REKLAMI GEÇ

“Düzenli beslenin, spor yapın”

“Düzenli beslenin, spor yapın”

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı uzmanı Dr. Güneri İmren, çocuklardaki bağışıklık sisteminin kötü beslenme, olumsuz çevre şartları, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresle beraber zayıfladığını söyledi. Dr. İmren, ailelere egzersiz ve spor önerdi.

/ DENİZLİHABER / 25 Kasım 2013 Pazartesi, 16:08

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı uzmanı Dr. Güner İmren, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte yeni hastalıkların çocuklarda görülebileceğini belirtti. Dr. Güneri İmren, “İnsan organizmasının bütün yapılarını yabancı iç ve dış etkenlerden koruyan, mikropların hastalık yapmasını engelleyen, kanser oluşumunu yok eden bir savunma ve direniş sistemi vardır. Bu sistem sayesinde, insan vücudu kendini mikroplar başta olmak üzere yabancı ve zararlı olabilecek değişimlere ve maddelere karşı savunur” dedi.

Metabolizma ve dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan serbest radikallerin vücut hücrelerini hasara uğrattığından  bahseden Uz.Dr. Güneri İmren vücuda giren serbest radikallerin direnç mekanizmasını bozduğunu söyledi. Bozulan direnç mekanizmasının verdiği zararı en aza indirmek için vücuda A, C, E vitamini takviyesi yapılması gerektiğini vurgulayan İmren, “Bağışıklık sisteminin temel organı kemik iliğidir. Buradaki ana hücreden oluşan birçok hücre, vücut savunmasında etkilidir. Kan hücreleri vücut direncinde ilk önemli hücrelerdir. Vücut savunma sisteminin temel hücreleri beyaz kan hücreleridir. Beyaz kan hücreleri vücut içi ve vücut dışından gelen yabancı ve anormal hücreleri ve mikro organizmaları tanıyarak yok ederler. Antikor üretirler. Mikroplara karşı bellek oluştururlar. Mikroorganizma 2. kez vücuda girdiğinde kısa sürede o mikrobu yok eder” uyarısında bulundu.

“Düzenli beslenin ve spor yapın”

Uz. Dr.Güneri İmren bağışıklık sistemini güçlendirmek için ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekir. Kış aylarında meyve tüketimi çok önemlidir. Çünkü kış meyvelerinin C vitamini yönünden zengin olmasından dolayı vücut direncini arttırdığı bilinmektedir. Omega 3 bakımından zengin olan ton balığı, somon, uskumru, ıspanak, brokoli, fındık ve ceviz tüketilmelidir.  Yine A vitamini bakımından zengin besinler yumurta, havuç, süt, patates, kırmızı et gibi besinler tercih edilmelidir. Çocuklarda kilo artışı bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle kilonun dengede tutulması önemlidir. Egzersiz ve spor yapmanın bağışıklık sistemini arttırdığı belirlenmiştir. Yüzme, futbol, basketbol gibi spor yapan çocukların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu ispatlanmıştır.  Uyku konusunda da düzensiz ve az uyku uyuyan çocukların vücut direncinin  düzenli uyku uyuyan çocuklara göre zayıf olduğu görülmüştür.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı