REKLAMI GEÇ

İcralık üreticiye alkol yasası şoku

İcralık üreticiye alkol yasası şoku

Denizli’nin Bekilli İlçesi’nde başta üzüm yetiştiricileri olmak üzere çiftçilik yapan birçok vatandaş icra kıskacında. Geçtiğimiz yıllarda dolu ve hastalık nedeniyle bağları zarar gören çiftçi kredi borcunu ödeyemez iken, bu yıl da Alkol Yasası nedeniyle yetiştirdikleri üzüm ellerinde kaldı. Bekilli’de kredi kullanan her 3 vatandaştan 2’si icralık.

/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2013 Çarşamba, 10:45

ŞENGÜL BOZ
Türkiye’nin üzüm ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Bekilli’de kredi kullanan her 3 çiftçiden 2’si icralık. Bekilli Ziraat Odası’na kayıtlı 1500 aktif üyenin yüzde 90’ının kredi ile ayakta kaldığını belirten Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Gömceli, “Odamıza kayıtlı 1500 aktif üyenin 1000’i üzüm yetiştiriciliği yapmaktadır. Bu üyelerimiz, önceki yıllarda soğuk ve hastalık nedeniyle zarar etmiş, bu yıl da Alkol Yasası’yla mağdur edilmiştir” dedi.

3 ÇİFTÇİDEN 2’Sİ İCRALIK
Çiftçinin bitme noktasına geldiğini belirten Gömceli, “Bekilli’de çiftçilikte, üzüm yetiştiriciliği de hayvancılık da bitme noktasına geldi. İki yıl önce üzüm yetiştiricileri, dolu ve soğuk nedeniyle zarar gördü. Geçtiğimiz yıl hastalık nedeniyle çiftçi üzüm alamadı. Bu yıl ise bağlarda üzüm bol ancak, Alkol Yasası vurdu. Kredi kullanan çiftçi, geri ödeme yapamaz oldu. Bugün Bekilli’de kredi kullanan her üç vatandaştan 2’si icralık durumda” diye konuştu.

ÜZÜMÜN FİYATI 1 LİRADAN 50 KURUŞA DÜŞTÜ
Hükümetin alkol kullanımına kısıtlama getiren Alkol Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte şarap firmalarının üzüm alım fiyatlarını düşürdüğünü söyleyen Gömceli, “Bekilli’de geçtiğimiz yıl 1 liradan satılan şaraplık üzüm, bu yıl 70-50 kuruşa düştü. Çiftçinin ilaç, gübre mazot maliyeti yükselirken, üzüm birim fiyatlarının düşürülmesi üreticiyi mağdur etti. Bu kaybın devlet desteği ile karşılanması gerekir. Banka borçlarında yeni düzenleme yapılarak çiftçinin biraz olsun rahat nefes alması sağlanabilir ” diyerek üzüm üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

ÜZÜMCÜLÜK BİTERSE BEKİLLİ DE BİTER
Bugün 8 bin nüfusu bulunan Bekilli’nin en çok göç veren ilçe olduğuna dikkat çeken Gömceli, “Ancak, 12 bine yakın Bekillili de Denizli’de yaşıyor. Eğer üzümcülük biterse göç hızlanır. O zaman Bekilli de biter” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı