REKLAMI GEÇ

Karahöyükavşarı’nda üzüm şenliği

Türü yok olmak üzere olan 11 çeşit, toplamda ise 22 çeşit sofralık üzümün yetiştirildiği Acıpayam’ın Karahöyükavşarı Köyü’nde, üzümleri tanıtmak ve üzümlerin ıslahı için yardım çağrısı yapmak amacıyla üzüm şenliği düzenlendi. Şenlik, 5 Ekim’de gerçekleştirilecek.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2008 Cuma, 00:00

Acıpayam’ın Karahöyükavşarı Köyü’nde, bu sene ilk kez üzüm şenliği düzenleniyor. Türü yok olmak üzere olan 11 çeşit, toplamda ise 22 çeşit sofralık üzümün yetiştirildiği Karahöyükavşarı Köyü sakinleri, üzümlerini tanıtmak ve türlerin yok olmasının önüne geçmek için şenlik düzenledi. Şenliğin tanıtım toplantısı, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıda, Üzüm Şenliği Düzenleme Kurulu adına konuşan PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Turgut Tok, Denizli’de üzüm deyince akla daha çok Yenicekent, Güney, Çal ve Bekilli’nin akla geldiğini ancak türü yok olmak üzere olan birçok çeşit üzümün yetiştirildiği Acıpayam ve köylerinin hatırlanmadığını belirtti. Tok, “Üzümlerimizi tanıtmak ve türlerinin yok olmasının önüne geçmek istiyoruz. Karahöyükavşarı Köyü’nde, yüzyıllardan beri yetiştirilen üzümler var. Bunların bir kısmı ıslah edilmiş üzümler, bir kısmı ise türü yok olmaya yüz tutmuş üzümler, Özellikle yeşil sert üzüm olarak adlandırılan üzümden, köyde sadece bir asma kaldı. Nesli tükenmekte olan 11 çeşit üzümümüz var. Ak Sultan Dimlit, Fesliğen Üzümü, Sıdnaz, Büzgülü, İri Gara, Payam Üzümü, Çavuş Üzümü, Yeşil Üzüm, Nezik Üzümü, Gara Dimlit ve Eşek Memesi yok olmak üzere olan üzüm türlerimiz. Bunlar sadece Karahöyükavşarı Köyü ve çevresinde yetişiyor. Bu üzümlerin neslinin tükenmesinin önlenmesini istiyoruz ve bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

Şenlik programı hakkında da bilgi veren Tok, “Karahöyükavşarı Köyü, Denizli’ye < ?xml:namespace prefix = st1 ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags” />57 kilometremesafede. Şenliğimize tüm halkımızı davet ediyoruz. Şenlikte, Hayri Dev, Ozan Nihat ve Nihal Salda konser verecek. Şenlikte, üzüm ve buzağı yarışması da yapacağız”dedi.

Şenlik Ağası Hacı Tahir Özcan ve Köy Muhtarı Ahmet Kaşlı da Denizlilileri, şenliğe katılmaya davet etti.

22 çeşit sofralık üzümün yetiştiği Karahöyükavşarı Köyü’nde, yıllık 70 ton civarında üzüm üretiliyor. Pazarlarda perakende olarak satılan üzümler, sirke ve pekmez yapımında da kullanılıyor. 1000 nüfuslu köyde, özellikle kara üzümden yapılan pekmez, pazarlarda çok tutuluyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı