REKLAMI GEÇ

Acıpayam eğitim şehri olmak istiyor

Acıpayam eğitim şehri olmak istiyor

Denizli’nin en büyük ilçelerinden biri olan Acıpayam’ın Yassıhöyük Beldesi’ndeki bin metrekarelik hazine arazisini PAÜ’ye devrederek eğitim şehri olma yolunda bir adım attı. Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, tarım ve hayvancılıkla ilgili fakültelerin ilçede kurulmasını arzu ettiklerini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 14 Ekim 2013 Pazartesi, 11:32

ŞENGÜL BOZ 

Son 10 yılda gelişen süt sığırcılığı ile hayvancılığın merkezi konumuna gelen Acıpayam’ın bir diğer hayali ise eğitim şehri olmak.
Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, gerek yüzölçümü gerekse nüfusu ve sahip olduğu yerleşim yeri bakımından Denizli’nin en büyük ilçesi olan Acıpayam ile ilgili en büyük arzularının eğitim şehri yapmak olduğunu belirtti.

BİN METREKARELİK HAZİNE ARAZİSİ PAÜ’YE DEVRELDİLDİ
Acıpayam’ın eğitim ve eğitimli insanlarıyla tanındığını belirten Kaymakam Kalkar, “ Geçmiştegeleneğtiimdeki başarı bugünde devam ediyor. Geçen yıl SBS’de yüzde 66 başarımız var. Bu başarıyalnızca ilçe merkezindeki okulların değil belde ve köylerde de aynı oranda başarıyı yakalamış durumdayız. Liselerde de üniversiteye öğrenci yerleştirmede ise yüzde 50 oranını yakaladık. Bütün gayretimiz başarının artarak devam etmesi. Son 4 yıl içinde ilçemize iki lise kazandırdık. Anadolu öğretmen lisesi iki yıl önce açıldı. Bu yılda Anadolu Sağlık Meslek Lisesi faaliyete başladı” dedi.

“OKULLARIN FİZİKİ ŞARTLARINI DA İYİLEŞTİRECEĞİZ”
Her geçen yıl öğrenci sayısında artış olduğunu ve okulların fiziki şartlarının yetersiz kaldığını belirten Kaymakam Kalkar, “Artan öğrenci sayısını göz önünde bulundurarak okulların fiziki yetersizliğini de gidermeye çalışıyoruz. Acıpayam 2011 yılında üniversite ile de tanıtıştı. Acıpayam Meslek Yüksek Okulu’nda 4 bölüm ve 200 öğrencisi var. Eğitim olarak çok iyi noktalarda görmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

“FAKÜLTELER ŞEHRİ OLMAK İSTİYORUZ”
Kalkar, Fakülteler şehri olmasını istediklerini de vurgulayarak açıklamasını şöyle devam etti:
“ Tarım ve hayvancılıkla bütünleşen fakültelerin ilçemizde kurulmasını arzu ediyoruz. En büyük hazine arazisini üniversiteye tahsis etmiş bulunuyoruz. Yassıhöyük’te bin metrekarelik alan Üniversiteye tahsis edildi. Burada yükseköğretim ile ilgili yatırımların olmasını bekliyoruz. Şu anda Acıpayam Merkez’de hafta içi yaklaşık 6 bine yakın öğrenci bulunuyor. Acıpayam bir eğitim şehri diyebiliriz. Yükseköğretim ayağıda bu şehirde tamamlanmış olacak.”

“SÜT ÜRETİMİNDE HAMLE YAPTIK”
“Yörenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Krom madeni olmak üzere madencilikte önemli istihdam kapısı oldu. Son 10 yıl içinde süt inekçiliği konusunda ciddi bir hamle yapmış durumda. Günlük 320 ton süt üretiliyor. Denizli’deki toplam süt üretimin 4 de 1 buradan. 50 binin üzerinde büyükbaş hayvan sayısı var. Denizli’nin hayvan varlığının 5 de 1’ini Acıpayam barındırıyor. Bütün bu gelişmeleri son 10 yıldayakaladık. Beş yıl önce 30 bin olan büyükbaş hayvan sayısı bugün 50 binin üzerine çıkmıştır. Hayvancılık son yıllarda ciddi bir geçim kaynağı haline geldi. Bu gelişme de bitmiş değil devam ediyor. Küçük aile işletmeler, orta ölçekli işletmelere dönmüş durumda. Tarım toprağının değerlendirilmesi konusunda da gelişmeler var. Bizim 45 bin hektarlık ovamız bulunuyor. Hayvancılıkla beraber yem bitkilerinin ekimi de yaygınlaştı. Bu hayvancılığı daha karlı hale getiriyor. Tüm bu gelişmeler bizleri sevindiriyor. Ancak, gelişmelerin devam etmesi için de çalışmalarımız devam ediyor.”

“ACIPAYAM’IN ÖNÜNÜ AÇACAK YATIRIMLAR OLACAK”
“Devam eden yatırımlar var. 100 yataklı devlet hastanesi açılışı yapıldı. Yeni modern binada sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. Denizli Antalya karayolunda çalışmalar devam ediyor. Yolumuzun standardını cazibesini geliştirecek. Onun dışında Acıpayam’ın barajlar konusunda Akalan Barajı inşaatı başladı devam ediyor. Bizim Muğla sınırında Sami Soydan Sandalcık barajı ile ilgili gelişmeler var. kamulaştırma çalışmaları başladı. Şantiye kuruluyor. Kamulaştırmadan etkilenen iskanına dönük çalışmalara başlandı. Barajdan etkilenecek, Suçatı, Yolçatı, Sandalcıkve Karaismailler köylerindeki vatandaşların mağduriyetini gidermek içinde bu önemli bir çalışma. Ayrıca Eşeler barajı 800 hektarlık alanı sulayabilecek. Ovadaki sulama ile ilgili sıkıntılar ciddi anlamda hafifleyecek. Acıpayam’ın önünü açacak olan yatırımlar olacak.”

YÜZDE 50’Sİ ORMAN BİZ BUNDAN YARARLANAMIYORUZ
“Acıpayam ovasının tamamının sulanmasını istiyoruz. Acıpayam’ın Dalaman havaalanına daha sağlıklı karayolu ile bağlanmasını arzu ediyoruz. Özellikle son yıllarda elde ettiği ivme ile şehirleşme yolunda adım atan ilçenin çevre yoluna kavuşmasına istiyoruz. Hastane bölgesini orman tarafından kuşatacak şekilde bir çevre yolu planlanıyor. Bunu belediyeye yapın diye götürdük. Şehir olma yolunda ilerleyen bir yer daha büyük parklara sahip olmalı. Yüzölçümümüzün yüzde 50’si orman. Ve biz bundan yaralanamıyoruz. Bizim ormandan park olarak istifade etmemiz gerek. Hastane arkasındaki ormanlık alanın kent ormanına dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalarımız var.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı