“Sorular yanıtsız kaldı”

Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Aydın, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dershaneler ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Aydın, cevap bekleyen soruları da sıraladı.
/ DENİZLİHABER / 5 Eylül 2013 Perşembe, 16:37
Denizli Dershanecileri ve eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) üyeleri, Denizli Gazeteciler cemiyati Basın Merkezi’nde toplantı düzenledi.
DEYDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Denizli Çözüm Dergisi Dershanesi Kurucu Müdürü Gökhan Aydın, Seviye Dershanesi Kurucusu Mahmut Çatlık, Körfez Dershanesi Genel Müdürü İdris Albayrak, Uğur Dershaneleri Üniversite Hazırlık Şube Müdürü Ersan Köse ile Sınav Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Tosun’un katıldığı toplantıda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dershaneler ile ilgili açıklamalarına cevap verdi. Aydın ayrıca, Bakan Avcı’nın gündemde olan birçok soruyu da yanıtsız bıraktığı ileri sürüldü.
“HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
DEYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Aydın, üyeleri adına yaptığı açıklamada, “ Bugün burada ülkemizin eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri anlatmak istiyoruz. Amacımız kamuoyunu doğru bir şekilde sizlerin aracılığı ile aydınlatmaktır. Bilindiği gibi DEYDER (Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği) olarak şehrimizde eğitim ile ilgili her türlü projelerde yer almaya çalıştık ve Denizli’mize yakışır bir şekilde hizmet ettik ve etmeye devam edeceğiz” dedi.
“ÖDÜLE HAK EDİYORUZ”
Dershanelerin desteklenmesini, sektörün düzenlenmesine ihtiyacı olduğunu, vurgulayan Aydın, “Öğrencilerimize daha güzel hizmet nasıl olur konusunda hep daha iyinin aranması gerektiğini de söyledik. Çünkü bizler ciddi bir istihdam kaynağıyız. Bugün resmi rakamlar göstermektedir ki 100 bine yakın dershanelerde çalışan bulunmaktadır. Ciddi olarak fırsat eşitliği sağlıyoruz. Dershanelerin bir sebep değil bir sonuç olduğunu da hepimiz biliyoruz. Ve kimse zorla dershanelere gelmemektedir. Tüm gelişmiş demokratik ülkelerde buna benzeyen yapıları görürsünüz. Yine tekrar ediyorum ki işini iyi yapan dershaneler devlet tarafından desteklenmelidir. İstihdam sağladığı içinde bizleri ödüllendirmeleri gerekir diye düşünüyoruz” diye konuştu.
3 YILDA 36 SINAV
Yazılı sınavların 3 yılda 36 tane olmasının dershaneciliğin, özel ders alımının, etüt merkezlerinin artmasına neden olacağını ileri süren Aydın, bununla birlikte vergisini ödemeyen merdiven altı dershanelerinde çoğalacağını belirtti. Aydın, “Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, bu sınav anlayışının seneye değişebileceğini uygulama konusunda da sorunların çıkabileceğini de öngörebiliyoruz. Velilerimizin konuyu iyi değerlendirmelerini temenni ediyor, sınav sisteminin hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Sınav sistemi hakkında bilgi edinmek isteyen velilerimizi DEYDER üyesi dershanelerimize bekliyoruz” çağrısında bulundu.
YANITSIZ KALAN SORULAR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevapsız bıraktığı soruları da sıralayan DEYDER Başkanı Gökhan Aydın, “ Bu soruları bizlerin doğrudan cevaplaması mümkün değildir. Çünkü resmi bir açıklama yoksa bizler sadece yorum yapabiliriz. Bildiğimiz şudur ki; dershanelerin özel okul olması ya da teşvikler ile ilgili maddeler şu anda belli değildir. Meslek liseleri haricinde herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Ve sizler gibi medyadan takip ediyoruz. Bir an önce kafalardaki karışıklığın giderilmesini, bizlerde sizler gibi talep ediyoruz” dedi.
Aydın, yanıtsız kalan soruları şöyle sıraladı:
1- Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın dediği gibi, 2014 Haziranında dershanelerin özel okula dönüştürülmesi gerçekleşecek midir?
2- Dershaneler özel okul olursa biz öğrencimizi bu kadar yüksek paraya nasıl okutacağız?
3- Devlet bize ne kadar ücret verecek?
4- Böyle bir durumda okula yardımcı olan dershanelere ya da etüt merkezlerine ya da eğitim kurumlarına çocuğumuzu gönderemeyecek miyiz?
5- Bu demokratik bilgi alma (edinme) hakkı elimizden alınacak mı?
6- Çalışan 100 bin kişinin istihdamı nasıl olacak?
7- Zaten kapıda bekleyen 300 bine yakın öğretmen var, bu sayı daha da artacak mı? Çünkü hükümetimiz ekonomik sebeplerden dolayı 40 bin öğretmen atayabiliriz demektedir. Hatta tüm okullarımızın açığı 126 bin denilmektedir. 126 bin öğretmen atansa bile yine 150-200 bin öğretmen açıkta mı kalacaktır?
8- Sınav sistemindeki değişiklik öğrencilerimizi nasıl etkileyecektir? Sınav sayısı gerçekten artmakta mıdır?