REKLAMI GEÇ

Yüksel’den Sami Soydan HES için önerge

Yüksel’den Sami Soydan HES için önerge

AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, Acıpayam’da Dalaman Çayı üzerinde kurulacak Sami Soydan Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES), bölgede arazisi bulunan vatandaşları mağdur etmemesi amacıyla meclise bir önerge verdiğini bildirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Haziran 2014 Cuma, 15:17

Yüksel, Sami Soydan Barajı ve Hidroelektrik Santrali havzasında kalan yerleşim yerinin kaldırılacağını, ancak bunun vatandaşları mağdur etmeden gerçekleşmesi için çalıştıklarını, bunu da TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülmekte olan 1/891 esas numaralı kanun tasarısına eklenen maddeyle sağlayacaklarını belirtti.

Barajı havzasında kalan yerleşim yerlerine hizmetin tam götürülemediğini,bu nedenle vatandaşların alternatif arayışlaragirdiğini, bazılarının mevsimlik çalışmak üzere başka illerde gittiğini, bazılarının da iş olanakları kalmaması ve çocuklarının eğitimi nedeniyle Denizli ile çevre şehirlere göç ettiğini anlatan Yüksel, şöyle devam etti:
“Köyde kalanlar ise tarım ve hayvancılık, kerestecilik, dericilik ve benzeri işlerle iştigal etmişlerdir. Ancak bölgenin baraj altında kalacak olması nedeniyle iştigal konusu sektörler, yeni yatırımlara izin verilmemesinden dolayı hiçbir gelişme göstermemiştir. Bölgede 5543 sayılı İskan Kanunu gereği, iskan edilme başvuruları alınmış ve başvuru süresi tamamlanmıştır.

Ancak iskan başvurusu yapan 220 aileden 150 aile zorunlu göç ettiğinden veya ikametini aldıklarından ve ilgili kanunun 12.maddesine istinaden kamulaştırmadan önce 3 yıl ikamet şartı arandığından,iskanen hak sahibi olamamaktadır. Halbuki bu ailelerin tüm malvarlığı, evi, tarlası, ataları, akrabaları kamulaştırma bölgesi içerisinde bulunmaktadır.

Mevcut 5543 sayılı Kanun kapsamı uygulandığında kanunun amacına ulaşılmayacaktır. Hak sahibi olamayan bu ailelerin iskân edilememesi durumunda dağılması, parçalanması, unutulması, akraba bağlarının tamamen yitirilmesi gibi birçok olumsuzlukların ortaya çıkabilme olasılığı bulunmaktadır. Görüşülmekte olan 1/891 esas numaralı kanun tasarısına alt komisyonda verdiğim ve kabul edilen önerge ile bu sorunların çözümü sağlamaktadır. Sami Soydan Barajı havzasında kalan hak sahibi vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü adımı atmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar

Tuncer Tunçbilek   -  Bağlantı 13 Haziran 2014, 22:13

Brova sayın vekilim size gerçekten vatandaşın sorununa sahip çıkmışsınız kutlarım sizi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı