REKLAMI GEÇ

Merkez Efendi’nin izini sürüyorlar

Merkez Efendi’nin izini sürüyorlar

Denizli’nin Buldan İlçesi’nin tarihi ve kültür değerlerini tanıtmak amacıyla kurulan Buldan Platformu, hekimliği ile ünlü ve mesir macununun mucidi Merkez Efendi’nin izini sürüyor. Buldan’ın Sarımahmutlu Köyü’nde doğan Merkez Efendi’nin dünyaya geldiği evi arayan Platform Üyeleri, eğer yerini bulurlarsa aslına uygun olarak yeniden inşa edip ziyarete açacaklar.

/ DENİZLİHABER / 9 Ağustos 2013 Cuma, 10:15

Buldan’ın yetiştirdiği iş, bürokrasi, bilim ve sanat dünyasından birçok ismin bir araya gelerek kurduğu Buldan Platformu, ilçenin kaderini değiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İlçenin binlerce yıllık farklı tarih, sanat ve kültürel zenginliklerinin dünyaya tanıtımı ve teşhir ederek, Buldan’ın kaderini değiştirip, geleceğini etkileyecek proje üreten Buldan Platformu, şimdi de Merkez Efendi’nin izini sürüyor.

“MERKEZ EFENDİ’NİN DOĞDUĞU EVİ BULACAĞIZ”
Buldan İlçesi’nin Sarımahmutlu Köyü’nde doğan ve ilk tahsilini Denizli’de tamamlayan, hekimliği ile ünlenen Merkez Efendi’nin doğduğu evi araştırdıklarını söyleyen Buldan Platformu Onursal Başkanı Eczacı Atilla Sayıner, “PAÜ’de öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Göçgün’ün başkanlığında Buldan’da çalışma başlattık. Sarımahmutlu Köyü’nde doğduğu evin yerini bulacağız. Aslına uygun olarak yeniden inşa edip ziyarete açmak istiyoruz” dedi.

BULDAN DIŞINDA HER İL SAHİPLENDİ
Merkez Efendi’nin Buldan’da doğmasına rağmen sahip çıkılamadığını dile getiren Sayıner, “Bugün Denizli’de Merkez Efendi adına okul, cadde ve hatta yeni kurulan bir ilçe var. Aynı şekilde Manisa’da Mesir macunu etkinlikleri ve Devlet Hastanesi’ne ismi verilerek sahiplenilmiş. Yine Zeytinburnu Belediyesi ile Denizli Belediyesi’nin düzenlediği Merkezefendi Tıp Bayramı ile anılıyor. Hatta Uşak’ta doğduğu bile söyleniyor. Ancak, Merkez Efendi, Buldan’ın Sarımahmutlu Köyü’nde doğmuştur. Bizim bunu tüm dünyaya duyurmamız gerekiyor. Prof. Dr. Önder Göçgün başkanlığında oluşturulacak bir ekip tarafından araştırma çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

MERKEZ EFENDİ KİMDİR?
Asıl adı Muslihiddin Efendi olan Merkez Efendi, 1460 yılında Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Sarımahmutlu köyünde dünyaya gelmiştir.. Ailesinin Selçuklu Germiyanoğullarının bir koluna bağlı olduğu tahmin edilmektedir. İlk tahsilini babası Hafız Mustafa Efendinin yanında görmüştür. Sonra babasının yakın dostu olan alim zat Hızır Ahmet Paşa’dan ders almak için Bursa’ya gitmiştir. Bursa’da ilk medrese öğrenimine başlamış ve bitirince de o zamanların rağbet gören üst düzey ilim merkezi olan İstanbul Fatih Medresesine kayıt yaptırmıştır.

Fatih Medresesinden müderris (bugünkü profesör) ünvanı alarak mezun olur. Daha sonra ise İstanbul ve civarında talebe yetiştirmeye devam etmiştir.
1523 yılında Manisa’ya bu vazife için tayin edilen Merkez Efendi, Manisa’ya yerleşir. Burada yerli halkın sorunlarıyla ilgilenen Merkez Efendi, Hasta olanlar için çeşitli otlardan ilaçlar yaparak onları iyileştirir. 1526 yılında Merkez Efendinin talebi üzerine saraydan ödenek gönderilerek bugünkü Bimerhane’ni Darüşşifa’nın bir kısmı yapılır.
Zannedilenin aksine burası sadece akıl hastanesi olarak değil, her çeşit hastalığın tedavi edildiği tam teşekküllü bir hastane olarak hizmet vermiştir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı