan tüm dalgaları da önüne katar. Bu dalgalar moleküller üzerinde titreşim etkisi yarattığından, üst üste binmiş ses dalgalarının titreşim etkisi de katlanmış olur, aynı zamanda yüksek basınca sahip bir hava duvarı da ortaya çıkar. Jetler bu duvarı delip ses hızını aşarlar, bu sırada da ortaya müthiş bir gürültü çıkar. Eğer bu olay yükseklerde gerçekleşiyorsa, şok dalgası yere ulaşamayacağından bir şey duyulmaz. Olay yere yakınsa kulakları sağır edebilecek derecede güçlü bir gürültü duyulur, hatta dalgaların titreşim etkileri nedeniyle şiddetli şekilde sarsılırız. Jetler, alçak uçuş yaptığında sonic patlama sesi de geniş bir alanda hissedilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı