REKLAMI GEÇ

Astarı yüzünden pahalı

Astarı yüzünden pahalı

Denizli’nin Beyağaç İlçesi’nin iki mahalle ve köyü ile Kale’nin bir köyündeki, Mihrişah Valide Sultan Vakfı’ndan Hazine’ye intikal eden toplam 10 bin 800 dönümlük arsa ve tarlalarının tapusunu almak için dava açan 216 kişi, mahkemenin bilirkişi ve mahkeme masrafları için 3 bin 800’er lira ön ödeme yapılması kararıyla şok oldu. Yani dava açan 216 kişi adam başı 3 bin 800 TL öderse toplamda 820 bin 800 TL harcamış olacaklar.

/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2012 Cuma, 16:10

Beyağaç’ın Cumhuriyet, Çamlık mahalleleri ile Kızılağaç, Sazak köyleri ve Kale’nin Kayabaşı Köyü’ndeki 4 bin 800 kişi yıllardır Mihrişah Valide Sultan Vakfı’na ait 43 bin dönümlük arazilerde yaşıyor. Arazilerin 10 bin 800 dönümlük bölümü bir süre önce Hazine’ye geçti. Arazilerin Hazine’ye intikal etmesinin ardından mağdur olduklarını ileri süren Cumhuriyet ve Çamlık Mahalleleri ile Kızılağaç ve Sazak Köyleri’nden 216 kişi, geçen Ağustos ayında tapu tescilinin iptali ile dava açtı. Davanın ilk duruşması Kale Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Beyağaç ve köylerinden üç minibüsle gelen 50 kişi izledi. Köylüler ilk duruşmada 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun şokunu yaşadı. Mahkeme, 6100 Sayılı Kanun gereğince dava giderleri için iki hafta içerisinde parsel başına yaklaşık 3 bin 800 lira ön ödeme yapılmasına karar verdi. Davacılar, karara tepki göstererek, bu parayı ödeyemeyeceklerini, arazilerin de bu değeri etmeyeceğini söyledi.

Davacı köylülerin avukatı olan Aydın Toraman, gayri sahih (yasal olmayan) vakıf arazisinin zilliyetle kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi. Toraman, “Müvekkili olduğu 216 kişinin yıllardan beri kullandığı arazilerin mülkiyeti için zilliyetle hak talebinde bulunduklarını belirterek, “Davayı yeni kanun yürürlüğe girmeden önce açmıştık. Bu yasada yürürlüğe girmesinden önce açılmış davaların da yeni yasaya uyarlanma hükmü var. Böyle olunca her parsel için bilirkişi ve mahkeme masrafları olarak 3 bin 800 lira ön ödeme yapılması gerekiyor. Ayrıca davanın bir de nispi olarak dava harcı var. Bunlar büyük rakamlar. Dava konusu araziler kıraç, arsa değerleri mahkeme giderinden daha düşük. Köylü mağdur vaziyette. Hak arayamayacak. Çok fakirler için, mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanması için adli yardım talebinde bulunacağız. Bir kısmı için sanıyorum mahkemeden karar alabiliriz” dedi.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Durmuş Yenitopçu da arazinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında II. Ahmet’in annesi Mihrişah Valide Sultan’a çeyiz hediyesi olarak verildiğini belirterek, “Kadastro çalışmalar sonucunda 10 bin 800 dönümlük arazi Hazine adına tescil edildi. Yıllardır, atalarımızın da kullandığı arsa ve arazilerin tapularını alamıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı